Pereiti į pagrindinį turinį

Šiukšlių rinkliava pykdo savivaldybes

2009-05-12 09:00

Klaipėdos miesto ir rajono savivaldybės jau kurį laiką nesutaria, kas turėtų administruoti iš rajono išvežamų šiukšlių rinkliavą.

Tokia dilema iškilo po to, kai Klaipėdos rajono savivaldybė patvirtino gerokai mažesnius šiukšlių išvežimo rinkliavos įkainius nei jie yra Klaipėdos mieste. Taip pat nustatyta, kad rajono gyventojams rinkliava už atliekų išvežimą būtų skaičiuojama ne pagal būsto plotą, kaip yra Klaipėdoje, bet pagal gyventojų skaičių. Numatyta, kad daugiabučio namo gyventojas mieste per metus mokėtų 54 litus, individualaus namo – 50, o gyvenantis kaime – 28 litus.

Dėl esą nepagrįstai mažos rinkliavos, uostamiesčio valdininkai rajono politikams siūlo šiukšlių rinkliavą administruoti patiems arba grasina, kad sutartis su Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centru (KRATC) pasirašyta nebus.

Anot Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos sekretoriaus Vidmanto Plečkaičio, jei esant tokiems įkainiams KRATC su rajonu pasirašytų sutartį dėl šiukšlių rinkliavos administravimo, labiausiai nukentėtų klaipėdiečiai, nes susidariusius nuostolius, kurių išvengti nepavyks, jie turėtų ir padengti.

V.Plečkaičio duomenimis, rajone esančiuose miestuose – Gargžduose ir Priekulėje gyvena 20 tūkst. gyventojų, iš kurių 10 tūkst. – individualiuose namuose, likusieji daugiabučiuose, kaimuose gyvena per 30 tūkst. žmonių. Kasmet vidutiniškai iš rajono į sąvartyną atvežama per 13,2 tūkst. tonų atliekų.

Tad jei už atliekų išvežimą gyventojų mokumas būtų 100 proc., tuomet pavyktų per metus surinkti apie 1 mln. 880 tūkst. litų pajamų. Tačiau, kadangi rinkliavos administravimas kainuoja gerokai brangiau, nebūtų išvengta ir nuostolio, kuris siektų 642 tūkst. litų.

Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos direktorius Česlovas Banevičius patikino, kad kol kas jokių sprendimų, kas ir kokiu būdu turėtų administruoti šiukšlių išvežimą iš rajono nėra priimta: "Įkainiai, kuriuos taryba patvirtino vasarį, tikrai nebus keičiami. Tiesiog ieškosime būdų, kaip išspręsti susidariusią problemą. Šį klausimą iš naujo teiksime svarstyti miesto tarybai. Greičiausiai bus nuspręsta rinkliavą administruoti patiems", – paaiškino Č.Banevičius.

Šiuo metu rinkliavą pačios administruoja ir Kretingos bei Šilutės rajonų savivaldybės.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų