Pereiti į pagrindinį turinį

Tikrintojų taikiklyje – uostamiesčio kraujo laboratorija

2012-07-18 12:16
Tikrintojų taikiklyje – uostamiesčio kraujo laboratorija
Tikrintojų taikiklyje – uostamiesčio kraujo laboratorija / Vytauto Petriko nuotr.

Klaipėdoje veikiančią privačią medicininę įstaigą, kurios higienos paso galiojimo terminas buvo pasibaigęs dar birželio 1-ąją, susizgribta patikrinti tik po to, kai skundai dėl šios įstaigos pasiekė Sveikatos ministeriją ir kitas institucijas.

Tikrina pasirinktinai

Laboratorinius kraujo tyrimus atliekanti privati įmonė „Antėja“ be leidimo – higienos paso uostamiestyje dirbo beveik pusantro mėnesio, nors informacija apie tai, kad nuo birželio 2-osios įstaiga jau jo neturi, yra skelbiama Klaipėdos visuomenės sveikatos centro tinklalapyje.

„Mes įmonę patikrinome liepos 12-ąją, – gavome skundą. Pirmiausia peržiūrėjome dokumentus ir pamatėme, kad higienos paso galiojimo laikas yra pasibaigęs“, – aiškino Klaipėdos visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos kontrolės skyriaus vedėja Asta Šlepetienė.

Vedėja aiškino, kad įstaigas, kurių veiklai reikia tokių leidimų, Visuomenės sveikatos centras tikrina pasirinktinai.

„Jei įstaiga nebuvo anksčiau bausta, nebuvo nustatyta pažeidimų, ji yra priskiriama prie mažos rizikos veiklos įmonių ir nepakliūva į tikrinamųjų sąrašus. Negaliu prisipažinti, kad mes nekontroliuojame. Paaiškėjo, kad šios įstaigos savininkai yra pasikeitę, o naujiesiems pasas nebuvo išduotas, nes patalpos naudojamos ne pagal paskirtį“, – tikino A.Šlepetienė.

Pagal naujai galiojančią tvarką, nuo šiol žmonių gydymu galima užsiimti tik medicininės, o ne komercinės ar kitos paskirties patalpose.

„Taip, šių patalpų paskirtis turi atitikti žmonių sveikatos priežiūros veiklai keliamus reikalavimus. Valstybinė akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnyba šiai įstaigai davė mėnesį, per kurį ji turėjo susitvarkyti dokumentus ir pristatyti naują higienos pasą“, – sakė Visuomenės sveikatos centro specialistė.

Darbas verda ir be leidimų?

Tačiau vakar laboratorijos duris pravėrus „Klaipėdos“ žurnalistams, joje darbas virė. Jokios informacijos, kad čia negali būti priimamas kraujas tyrimams, nebuvo. Priešingai, stende buvo surašyti privačių paslaugų įkainiai.

Darbuotojos aiškino, kad įstaigos veikla sustabdyta, bet kraujo mėginiai iš Klaipėdos tyrimams yra gabenami į Kauną.

„Jei mes į darbą neateitume, juk pravaikštas mums įrašytų. Yra nurodyta eiti į darbą“, – teigė moterys.

Visuomenės sveikatos saugos kontrolės skyriaus vedėja A.Šlepetienė nustebo išgirdusi, kad įstaiga veikia.

„Ji neturi vykdyti veiklos. Kai mes ją tikrinome, darbuotojų iš tiesų nebuvo daug. Jei jie priima kraują, tai yra baisu. Kaip sukontroliuoti? O ką mes galime padaryti? Spyną ant durų užkabinti? Tokiu atveju Mokesčių inspekcija į šią įstaigą turėtų pasiųsti slaptą pirkėją“, – tvirtino A.Šlepetienė.

Vedėja tikino, kad įstaigos vadovams yra duodama laiko sutvarkyti dokumentus.

„Jei yra pažeidimų, už higienos normų pažeidimus grėstų administracinė atsakomybė ir gali būti skirta bauda. Mūsų skyrius netrukus surašys, kokių pažeidimų pas juos buvo ir tikriausiai šios įstaigos laukia sankcijos“, – patvirtino A.Šlepetienė.

Tarnyba sustabdė licenciją

Valstybinė akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnyba raštu pranešė įmonei „Antėja“, kad ši privalo per mėnesį pateikti naują leidimą – higienos pasą.

„Įstaiga šį trūkumą buvo įpareigota pašalinti iki liepos 12-osios ir pateikti naują leidimą – higienos paso kopiją“, – patvirtino Valstybinės akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnybos atstovė spaudai Vaida Balčiauskienė.

„Antėja“ Akreditavimo tarnybai nurodyto dokumento nepateikė, todėl šios tarnybos direktoriaus liepos 13 dienos įsakymu sustabdytas įstaigos licencijos galiojimas.

Dėl konkurentų – į teismą

Pats įmonės „Antėja“ vadovas Vidas Gedutis aiškino, kad baudos jo įstaigos nebaugina, nes tikrintojai įstaigą užgriuvo tą dieną, kai ji jau neveikė, tačiau nutylėjo, kad įstaiga higienos paso neturi beveik pusantro mėnesio.

„Nė vienos dienos mes nedirbome be licencijos. Šiandien gavome Visuomenės sveikatos centro pasirašytą leidimą – higienos pasą. Mus tikrino liepos 12-ąją, kai mūsų veikla jau buvo sustabdyta. Jei aš būčiau dirbęs, jie mane gal ir galėtų nubausti. Nežinau, už kokius pažeidimus jie mus baus, nes mes juk nedirbome“, – teigė V.Gedutis.

Pasak jo, įstaiga atlieka procedūrinę ir laboratorinę veiklą.

„Laboratoriniams tyrimams reikia licencijos, jos mes neturime ir kraujo tyrimams neimame. O iš gydymo įstaigų surinktus mėginius vežame į Kauną, kur tokius tyrimus galime atlikti. Ši veikla nėra licencijuota“, – tikino V.Gedutis.

Jis pabrėžė, kad įvairių įstaigų tikrintojai laboratoriją užplūdo po gautų skundų.

„Tai prasidėjo po to, kai buvusi mūsų darbuotoja ėmėsi panašios veiklos. Tačiau dėl šmeižto, įvairių skundų ir kitų veiksmų mes surašėme ieškinį ir kreipėmės į Klaipėdos apygardos teismą dėl nesąžiningos konkurencinės veiklos“, – sakė V.Gedutis.

Vadovo teigimu, dėl daugiau nei pusės klientų perviliojimo įstaiga patyrė pusės milijono litų žalą.

Visuomenės sveikatos centro Saugos skyriaus vedėjo pavaduotoja Alma Mikutytė patvirtino, kad šiai įstaigai vakar buvo pasirašytas higienos pasas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų