Pereiti į pagrindinį turinį

Sekso prekių parduotuvėje šalia falų – kvaišalai (papildyta)

2010-01-28 05:01
Pasirinkimas: tarp sekso prekių – ir apsvaigimą sukeliančių preparatų gausa.
Pasirinkimas: tarp sekso prekių – ir apsvaigimą sukeliančių preparatų gausa. / N.Jankausko nuotr.

Kodėl paaugliai dieną naktį būriuojasi prie sekso prekių parduotuvių durų? Atsakymas į šį klausimą pasirodė daugiau nei netikėtas. Jie čia ieško legaliai parduodamų kvaišalų, skirtų svaigintis ypatingų pojūčių ištroškusiems suaugusiesiems.

"Trąšos" – visą parą

Sekso prekių parduotuvėse galima įsigyti ne tik linksmybės "įrankių", bet ir gausybę svaiginimosi medžiagų.

Jos slepiamos po įvairiausiais pavadinimais – be jaunimui gerai žinomų "buzų", siūlomi dar ir "balandėliai" ar "vyšniukai".

Legaliai parduodami stimuliatoriai puse lūpų net vadinami kokaino pakaitalu.

Jau keletą metų visoje šalyje veikiantis tokių psichotropinių medžiagų platinimo tinklas teisėsaugai – neįveikiamas.

Į šalį šios medžiagos atgabenamos kaip įprastos prekės. Euforiją sukeliančių kapsulių pakuotės skelbia, kad tai yra trąšos augalams ar vonios druska.

Svaiginamasi net smilkalais, neva oro gaivikliais.

Kauno gatvės ir Taikos prospekto kampe įsikūrusi sekso prekių parduotuvė "Amsterdamas" skelbiasi veikianti visą parą.

Kauno gatvės rajono gyventojai tikino, kad neapsikenčia čia besibūriuojančio jaunimo keliamo triukšmo.

"Naktį į vidų klientai neįleidžiami, prekyba vyksta pro praveriamą langelį. Kam reikalinga tokia parduotuvė naktį? Galime tik spėlioti, kad čia prekiaujama ne tik prezervatyvais", – dienraščiui skundėsi šios gatvės gyventoja Birutė.

Aplinkinių namų gyventojai tikino ne kartą kreipęsi į pareigūnus.

"Prekiaujama narkotikų pakaitalais. Esame įsitikinę, kad prie šių, lyg saldainių jaunimui siūlomų medžiagų, yra priprantama", – kalbėjo šios gatvės gyventojas Viktoras.

Žada žvėrišką seksą

"Ko paaugliams varstyti tokios parduotuvės duris, negi jiems nėra apribojimų? Jau pavargome nuo šitų įsiaudrinusių jaunuolių – susėda ant parduotuvės laiptų, o nuvyti sulenda į laiptines", – piktinosi Kauno gatvės gyventoja Birutė.

Tai, kad haliucinogenų ir kitų svaiginančių medžiagų siūloma įsigyti visą parą veikiančioje sekso prekių parduotuvėje, įsitikino ir patys žurnalistai.

Tarp sekso žaisliukų prekystaliuose išdėstyti įvairiausi apsvaigimą sukeliantys preparatai.

"Kas domina? Milteliai, tabletės?" – paslaugiai klausė pardavėja.

"Sex angel" ir "Twist" milteliai esą sustiprina pojūčius tiek vyrui, tiek moteriai, sukelia euforijos pojūtį, kartais haliucinacijas.

Vieno gramo kaina – 220–300 litų. Pigiausiai parduodama 0,1 gramo, kainuoja 50 litų. Šio kiekio užtenka vienai dozei.

"Iš vieno gramo išeina 10–16 "šniūrų". Kai įtraukiate pirmą "šniūrą", tada bus aišku, kokio stiprumo jūsų organizmui reikia. Viena dozė veikia valandą. Nakčiai būnant dviese, užtenka gramo. Vieni milteliai skirti daugiau seksui, kiti – linksmumui. Jei užsikabinsi, bus audringas, žvėriškas seksas. Tai ne narkotikai, jų sudėtyje yra taurinų ir kitų stimuliatorių", – pasakojo pardavėja.

Po "balandėlių" – bloga

Čia galima įsigyti ir kapsulių, kurios veikia kelias valandas. Vadinamųjų balandėlių pakuotės kaina svyruoja nuo 30 iki 70 litų.

"Kapsulės veikia 5–7 valandas. Bus linksma, norėsis šokti, bus jėgų antplūdis. "Saulutės" skirtos seksui, "balandėliai" daugiau klubiniai variantai – pirmas valandas stiprus veikimas, tačiau poveikis bus iki paryčių, tik silpnesnis. Nerekomenduojame vartoti su alkoholiu, jis slopina poveikį. Ateina vėliau žmonės ir skundžiasi. Kiti sako, kad labai bloga buvo rytą. Žinoma, jei primaišai alkoholio, nuo jo ir bloga, ne nuo tablečių", – aiškino žinovė.

Tarp dangaus ir žemės

Tokių preparatų vartojęs klaipėdietis dienraščiui tvirtino, kad šių iš pirmo žvilgsnio nekaltų stimuliatorių poveikis itin pavojingas.

"Galiu tiesiai pasakyti: prie jų priprantama. Kai mėnesį nebegalėjau normalaus širdies ritmo atgauti, nebežiūriu į tą pusę. Rytais kankindavo galvos skausmai, širdis daužydavosi taip, kad rodės iššoks lauk. Labai bloga buvo", – pasakojo Vytautas.

Siūlydama kapsules "Buzz" pardavėja aiškino, kad jos visiškai nekenksmingos.

Paprašius parodyti pakuotę, nesutriko, kad ant jos parašyta "Vonia druskai".

"Žiūrėkite, sudėtyje yra taurino, vitamino C, kofeino, augalinių medžiagų", – ulbėjo prekybininkė.

Paklausta, kuri šių medžiagų suteiks euforiją, moteris prislopintu balsu bandė vaikyti abejones.

"Patikėkite, veikia. Tai tas pats "koksas". Tik ką kokainas duoda? Energiją, jėgų, o čia plius bus palaima, relaksas, būsena lyg tarp dangaus ir žemės", – tikino moteris.

Po kratų – ramybė

Prieš metus sekso parduotuvėse nuvilnijo kratų banga.

Tačiau kol kas nė vienas ikiteisminis tyrimas, vykęs šalies didžiuosiuose miestuose, dar nebaigtas.

Pirmieji teisėsaugininkų įtarimų sulaukė sostinės prekybininkai, netrukus kratos vyko Kretingoje ir uostamiestyje.

Kretingos "Amsterdamo" sekso prekių parduotuvėje pareigūnai tąkart paėmė daugybę pavyzdžių su įvairiausiomis medžiagomis. Ekspertizės išvadų teko laukti ne vieną mėnesį.

"Gautos išvados mūsų netenkino, dėl keleto pavyzdžių ekspertas pasisakė aiškiai: psichotropinių medžiagų yra. Tačiau dėl kitų formuluotė mūsų netenkino. Įrašas "galimai yra tokių medžiagų" reikalavo papildomo tyrimo. Nusiuntėme dar kartą ištirti", – kalbėjo Kretingos prokuratūros vadovas Rimas Jonaitis.

Tokių parduotuvių tinklo veiklos legalumo klausimas vis dar nėra išspręstas, tačiau teisėsaugininkai viliasi, kad ši byla vis dėlto turėtų pajudėti iš mirties taško.

"Vis dar laukiame ekspertizės išvadų. Pernai Kriminalistinių tyrimų centras gavo naują įrangą, kuria galės tirti didesnį tiriamų medžiagų spektrą", – kalbėjo bylą kuruojantis prokuroras Irmantas Valužis.

Randa ir žirnelių, ir grūdelių

"Ne tik Kretingoje, bet ir Šilutėje, uostamiestyje ir visoje Lietuvoje buvo atliekamos kratos. Kai kurios medžiagos iškart buvo pripažintos turinčios psichotropinių preparatų. Kiek žinau, draudžiamų medžiagų sąrašas vis papildomas. Vis dėlto labiausiai reikia keisti įstatymus. Prekybininkai randa galimybių, kaip įvežti tokių medžiagų į šalį", – pastebėjo Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Organizuoto nusikalstamumo tyrimų biuro viršininkas Valdas Narutavičius.

Organizuoto nusikalstamumo tyrimo skyriaus biuro vyriausia tyrėja Virginija Razmantienė tikino, kad sekso prekių parduotuvėse įtartinas medžiagas paimdavo didžiuliais kiekiais.

"Dabar viskas legalizuojama. Teko ir žirnelius, grūdelius, žoleles paimti iš tokių įstaigų. Kas gali pasakyti, kuo jų vartojimas gali baigtis paaugliams? Tai juokas pro ašaras. Tačiau ne vienintelė bėda – "ratus" paaugliai gali įsigyti bet kur gatvėje. Dešimt litų kainuojanti tabletė kur kas pigesnė, nei čia parduodami afrodiziakai", – pastebėjo specialistė.

Narkotikų kontrolės departamentas į draudžiamų sąrašą pernai įtraukė 19 pavadinimų medžiagas.

Priklausomybės ligų centro vadovė Svetlana Zamkovaja pripažino, kad medikams yra žinomos sekso prekių parduotuvėse platinamos medžiagos.

"Suaugę jomis nežaidžia, tai – masalas paaugliams. Kad tai gali turėti pasekmių, net neabejojame. Įvairios psichotropinės medžiagos jauną organizmą veikia labai įvairiai. Neatmetame, kad haliucinogenai, kaip aliejai, smilkalai, tabletės, sukelia apsvaigimą. Vartojant ne tik pakyla temperatūra, skauda galvą arba pakrinka širdies darbas, bet ir gali sutrikti kvėpavimas ar net ištikti mirtis", – perspėjo S.Zamkovaja.

Papildyta

Kaip atpažinti ar paauglys svaiginasi?

Su paauglių narkomanija ne vienerius metus kovojantys pareigūnai tikina, kad veiksmingiausiai su šia problema turėtų kovoti patys tėvai.

„Kiek kratų beatliktumėme kvaišalų pardavėjai vis tiek suras landas kaip juos atgabenti. Kita vertus, patiems tėvams reikėtų dažniau atkreipti dėmesį kuo užsiima jų atžalos. Nėra sudėtinga įsigyti vaistinėse testus. Nereikėtų numoti ranka, o kaip tik reikėtų patiems tėvams suklusti, jei jų vaikų elgesys pasikeitė. Tuomet namuose galima padaryti šlapimo testą ir patiems išsiaiškinti ar vaikas vartoja kvaišalus“, - kalbėjo Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Organizuoto nusikalstamumo tyrimo biuro vyriausioji tyrėja Virginija Razmantienė.

Specialistai siūlo tėvams pasinaudoti klausimynu ir atkreipti dėmesį į kai kuriuos dalykus, dėl kurių reikėtų sunerimti:

1. Paskutiniais metais mažėja pažangumas mokykloje.
2. Staiga sumažėjo pažangumas.
3. Nepasakoja tėvams apie visuomeninę veiklą mokykloje.
4. Nesako tėvams apie iškvietimus į mokyklą.
5. Praranda domėjimąsi sportu ir kita užklasine veikla.
6. Mokytojai, klasės draugai pasakoja apie pamokų praleidimus, muštynes, vagystes.
7. Sulaikomas neblaivus už vairo.
8. Sulaikomas apdujęs nuo narkotikų vakarėliuose, diskotekose ir pan.
9. Sulaikomas dėl narkotikų saugojimo, vartojimo, vežiojimo ar pardavinėjimo.
10. Sulaikomas dėl įvairių nusikaltimų, apgirtimo, apdujimo atvejais.
11. Vagia.
12. Iš namų dingsta pinigai, brangenybės, drabužiai, knygos ir pan.
13. Dažnai prašo pinigų iš tėvų ir giminaičių.
14. Pardavinėja plokšteles, diskus, knygas.
15. Neaišku, iš kur atsiranda didelės pinigų sumos.
16. Nepaaiškinama nuotaikų kaita.
17. Nuotaikos kritimas, negatyvizmas, kritiškas požiūris į įprastus daiktus ir įvykius. Izoliacija, nedalyvauja šeimos gyvenime. Ilgai klauso magnetofono įrašų, paslaptingumas, susimąstymas, vienišumas.
18. Nesibaigiantis melavimas. Savisauga pokalbio metu.
19. Vengimas bendrauti su šeimynykščiais.
20. Piktumas, agresija, karštakošiškumas, entuziazmo stoka.
21. Didėjantis abejingumas, iniciatyvos stoka.
22. Šnekos apie gyvenimo beprasmiškumą.
23. Bendri psichologiniai pokyčiai: sutrinka atmintis, loginis mąstymas.
24. Dažni peršalimai.
25. Dingsta apetitas, sublogsta.
26. Tampa nevala, neatlieka rytinio tualeto.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų