Pereiti į pagrindinį turinį

Sunkmetis šienauja medikų atlyginimus

2009-06-03 23:59
Pasekmės: taupymo vajus neaplenkė ir Klaipėdos apskrities ligoninės medikų.
Pasekmės: taupymo vajus neaplenkė ir Klaipėdos apskrities ligoninės medikų. / Vytauto Liaudanskio nuotr.

Taupymas gydymo įstaigose neišvengiamai palietė iki tol prioritetine sritimi laikytus medikų atlyginimus.

Nuo birželio 1 dienos mažesnius atlyginimus gaus Klaipėdos apskrities ligoninės darbuotojai. Gydytojams atlyginimai mažės 15 proc., o slaugytojoms – 8 proc. Darbuotojams paaiškinta, kad imtis tokių taupymo priemonių privertė sunkmetis.

Nors medikai pasirašė sutikimus dėl mažesnės algos, tačiau ne visi buvo patenkinti tokiu ligoninės vadovybės sprendimu. Kai kurių medikų manymu, taupyti buvo galima ir kitų išlaidų sąskaita.

Klaipėdos apskrities ligoninės gydytojų sąjungos pirmininkė Eugenija Janukonienė siūlė išleisti darbuotojus nemokamų atostogų, tačiau vyriausiasis gydytojas nesutikęs.

E.Janukonienė praėjusį penktadienį dalyvavo išplėstiniame Lietuvos gydytojų sąjungos posėdyje ir įsitikino, kad su sunkia situacija susiduria daugelis šalies gydymo įstaigų. Nemažai jų renkasi būtent taupymą atostogų sąskaita.

Klaipėdos apskrities ligoninės vyriausiojo gydytojo pavaduotojas medicinai Zigmas Juzumas paaiškino, kad 11 proc. sumažinus įkainius už suteiktas medicinos paslaugas, kitaip išgyventi neįmanoma.

"Balas, tai yra atlygis už paslaugas, sumažintas, tačiau mums niekas nesumažino mokesčio už elektrą, vandenį, dujas, vaistus, maistą. Vidinių rezervų taupymui daugiau nėra", – tikino pavaduotojas.

Pasak Z.Juzumo, apie susidariusią situaciją su kolektyvu kalbėta ne vieną kartą.

"Pelno neuždirbome nė vieno cento. Iki šiol nuolat gyvenome krizės sąlygomis. Papildomus pinigus pastatų renovavimui gauname iš Europos Sąjungos struktūrinių fondų, valstybės investicinių programų. Šitų pinigų negalime pravalgyti", – aiškino pavaduotojas.

Kodėl negalima rinktis nemokamų atostogų? Kaip sakė Z. Juzumas, ligoninė – ne biudžetinė įstaiga, kuriai nemokamos atostogos padėtų sutaupyti. Gydymo įstaiga pati privalo užsidirbti pinigus.

Praėjusią savaitę Klaipėdoje viešėję gydytojai iš Estijos pasakojo, kad ankstesnė reforma ligoninių skaičių šalyje praretino nuo 130 iki 17, tad krizės jie nejaučia. Tuo tarpu Latvijoje sunkmetis šiuo metu verčia uždaryti ligonines.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų