Pereiti į pagrindinį turinį

Slaugytojams – didesnė našta

2009-01-23 09:00
Slaugytojams – didesnė našta
Slaugytojams – didesnė našta / N.Jankausko nuotr. Susirinkę slaugos specialistai dalijosi patirtimi, kaip geriau padėti ligoniui sveikti.

Užsienio ligoninės gydytojų darbų krūvį perkėlė ant slaugytojų pečių. Tad šios srities specialistai itin vertinami. Kaip ir darbo jėga iš Lietuvos.

Vilioja ne tik uždarbis

Užsienio šalyse daugelį gydytojų darbų yra perėmę slaugytojai. Nors jų parengiama ganėtinai daug, bet vis trūksta. Tad šios srities specialistai iš Lietuvos itin laukiami.

"Lieka tik džiaugtis, kad mūsų slaugytojai nemoka užsienio kalbų. Kitaip išvažiuotų. Nespėju rašyti rekomendacijų mūsų slaugytojams į Angliją, Airiją, Norvegiją", – sakė Klaipėdos universiteto Sveikatos mokslų fakulteto Slaugos katedros vedėjas Artūras Razbadauskas.

Slaugytojus į užsienį vilioja ne tik didesnis užmokestis. Ten medikais rūpinamasi.

Vilniaus universiteto Slaugos instituto vedėjai Danutei Kalibatienei studentė pasakojo, kad per praktiką Londono ligoninėje sulaukė pastabos, jog netinkamai kelia ligonį – taip gali pakenkti savo nugarai. Mergina buvo apmokyta.

Norvegijoje slaugytojai iš mūsų šalies nemokamai mokomi pusės metų kursuose, skiriamas maitinimas, apgyvendinimas. Jiems lieka tik išmokti norvegų kalbą.

Jungtinėse Amerikos Valstijose sunkiems ligoniams tenka vos ne po vieną slaugytoją. Suomijoje kartu su 13 slaugytojų dirba tik vienas gydytojas.

Keičia požiūrį

Profesorė D.Kalibatienė pastebi, kad mūsų šalyje gydytojams tenka per didelis darbo krūvis. Tad dėl to dažnai kyla nepasitenkinimas tarp pacientų. Tačiau daugelį darbų galėtų perimti slaugytojai. Jie taptų tarpininkais tarp gydytojo ir paciento.

"Anksčiau jie buvo tik gydytojų nurodymų vykdytojai ir basonų nešiotojai. Norime keisti visuomenės požiūrį, nes ne visi medikai ir pacientai supranta slaugytojo vaidmenį", – antrino A.Razbadauskas.

Paciento pooperacinį mokymą, papildomos informacijos apie ligą suteikimą, žinių apie tolesnio gyvenimo pilnatvę turėtų suteikti slaugytojai.

Dalijasi patirtimi

Kaip perduoti šias žinias, kad pacientas po penkių minučių nepamirštų, aiškinasi slaugos mokslas. Tam atliekami specialūs tyrimai. Tik daugelis šalių, tarp jų ir Lietuva, susiduria su problema, kad mokslas atskirtas nuo praktinės veiklos.

Vakar į tarptautinę mokslinę konferenciją Klaipėdoje susirinkę slaugos mokslininkai ir specialistai dalijosi šia patirtimi. Tokio pobūdžio renginys Rytų Europoje įvyko pirmą kartą.

D.Kalibatienė pripažino, kad norint perduoti dalį gydytojo funkcijų slaugytojams, reikėtų paruošti daugiau šios srities specialistų. Tam būtina suvienyti didžiųjų miestų universitetų pajėgas, taip pat dirbti mokslo srityje ir priimti atitinkamus sprendimus politiniu lygmeniu.

Šiuo metu Lietuvoje maždaug 50 ligonių kartais tenka vos pora slaugytojų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų