Pereiti į pagrindinį turinį

Skaitikliai litus rijo neteisėtai

2009-04-22 09:00
Reakcija: nors vakar stovos skaitikliai buvo pripažinti nelegalia statyba, automobilių stovėjimą kontroliuojančios institucijos vis vien baudė nesusimokėjusius vairuotojus.
Reakcija: nors vakar stovos skaitikliai buvo pripažinti nelegalia statyba, automobilių stovėjimą kontroliuojančios institucijos vis vien baudė nesusimokėjusius vairuotojus. / Vytauto Liaudanskio nuotr.

Daug triukšmo Klaipėdoje iki šiol kėlę automobilių stovėjimo mokesčio rinkimo aparatai pastatyti savavališkai ir turi būti išmontuoti.

Neturėjo leidimo

Statybų inspektoriai vakar padėjo tašką aršiose diskusijose dėl stovos skaitiklių teisėtumo. Nustatyta, kad jie yra savavališka statyba, todėl turės būti nugriauti, o už stovėjimą mokėję klaipėdiečiai jau gali ieškoti būdų prisiteisti pinigų.

Klaipėdos apskrities viršininko administracijos (KAVA) Statybos valstybinės priežiūros skyriaus vyriausioji specialistė Regina Šolienė vakar uostamiesčio savivaldybei surašė savavališkos statybos aktą dėl Klaipėdos senamiestyje ir miesto centre pastatytų 137 stovos skaitiklių.

Statybų inspektoriai tyrimą dėl jų teisėtumo pradėjo gavę paklausimus iš Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos valstybinės priežiūros inspekcijos prie Aplinkos ministerijos bei Kultūros paveldo departamento Klaipėdos teritorinio padalinio.

Tyrimo metu išsiaiškinta, kad pinigų surinkimo automatai yra nelegali statyba, nes nebuvo parengtas ir su žinybomis suderintas nei techninis projektas, nei gautas statybų leidimas.

Aparatai yra pripažinti nesudėtingais statiniais, todėl norint juos pastatyti savivaldybė turėjo turėti ne tik tuos dokumentus, bet, stovos skaitikliams išdygus, Valstybinė komisija turėjo juos pripažinti tinkamais eksploatuoti. Savivaldybė sudaryti tokios komisijos net neprašė, o aparatus apžiūrėjo tik keli merijos specialistai.

Savivaldybė, statydama stovos skaitiklius, rėmėsi tik už 200 tūkst. litų parengta jų išdėstymo schema.

Bauda – iki 25 tūkst. litų

„Savavališkos statybos aktas surašytas. Jį šiandien išsiųsime Klaipėdos savivaldybei. Vėliau jos atstovus kviesime pasirašyti protokolą, kuris bus perduotas teismui“, – vakar teigė KAVA Statybos ir valstybinės priežiūros skyriaus vedėja Dainora Bernotavičienė.

Teismas už savavališką statybą Klaipėdos savivaldybei gali skirti baudą iki 25 tūkst. litų.

KAVA savo ruožtu uostamiesčio valdžiai turi pateikti reikalavimą stovos skaitiklius išmontuoti, nes savavališkos statybos įteisinti neleidžia įstatymai.

137 aparatai Klaipėdos savivaldybei kainavo per 3 mln. litų. Tačiau pinigai dar nėra sumokėti, nes jie įsigyti pagal išperkamosios nuomos sutartį.

Savivaldybės atstovai kilusių problemų kol kas nekomentuoja, nes dar negavo patvirtinančio akto.

Gali kreiptis į teismą

Tačiau savivaldybei gresia ir dar didesnės išlaidos, nes gali tekti atlyginti gyventojų patirtus nuostolius.

Stovos skaitiklius pripažinus nelegalia statyba, paaiškėjo, kad beveik keturis mėnesius pinigai už automobilių stovėjimą buvo renkami neteisėtai. Nepagrįstai buvo baudžiami ir vairuotojai, kurie nemokėjo už automobilių stovėjimą ir todėl jų mašinų ratai buvo užblokuoti.

„Įstatymas numato galimybę kiekvienam, kuris patyrė nuostolių, juos išsiieškoti. Aišku, tie nuostoliai, kuriuos galimai patyrė visi miesto gyventojai dėl nelegalių aparatų, vertintini kaip viešojo intereso objektas“, – tvirtino Vyriausybės atstovė Klaipėdos apskrityje Kristina Vintilaitė.

Ji teigė, jog prokuratūra turėtų išnagrinėti dokumentaciją, susijusią su stovos skaitiklių teisėtumu ir rinktais mokesčiais, ir galbūt imtis ginti viešąjį interesą. Taip gyventojams būtų paprasčiau atgauti už automobilių stovėjimą sumokėtus pinigus.

„Šitą situaciją analizuosiu ir aš“, – žadėjo K.Vintilaitė.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų