Pereiti į pagrindinį turinį

Šiukšlių mokestis – ant teisėjų stalo

2010-03-16 05:10
Rinkliava: atliekų išvežimą ir tvarkymą administruojančios bendrovės atstovai pabrėžė, kad jokie įstatymai nenumato galimybės nemokėti šiukšlių mokesčio.
Rinkliava: atliekų išvežimą ir tvarkymą administruojančios bendrovės atstovai pabrėžė, kad jokie įstatymai nenumato galimybės nemokėti šiukšlių mokesčio. / Vytauto Liaudanskio nuotr.

Klaipėdiečiai jau šią savaitę gali sužinoti, ar teisingai buvo skaičiuojami ir teisėtai renkami pinigai už atliekų išvežimą ir tvarkymą.

Atvers trečiadienį

Vyriausiasis administracinis teismas pagaliau paskelbė, kada bus nagrinėjama byla, kurioje keli Seimo nariai siekia įrodyti, jog uostamiesčio savivaldybė priėmė neteisėtą sprendimą mokestį už šiukšles skaičiuoti pagal buto plotą.

Bylą parlamentarai Klaipėdos apygardos administraciniame teisme pralošė dar pernai pavasarį, tačiau tokią nutartį apskundė aukštesnės instancijos teismui.

Vyriausiasis administracinis teismas ją atvers rytoj – kovo 17 dieną. Šio teismo nutartis bus galutinė ir neskundžiama. Galimi trys jos variantai – arba pripažinimas, kad rinkliava skaičiuojama neteisėtai, arba išaiškinimas, jog šiukšlina ne „kvadratai“, arba byla gali būti grąžinta nagrinėti iš naujo.

Gali būti, jog teismas nutartį paskelbs tą pačią dieną, bet tikėtina, kad sprendimo skelbimas gali būti šiek tiek atidėtas.

Apskundė darbdaviui

Po Vyriausiojo administracinio teismo sprendimo turėtų paaiškėjo ir Vyriausybės atstovės Klaipėdos apskrityje Kristinos Vintilaitės likimas. Jos vadovaujama tarnyba byloje yra trečioji šalis, pasisakanti, kad rinkliava skaičiuojama neteisėtai.

„Klaipėda“ rašė, jog K.Vintilaitė per žiniasklaidą gyventojams patarė kol kas nemokėti mokesčio už šiukšles, tačiau jam skirtus pinigus pasidėti į stalčių, nes teisme gali paaiškėti, kad rinkliava neteisėta. Tačiau teismui pripažinus, jog mokesčiai bus apskaičiuojami pagrįstai, juos teks sumokėti.

Po tokių žodžių K.Vintilaitė susilaukė Klaipėdos mero Rimanto Taraškevičiaus nemalonės. Šis valdininkę apskundė jos darbdaviui – premjerui Andriui Kubiliui – ir paprašė pradėti tarnybinio nusižengimo tyrimo procedūrą, nes esą K.Vintilaitė neturi teisės raginti nemokėti mokesčių.

Sulaukė kritikos

Anot A.Kubiliaus atstovės spaudai Jardos Paukštienės, premjeras išsiaiškinti situaciją pavedė Vyriausybės kancleriui Deividui Matulioniui. Jis jau buvo išsikvietęs K.Vintilaitę, kuriai išsakė kritiką, jog tokie pasisakymai nėra priimtini.

Tačiau tyrimas dėl tarnybinio nusižengimo nėra pradėtas, tuo labiau – priimtas sprendimas dėl nuobaudos.

„Formaliai atsakyti į Klaipėdos mero raštą mes turime iki balandžio 2 dienos. Kancleris sako, jog reikia palaukti Vyriausiojo administracinio teismo sprendimo dėl rinkliavos už atliekų išvežimą ir tvarkymą skaičiavimo teisėtumo. Tuomet ir bus sprendžiama dėl K.Vintilaitės pasisakymo“, – teigė J.Paukštienė.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų