Pereiti į pagrindinį turinį

Šiluma gali pigti, bet teoriškai

2009-03-16 09:00
Šiluma gali pigti, bet teoriškai
Šiluma gali pigti, bet teoriškai

"Klaipėdos energija" jau suskaičiavo, kiek nuo rugpjūčio 1-osios galėtų atpigti šiluma ir vandens pašildymas. Optimistinė prognozė – minus 35 proc., palyginti su dabar galiojančia kaina.

Tačiau tokia nauja kaina galios greičiausiai tik mėnesį, nes nuo rugsėjo 1 d. bus panaikintas lengvatinis 5 proc. pridėtinės vertės mokesčio tarifas ir už šilumą bei vandens pašildymą reikės mokėti 19 proc. PVM. Tad nuo rugsėjo 1-osios šilumos ir vandens pašildymo kaina, lyginant su galiojančia nuo vasario, realiai galėtų sumažėti apie 20 proc.

"PVM tarifas yra tik politikų valioje", – tikimybės, kad jis gali būti nepadidintas, neatmetė "Klaipėdos energijos" generalinis direktorius Vytautas Valutis.

"Klaipėda" rašė, kad praėjusią savaitę Valstybinė kainų ir energetikos komisija pakeitė šilumos kainos skaičiavimo metodiką, todėl dabar ji bus perskaičiuojama du kartus per metus. Iki šiol šilumos kaina buvo nustatoma metams.

Šilumos kaina klaipėdiečiams gali mažėti ne tik dėl naujos skaičiavimo metodikos, bet ir ateityje uostamiestyje pradėjus veikti naujai elektrinei, kuri gamins energiją degindama šiukšles.

Tokią elektrinę Laisvojoje ekonominėje zonoje statys bendrovė "Fortum Klaipėda". Jos vadovas Juozas Doniela teigė, kad šiuo metu vyksta elektrinės poveikio aplinkai vertinimo ataskaitos derinimas. Jį numatoma baigti balandį. Vėliau bus skelbiamas konkursas išrinkti rangovą, kuris parengtų elektrinės techninį projektą, bus derinamos kitos procedūros ir tuomet prasidės statybos. Investicijų vertė – apie 130 mln. eurų.

Teigiama, kad naujoji elektrinė galėtų pradėti veikti 2013 m. pirmąjį pusmetį.

Elektrinė gaminamą energiją parduos "Klaipėdos energijai". Suderėta, kad vienos parduodamos kilovatvalandės kaina bus 13 centų. Šiuo metu "Klaipėdos energija" iš nepriklausomų šaltinių superka energiją po 19 centų už kilovatvalandę.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų