Pereiti į pagrindinį turinį

Terlionėms valyti – solidi suma

2015-03-18 10:21

Nuo geležinkelio viaduko per Herkaus Manto gatvę ir šalia esančių sienų bus valomi grafitininkų priešiniai. Šie chuliganų darbeliai miesto savivaldybei kainuos nemenką sumą pinigų.


 

Nuo geležinkelio viaduko per Herkaus Manto gatvę ir šalia esančių sienų bus valomi grafitininkų priešiniai. Šie chuliganų darbeliai miesto savivaldybei kainuos nemenką sumą pinigų.

Ant viaduko ir šalia jo esančių sienų netrūksta terliotojų „meno“. Šioje vietoje prikeverzota įvairių piešinių. Miesto savivaldybė pasirūpins, kad jie būtų nuvalyti. Tokių darbų imamasi periodiškai.

„Šiuo objektu turi rūpintis savivaldybė. Turime rangovą, kuris valo keverzones nuo viešose erdvėse esančių objektų. Kai prisikaupia piešinių, parašome jam pavedimą, kad nuvalytų. Tai kasdieninis darbas. Toks pat, kaip gatvių valymas“, – pasakojo Klaipėdos savivaldybės Miesto ūkio departamento direktorius Liudvikas Dūda.

Pasak vadovo, viadukas ir šalia esančios sienelės šiuo metu yra vienas labiausiai terliotojų išmargintų objektų, esančių viešose erdvėse. Jo nuvalymas miestui atsieis 4,5 tūkst. eurų.

„Darbai kainuos daug, nes bendras išpaišytas plotas yra didelis. Vieno kvadratinio metro nuvalymas kainuoja 13 eurų“, – tvirtino direktorius.

L.Dūda sakė, kad terlionės valomos specialiomis priemonėmis. Tačiau piešinius pavyksta nuvalyti ne nuo visų paviršių. Paprasčiau yra su akmeniniais objektais. Juos galima plauti, skusti.

Terlionių praktiškai neįmanoma nuvalyti nuo tinkuotų paviršių, todėl juos dažniausiai tenka perdažyti. Dalis prie viaduko esančių sienų yra tinkuotos.

Dažnai terliotojų taikiniu tampa ir garso slopinimo sienelės. Ant jų taip pat netrūksta piešinių. Kol kas jų valyti nežadama. Pasak L.Dūdos, pasitaiko atvejų, kai keverzonės atsiranda ir ant paminklų.

Problemą pamačius patiems specialistams ar gavus informaciją iš gyventojų, iš karto pranešama rangovui, kad šie nuvalytų.

Užsienyje naudojama ir speciali prevencinė priemonė. Šia medžiaga padengus pastatų sienas, grafitininkų piešiniai nuplaunami vandeniu. Uostamiesčio savivaldybė šios priemonės dar neišbandė.

„Esu girdėjęs apie ją. Reikės pagalvoti, ar nevertėtų jos išbandyti. Tada gal užtektų keverzones nuplauti. Aišku, gali būti ir taip, kad nuo vienų paviršių piešiniai nusiplaus gerai, o nuo kitų – nelabai kokybiškai. Tačiau pirmiausia reikia išmėginti“, – pabrėžė direktorius.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų