Šiemetinis pavasaris lepina sulos mėgėjus – šių įvairiais mikroelementais turtingų medžio syvų galima buvo ragauti neįprastai ilgai.
Kol kas vis dar teka beržų sula, o klevų jau baigiasi. Sumanūs gyventojai spėjo iki soties prisiragauti šio gėrimo, nes šiemet sula pradėjo tekėti neįprastai anksti.
Kretingos miškų urėdijos urėdas Antanas Baranauskas pats savo kieme vis dar tekina sulą iš seno sodybos beržo.
"Per dieną pribėga trys litrai. Savaitgalį žmonės pasakojo, kad dar labai gerai tekėjo", – tikino A.Baranauskas.
Urėdas teigė, kad kiekvienais metais ragauja savo rankomis surinktos sulos.
"Kad geriau laikytųsi, senovėje žmones į sulą pripildavo avižų. To gėrimo jie turėdavo net per šienapjūtę. Sulą gerdavo, kai sunkius darbus dirbdavo, nes ji suteikia jėgų", – pasakojo A.Baranauskas.
Kur kas saldesnė yra klevo sula. Ji pradeda tekėti anksčiau nei beržų.
"Šiuo metu klevų sula jau baigiasi, tačiau beržų sulos dar bus", – kalbėjo A.Baranauskas.
Urėdas teigė, kad bet kuris gali išmokti tekinti sulą.
"Medyje reikia įgręžti 3–4 centimetrų skylutę, patariama, kad ji nebūtų gilesnė nei 5 cm. Reikia įkalti medinį latakėlį ir padėti indą, sulai surinkti. Tenka prižiūrėti, nes jei gerai teka, greitai indas gali persipildyti", – pasakojo A.Baranauskas.
Baigus tekinti sulą, žaizda turi būti sutvarkyta. Tos pačios medienos gabaliuku reikia užkalti skylutę.
"Augant medžiui, žaizda užsitraukia. Jei sula nebeteka, galima ir neužkalti skylutės, tačiau rizikuojama, kad į ją įsimes liga ar užkratas", – aiškino urėdas.
Šiemetė neįprasta žiema, pasak A.Baranausko, didelės žalos medžiams nepadarė.
"Vis dėlto kiekvienas metų laikas turėtų būti toks, koks turi būti. Šilta ir šlapia žiema pridarė žalos pasėliams.
Miškams tokie orai jokios įtakos neturėjo", – kalbėjo A.Baranauskas.
Naujausi komentarai