Pereiti į pagrindinį turinį

Tarp pretendentų į premiją – ir klaipėdiečiai

2012-09-19 05:00
Tarp pretendentų į premiją – ir klaipėdiečiai
Tarp pretendentų į premiją – ir klaipėdiečiai / Andriaus Ufarto (BFL) nuotr.

Trys klaipėdiečiai pretenduoja gauti 2012 m. Lietuvos nacionalines kultūros ir meno premijas. Šiemet šiam apdovanojimui iš viso nominuota 40 šalies kūrėjų.

Vienas iš pretendentų – 75-erių maestro Eduardas Kaniava, šiais metais švenčiantis ir asmeninį, ir kūrybinį jubiliejų.

E.Kaniava yra ne tik Lietuvos, bet ir Venesuelos dainavimo akademijos profesorius. Rengė parodomąsias dainavimo pamokas Sankt Peterburgo (Rusija), Kelno (Vokietija) aukštosiose muzikos mokyklose. Gastroliavo daugiau nei 70-yje pasaulio šalių.

Maestro bendraamžis Klaipėdos dramos teatro režisierius Povilas Gaidys taip pat nominuotas Nacionalinei premijai. P.Gaidys pastatė daugiau kaip 70 spektaklių. Jo mokiniai: aktoriai Nelė Savičenko, Valentinas Klimas, Liubomiras Laucevičius ir kt.

Premiją pretenduoja gauti ir skulptorius Klaudijus Pūdymas. Per savo kūrybinio darbo praktiką menininkas surengė dešimtis parodų, nemažai jų užsienyje. Jo darbų yra ir P.Tretjakovo galerijoje Maskvoje, ir Lietuvos dailės muziejuje.

K.Pūdymas Klaipėdos dramos teatre sukūrė skulptūras „Mūzos“ ir „Oratorius“, Nidoje su bendraautoriais „Saulės laikrodį“, Smiltynėje paminklą „Albatrosas“, skirtą išėjusiems ir negrįžusiems jūrininkams.

„Žinant, kas gauna Nacionalinę premiją, akivaizdu, kad šis apdovanojimas yra skiriamas už neeilinius nuopelnus mūsų valstybei kultūros srityje. Negaliu teigti, kad klaipėdiečių darbai mažiau žinomi nei vilniečių kūrėjų. Gali būti, kad šis momentas irgi turi tam įtakos, bet nemanau, jog esminės“, – svarstė Klaipėdos savivaldybės Ugdymo ir kultūros departamento direktorė Nijolė Laužikienė.

Lietuvos nacionalinė kultūros ir meno premija teikiama nuo 1989 metų, per 22 metus ji įteikta 171 Lietuvos menininkui. Jos dydis šiuo metu siekia 104 tūkst. litų. Šį apdovanojimą yra gavę tik 4 klaipėdiečiai – 1994 m. dailininkas ir skulptorius Arūnas Sakalauskas, 2007 m. aktorius Vytautas Paukštė, 2010 m. poetas, eseistas Rolandas Rastauskas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų