Pereiti į pagrindinį turinį

Siekiama išsaugoti karinį paveldą

2008-11-05 09:00
Siekiama išsaugoti karinį paveldą
Siekiama išsaugoti karinį paveldą / Nerijaus Jankausko nuotr. Apsaugota: Girulių Juodoji tvirtovė, kitaip nei kiti kariniai objektai, jau įrašyta į Kultūros paveldo registrą.

Klaipėdos kultūros paveldo specialistai siekia, kad būtų išsaugotos senos karinės slėptuvės ir fortai. Siūloma į Kultūros paveldo registrą įtraukti dvi uostamiesčio slėptuves.

Kultūros paveldo centrui jau pateikti objektų aprašymai. Šią savaitę bus svarstoma, ar į registrą įtraukti esančią Bangų gatvėje ir prie geležinkelio stoties išlikusią Antrojo pasaulinio karo vokiečių slėptuves.

"Lietuvoje tokios slėptuvės – unikalios. Panašių statinių neaptikta",– teigė Kultūros paveldo departamento Klaipėdos teritorinio padalinio vyriausiasis valstybinis inspektorius Laisvūnas Kavaliauskas.

Į registrą šiuo metu įtraukta tik viena I.Simonaitytės bibliotekos kieme buvusi karinė slėptuvė. Miesto centre yra daugiau nei dešimt tokių objektų.

Paveldosaugininkai tikisi, kad į registrą bus įtrauktos ir šešios Klaipėdos rajono tvirtovės. Kultūros paveldo centrui greitai bus pateikti Statybininkų prospekto pabaigoje esančios tvirtovės, Tauralaukio, Sudmantų gynybinių įtvirtinimų aprašymai. Pasak specialistų, Smiltynėje turėtų būti išsaugotos ir trys laivų apšaudymo – zenitinės baterijos.

Alksnynės karinis fortas ir Girulių paplūdimio Juodoji tvirtovė jau įtraukti į Kultūros paveldo registrą.

"Tik taip galime apsaugoti vertingus istorinius objektus. Į registrą įrašytų statinių negalima nugriauti, ar kitaip juos pažeisti", – patikino L.Kavaliauskas.
Jis teigė, jog drastiško paveldo objektų naikinimo Klaipėdoje pastaraisiais metais nepasitaikė.

"Stengiamės kuo greičiau į registrą įtraukti statinius, kuriuos žadama nugriauti ar kur planuojamos naujos statybos. Tokie darbai jau buvo numatyti Statybininkų prospekto gale, kur yra karinė tvirtovė",– kalbėjo L.Kavaliauskas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų