Pereiti į pagrindinį turinį

Taupyti nori ne visi medikai

2009-04-24 09:00
Reakcija: į viešumą iškilęs faktas apie bandymus taupyti pasėjo nepasitenkinimą Vaikų ligoninės kolektyve.
Reakcija: į viešumą iškilęs faktas apie bandymus taupyti pasėjo nepasitenkinimą Vaikų ligoninės kolektyve. / Vytauto Liaudanskio nuotr.

Susidariusi skola dėl pirktų vaistų įpylė žibalo į Klaipėdos vaikų ligoninės kolektyvą.

Skundas pasiekė sostinę

Seimo Sveikatos reikalų komitetą pasiekė keleto šios ligoninės darbuotojų kreipimasis dėl gydymo įstaigoje susiklosčiusios situacijos.

Komiteto narių prašoma atkreipti dėmesį į galimai neteisėtus vyriausiosios gydytojos veiksmus dėl darbuotojų atlyginimo mažinimo. Skunde nurodoma, kad darbuotojų atlyginimų dalis bus skiriama išlaidoms už ligoninės įsigytus brangius vaistus padengti.

Kreipimosi autoriai pageidavo išlikti anonimiški, baimindamiesi netekti darbo. Aiškintis situaciją pavesta ligoninės steigėjai – Klaipėdos miesto savivaldybei.

"Šioje srityje dirba finansininkai, nes mes skaičių neišmanome. Tad šiai dienai kol kas nieko negaliu pasakyti. Tik tiek, kad Vaikų ligoninė nejudina darbo užmokesčio. O kad darbuotojams sudaromos sąlygos eiti neapmokamų atostogų – tai vyksta visoje Lietuvoje", – "Klaipėdai" sakė savivaldybės Sveikatos apsaugos skyriaus vedėja Janina Asadauskienė.

Kitą savaitę ketinama sukviesti pokalbio prie apskrito stalo, kur būtų aiškinamasi susiklosčiusi situacija.

Pasiūlė dvi išeitis

"Medikai, kaip ir visi, išgyvena krizę. Ligoninės finansinė padėtis sunki, analogiška kitoms gydymo įstaigoms. Administracija ieško būdų, kaip išgyventi", – sakė Vaikų ligoninės vyriausioji gydytoja Klaudija Bobianskienė.

Vadovė nesigynė gruodžio pabaigoje pirkusi vaistų, taip tikėdamasi sutaupyti. Nes po Naujųjų medikamentų pridėtinės vertės mokestis padidėjo nuo 5 iki 19 proc. Pirkti vaistai skirti kasdienėms ligoninės reikmėms.

"Jie kainuoja grašius, bet pasirūpinome atsargomis", – aiškino vyriausioji gydytoja.

Dėl pirktų medikamentų ligoninės biudžete atsirado 300 tūkst. litų skola, dėl kurios pradėjo vėlintis ir kiti atsiskaitymai. Su kolektyvu pradėta svarstyti, kaip išbristi iš susidariusios finansinės situacijos.

Kaip išeitis pasirinktos neapmokamos atostogos savaitei. Tačiau traumatologai pasiūlė dar vieną išeitį, kad nenorintieji atostogauti dalį savo atlyginimo už savaitę pervestų į ligoninės sąskaitą. Darbuotojams leista pasirinkti, koks variantas jiems labiau tinka.

"Darome taip, kad ateityje nebūtų blogiau. Suaugusiam ligoniui gali pasiūlyti nusipirkti truputį vaistų, kateterį ar operacinį rinkinį. Vaikui iki šios dienos gydymas pas mus yra nemokamas", – pridūrė K.Bobianskienė.

Nustebino kolektyvą

"Klaipėdos" šnekinti medikai neneigė, kad nerimas kolektyve jaučiamas. Tačiau didžiausią nepasitenkinimo bangą sukėlė į viešumą iškilęs faktas apie Seimą pasiekusį kreipimąsi.

Vaikų ligoninės vyriausiosios gydytojos pavaduotoja Marė Palepšienė neneigė, kad dėl pasiūlytų taupymo būdų būta aštrių diskusijų. Tačiau galiausiai tikėtasi solidaraus susitelkimo. Tad kelių žmonių skunde išsakyti kaltinimai dėl neva neteisėtų veiksmų apstulbino.

M.Palepšienė pasakojo, kad vakar per rytinį pasitarimą tarp darbuotojų dėl to kilo didžiulis nepasitenkinimas. Tą patvirtino ir kiti medikai.

Ilgametę darbo patirtį turintys gydytojai Algimantas Savilovas ir Danė Pečkienė tikino, kad gydymo įstaiga yra išgyvenusi ir sunkesnių laikų. Jie apgailestavo, kad prisidengę kolektyvo vardu keli darbuotojai ieško kitokių išeičių.

"Įtampos kolektyve nėra, bet neramumų netrūksta. Darbuotojai neužtikrinti dėl savo ateities. Niekam nepatinka gauti mažiau. Mes, gydytojai, išgyvensime. Bet jautriau reaguoja mažiau uždirbančios slaugytojos", – sakė ligoninės darbo tarybos narė gydytoja Sigita Vainienė.

Dėl susidariusios situacijos dauguma iš 550 Vaikų ligoninės darbuotojų pasirinko neapmokamas atostogas.


Jonas Sąlyga, Klaipėdos jūrininkų ligoninės vyriausiasis gydytojas

Kol kas ligoninės biudžetas nesumažintas. Tokio nurodymo nesulaukta ir iš Teritorinės ligonių kasos. Atsiskaitoma laiku. Tad būtų šventvagiška skųstis. Metų pradžioje pasitvirtinome taupymo planą. Sumažinome valdymo išlaidas, atsisakėme kai kurių tarnybinių automobilių, vieno vyriausiojo gydytojo pavaduotojo etato, planinių pirkinių. Sumažinome išlaidas kanceliarinėms prekėms, šveitimo priemonėms, telefoniniams pokalbiams.


Vinsas Janušonis, Klaipėdos universitetinės ligoninės vyriausiasis gydytojas

Mūsų prioritetinis tikslas – išlaikyti esamas darbo vietas ir atlyginimus. Kol kas susitvarkome, bet laukiame konkrečių valdžios sprendimų. Situacija labai sunki, bet gali būti ir blogiau. Sveikatos priežiūros biudžetą planuojama sumažinti 300 milijonų litų, tad nuo gegužės mūsų ligoninė kas mėnesį neteks po milijoną litų. 70-80 proc. ligoninės pinigų atitenka darbuotojų algoms. Todėl nestebina, kai kitos ligoninės, nematydamos kitokių taupymo rezervų, mažina algas arba siūlo neapmokamas atostogas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų