Quantcast

Taškas byloje dėl avarijos uoste

Iš esmės baigta byla dėl prieš aštuonerius metus Klaipėdos uoste įvykusio sunkvežimio ir traukinio susidūrimo.

Vežėjas pralaimėjo teismuose

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas šiemet birželio 10 d. atsisakė priimti bendrovės „Jolvalda“ skundą dėl Vilniaus apygardos teismo šių metų vasario 27 d. nutarties. Šis teismas buvo pripažinęs, kad Vilniaus miesto apylinkės teismo 2023 m. spalio 27 d. sprendimas buvęs teisingas ir jo keisti nereikia.

Kai bendrovės „Jolvalda“ apeliacinio skundo nepalaikė Vilniaus apygardos teismas, o po to kasacinio skundo nepriėmė ir Lietuvos Aukščiausiasis Teismas, tai iš esmės reiškia, kad procesą ši bendrovė pralaimėjo.

Numatyta, kad ji Klaipėdos jūrų krovinių kompanijai (KLASCO) privalės atlyginti ir tas išlaidas, kurios susijusios su bylinėjimusi teismuose.

Ne tik uosto bendrovė, bet ir pati „Jolvalda“ šiame procese patyrė nemažų išlaidų. Dėl avarijos, kuri įvyko uosto teritorijoje, ji iš Klaipėdos jūrų krovinių kompanijos (KLASCO) ir „Lietuvos geležinkelių“ solidariai bandė prisiteisti beveik 15 tūkst. eurų žalą.

Pasigedo rimtesnės apsaugos

Dar 2016 m. spalio 14 d. Klaipėdos geležinkelio stoties Anglinės kelyne stumiant sąstatą iš 13 vagonų vienas jų kliudė šalia geležinkelio stovėjusį vilkiką ir jį apgadino.

Ne gabarito zonoje stovėjusį vilkiką teoriškai turėjo pastebėti traukinio manevro derintojas.

Visi bylą nagrinėję teismai laikėsi nuostatos, kad traukinys važiuoja bėgiais ir aplenkti šalia jų stovinčio sunkvežimio negali.

Galbūt avarijos kaltininku būtų buvęs pripažintas traukinio derintojas. To neįvyko, nes Valstybinė geležinkelių inspekcija šio incidento netyrė.

Buvo apsiribota tuo, kad Kelių policijos pareigūnas surašė protokolą ir kaltininku pripažino bendrovės „Jolvalda“ vilkiko vairuotoją. Policininkas konstatavo, kad vilkikas buvęs pastatytas ant kelio kraštą žyminčios juostos. Tai neva ir lėmę, kad stumiamas vienas vagonų kliudė vilkiką.

Ginčas prasidėjo dėl to, kad toje vietoje, kur stovėjo vilkikas su puspriekabe, nebuvę atitvaro tarp geležinkelio ir kelio. Iš esmės vilkikas buvo kliudytas stovėdamas ant kelio krašto, nors ir nupieštos ištisinės linijos. Kyla klausimas, jei vieta buvusi pavojinga, kodėl ji nebuvo apsaugota papildomomis priemonėmis.

Prie kelio, galbūt ir ant ištisinės linijos, stovėję ir daugiau vilkikų, tačiau buvo kliudytas tik vienas, nes spėta sustabdyti traukinio sąstatą.

Pats vilkiko vairuotojas neginčijo, kad automobilio ratas buvo užvažiavęs ant ištisinės linijos. Už tai jam buvo skirta bauda. Vairuotojas teismuose tikino nesupratęs, kad pravažiuojantis traukinys gali siekti stovintį vilkiką. Juo labiau kad norint iškrauti vilkiką toje vietoje ir nebuvo galimybės kaip nors kitaip jo pastatyti.

Traukinys neaplenks sunkvežimio

Bendrovė „Jolvalda“ laikėsi nuostatos, kad dalį kaltės dėl avarijos turi prisiimti tiek uosto krovos kompanija, tiek geležinkelininkai. Ji reikalavo, kad „Lietuvos geležinkeliai“ jai atlygintų vilkiko ir puspriekabės remonto kaštus.

Gražiuoju susitarti nepavyko, prasidėjo ilgus metus trukęs teismų maratonas. Teismuose situacija analizuota nuosekliai iki kelio parametrų ir detaliųjų planų.

Vairuotojas tikino, kad jis neturėjęs kitos išeities, tik pastatyti vieną vilkiko ratą ant ištisinės juostos, nes kelias toje vietoje siauras ir prasilenkti dviem sunkvežimiams neįmanoma.

Be išimties visi šią bylą nagrinėję teismai laikėsi nuostatos, kad traukinys važiuoja bėgiais ir aplenkti šalia jų stovinčio sunkvežimio negali. Tokiu atveju, jei traukinio zonoje, o tiksliau arčiau 2,5 m nuo kraštinio bėgio, vilkiką pastatė vairuotojas, jis ir esąs kaltas, juo labiau kad automobilis stovėjo draudžiamoje vietoje – ant kelkraščio ištisinės linijos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Istisine

Istisine portretas
linija desineje ant kelkrascio - nieko nedraudzia ir neriboja! Saliski sprendimai - be jokiu abejoniu!
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

  • Savaitgalis po burėmis – Klaipėdoje prasideda „The Tall Ships Races“
    Savaitgalis po burėmis – Klaipėdoje prasideda „The Tall Ships Races“

    Sveikindama didžiausius pasaulio burlaivius, Klaipėda jau šiandien iškilmingai pakels „The Tall Ships Races“ vėliavą. Starto uosto titulu šį kartą apdovanota Klaipėda net tris dienas visus norinčius kvies lankyti laiv...

  • KIC ir savivaldybė pasirašė sutartį dėl Klaipėdos pašto rekonstrukcijos
    KIC ir savivaldybė pasirašė sutartį dėl Klaipėdos pašto rekonstrukcijos

    Kultūros infrastruktūros centro (KIC) ir Klaipėdos miesto savivaldybės vadovai pasirašė bendradarbiavimo sutartį dėl buvusio Klaipėdos pašto komplekso rekonstrukcijos, ketvirtadienį pranešė Kultūros ministerija. ...

    1
  • Praėjo trys mėnesiai: kaip mums sekasi rūšiuoti maistą?
    Praėjo trys mėnesiai: kaip mums sekasi rūšiuoti maistą?

    Daugiau kaip 200 tonų maisto atliekų per tris mėnesius – tiek surinkta iš Klaipėdos miesto ir Neringos savivaldybių. Tai daug ar mažai? Ar išrūšiuotų maisto likučių kokybė tinka perdirbėjams ir kur iškeliauja Dumpi...

    8
  • Keiksnoja naujai įrengtą žiedinę sankryžą: atsirado nešvankus piešinys kelininkams
    Keiksnoja naujai įrengtą žiedinę sankryžą: atsirado nešvankus piešinys kelininkams

    Slengių ir Gindulių kaimų gyventojai keiksnoja naujai įrengtą žiedinę sankryžą. Vos tik ją atidarė, automobilių eilė nutįso iki Liepų gatvės Klaipėdoje. ...

    21
  • Per šventes Klaipėdoje – inspektorių patikrinimai
    Per šventes Klaipėdoje – inspektorių patikrinimai

    Beveik kiekvieną vasaros savaitgalį uostamiestyje vykstant renginiams, tikrinami lauko palapinėse prekiaujantys pardavėjai. Labiausiai atsižvelgiama į tai, ar yra maisto produktų laikymo sąlygų, personalo higienos ir kitų pažeidimų. Apie patikrinim...

    1
  • Laivų regatoje – burlaiviai ir linksmybės
    Laivų regatoje – burlaiviai ir linksmybės

    Pirmą kartą istorijoje Klaipėda tapo lenktynių starto uostu birželio 27-ąją prasidėjusioje laivų regatoje „The Tall Ships Races 2024“. Jūrinę kultūrą puoselėjančio renginio metu uostamiestyje iki pat sekmadienio viešės 41 bur...

  • Uostamiestyje įrengia kiemų ir takų apšvietimą
    Uostamiestyje įrengia kiemų ir takų apšvietimą

    Klaipėdoje spartės daugiabučių kiemų ir viešųjų erdvių apšvietimo įrengimo darbai. Nuo šiol projektavimu ir įrengimo darbais rūpinsis savivaldybės įmonė. Skaičiuojama, kad tai leis sutaupyti ženklias sumas. ...

  • Medikai primena: plaukite rankas
    Medikai primena: plaukite rankas

    Karštis, vaisiai, uogos, daržovės, neplautos rankos, aukšta temperatūra, vėmimas, viduriavimas. Šis birželis, pasak infekcines ligas gydančių medikų, beveik nesiskiria nuo ankstesniųjų. ...

    1
  • Klaipėdoje – Vaikų globos savaitė
    Klaipėdoje – Vaikų globos savaitė

    Visą šią savaitę Atgimimo aikštę puošia daugybė žuvėdrų. Taip birželio 25–29 d. minima Vaikų globos savaitė, kurią organizuoja globos centrus vienijantis tinklas „Vaikai yra vaikai“ kartu su Valstybės vaiko t...

  • Kaip vadinti S. Nėries gatvę?
    Kaip vadinti S. Nėries gatvę?

    Jau netrukus turėtų paaiškėti, kada bus paskelbta gyventojų apklausa dėl Salomėjos Nėries gatvės pavadinimo pakeitimo Klaipėdoje. Vienas variantų – gatvei sugrąžinti istorinį Stoties gatvės pavadinimą. ...

    60
Daugiau straipsnių