Pereiti į pagrindinį turinį

S.Jokužys: krizė vožė, bet neužmušė

2010-10-21 11:33
Pozicija: S.Jokužys neturi atskiro kabineto ir dirba kartu su kolegomis.
Pozicija: S.Jokužys neturi atskiro kabineto ir dirba kartu su kolegomis. / Vytauto Liaudanskio nuotr.

Per porą dešimtmečių ne vieną visą šalį krėtusį sunkmetį išgyvenusi Saliaus Jokužio spaustuvė nekeičia tikslo – siekia ir toliau tobulėti, dirbti nemažinant kokybės ir nenuviliant klientų.

Pradėjo nuo nulio

Veiklos 20-metį mininčios spaustuvės vadovas S.Jokužys pradėjo savo verslą nuo nulio, Nepriklausomybės išvakarėse sugalvojęs ieškoti laimės ir išėjęs iš darbo tada dar „Tarybinės Klaipėdos“ laikraščio redakcijoje.

Spaustuvės steigėjas ir savininkas tikina, kad įmonės dvidešimtmetis prilygsta 100-ui žmogaus gyvenimo metų. Šiandien S.Jokužys jaučia, kad spaustuvė yra tapusi įmone, kuri neatsiejamai susijusi su miesto kultūriniu gyvenimu, kad ir kas tai būtų – lankstinukas, didžiulio festivalio programa ar knyga.

Dažnas spaustuvės sukurtas leidinys turi ne tik informacinę, bet ir išliekamąją vertę.

Kiekvienam lietuviui – kalendorius

S.Jokužio leidykloje-spaustuvėje spausdinami katalogai, visų rūšių kalendoriai, knygos, albumai, plakatai, lankstinukai, skrajutės, padėkos raštai, bilietai, etiketės, užrašų lapeliai, aplankai, pakuotės, firminiai blankai, vizitinės kortelės, įvairių formatų vokai, lipdukai ir kitokia produkcija.

Šios įmonės darbuotojų sukurtas trijų dalių sieninis kalendorius yra tapęs viena mėgstamiausių kalėdinių dovanų. Kaskart jie papuošiami lengvumą, trapumą bei estetiką simbolizuojančiais drugeliais.

S.Jokužio spaustuvė per savo darbo metus yra išleidusi bemaž tris milijonus sieninių kalendorių.

Sieninis kalendorius „Eglė žalčių karalienė“ buvo pripažintas geriausiu metų kalendoriumi ir apdovanotas L.Ivinskio premija.

Bibliotekose saugomos apdovanojimus įvairiuose konkursuose pelniusios S.Jokužio spaustuvėje-leidykloje išleistos knygos.

Gyvena kaip šeima

S.Jokužys didžiausia vertybe laiko darbuotojų patirtį, nuolat atnaujinamą ir modernizuojamą įrangą bei naujausių poligrafijos technologijų diegimą.

Įmonės įkūrėjas ir vadovas džiaugiasi, kad subūrė darbuotojus, kurių nemaža dalis dirba šeimomis. Čia darbuojasi apie 60 žmonių. Tėvai neretai atveda suaugusius ir tinkamą išsilavinimą įgijusius vaikus.

„Kai pradėjome, daugelio dalykų mokėmės empyriškai. Galbūt vadybos požiūriu nėra labai teisinga, kai vienoje įmonėje dirba tėvai, sutuoktiniai ir vaikai. Man, kaip vadovui tokie dalykai užkrauna dar didesnę atsakomybę, nes žinau – jei kas atsitiks, būsiu atsakingas už ištisų šeimų likimą. Tačiau mes ir gyvename kaip šeima“, – atviravo S.Jokužys.

Įtiko poligrafijos asams

Lyg nujausdamas galimą sunkmetį dar 2006 metais spaustuvės vadovas nusprendė įsigyti tobulesnės technikos ir sumažino darbuotojų skaičių. Netrukus paaiškėjo, kad šis sprendimas leido išvengti žlugimo.

„Krizė ir mums vožė, bet neužmušė. Šiemet jau optimistiškiau žvelgiame ne tik į mūsų įmonės, bet ir visos Lietuvos ateitį. Jau dabar jaučiame, kad šiemet turime 15 ar net 20 procentų daugiau užsakymų nei prieš metus. Juk mūsų produkcija nėra pirmo būtinumo. Kai užgriuvo sunkmetis, daugelis sumažino išlaidas atsisakę reklamų, bukletų ir kitų dalykų, kurių gamintojai mes esame, – optimizmo neslėpė S.Jokužys. – Mūsų gaminių kokybė leido įgyvendinti seną mano svajonę – vykdyti poligrafijos asų – suomių užsakymus. Dirbome ir su Rusijos užsakovais.“

Didžiausias spaustuvės privalumas – čia veikiančios visos trys pagrindinės spaudos technologijos – ofsetinė spauda, skaitmeninė spauda, šilkografija. Tai spaustuvei suteikia galimybę būti lanksčiai ir patenkinti bet kokius užsakovo pageidavimus, nuosekliai kontroliuoti kokybę.

Prieš metus įmonė įsigijo naują skaitmeninę spaudos mašiną, skirtą spausdinti itin aukštos kokybės spaudinius mažais tiražais, nors ir vienetiniais, per ypač trumpą laiką.

Be to, spaustuvėje yra įranga, leidžianti gaminti iškilius leidinius. Tokie gaminiai yra unikalūs ir laikomi prestižiniais.

S.Jokužio leidykla-spaustuvė yra Lietuvos spaustuvininkų, Klaipėdos pramonininkų asociacijų ir Klaipėdos prekybos, pramonės ir amatų rūmų narė. O įmonės vadovas išrinktas spaustuvininkų asociacijos valdybos pirmininku.

„Už sėkmę esu dėkingas žmonai Birutei, dukroms Vaivai ir Eglei. Tai jos sugebėjo mane suvaldyti, manimi pasitikėjo ir suprato“, – su šypsena veide, bet visiškai rimtai kalbėjo S.Jokužys.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų