Pereiti į pagrindinį turinį

Tušti Klaipėdos daugiabučiai naujakurių nevilioja

2010-08-24 05:00
Tušti Klaipėdos daugiabučiai naujakurių nevilioja
Tušti Klaipėdos daugiabučiai naujakurių nevilioja / DMN nuotr.

Prieš dvejus metus prasidėjusio sunkmečio pasekmės uostamiestyje jaučiamos iki šiol. Čia apstu tuščių naujos statybos daugiabučių, kuriuose parduoti butų nepavyksta jau ne vienerius metus.

Vieni merdi, kiti jau dirba

Vis augus naujos statybos būstų paklausai, nauji daugiabučiai Klaipėdoje kilo lyg ant mielių, tačiau nekilnojamojo turto burbuliui subliūškus bei pradėjus kristi jo kainoms, daugelis namų liko stovėti beveik tušti. Šiuo metu Klaipėdoje yra apie 700 dar neparduotų naujos statybos butų.

Pasak nekilnojamojo turto ekspertų, tvirtinti, jog ši rinka vis dar merdi, būtų neteisinga. Kai kuriuose miesto mikrorajonuose jau rengiamasi naujų daugiabučių statyboms.

"Tikras paradoksas – mieste pilna tuščių butų, kurių niekas neperka, o kiti vystytojai jau rengia dirvą naujoms statyboms. Po truputį pradedamas statyti dar vienas devynaukštis Dangės vingyje, tęsiamos pradėtų dviejų daugiabučių statybos ir Dragūnuose. Šiuose rajonuose būstai yra paklausiausi, tad naujų namų poreikis čia jaučiamas jau kurį laiką", – situaciją komentavo nekilnojamojo turto agentūros "Aidila" vadovas Algimantas Bružas.

Dangoraižiai nebepaklausūs

Pasak jo, būstai, esantys šiaurinėje miesto dalyje, visais laikais buvo kur kas paklausesni nei pietinėje, tad šiuo metu ši tendencija dar labiau išryškėjo.

A.Bružas teigė, kad gerokai vangiau perkami Taikos prospekto gale pastatayti "BIG būsto" butai, taip pat kitoje jų gatvės pusėje bendrovės "Arkada" pastatytuose daugiabučiuose esantys būstai.

Klaipėdiečiai neskuba pirkti ir Gandrališkėse ar netoliese pastatytoje "Burėje" esančių butų.

"Pastebime, kad uostamiesčio gyventojai butų dangoraižiuose nebenori. Debesų žmonės jau atsikando. Todėl visi tie daugiaaukščiai sunkiai pildosi. "Burėje" būstų žmonės neperka dėl to, kad namas stovi gana prastoje vietoje, prie pat triukšmingos gatvės. O kodėl jų neperka "Pilsote", kuris yra aukščiausias pastatas visose Baltijos šalyse, nesuprantu. Šiame name butai neparduodami jau trejus metus", – kalbėjo A.Bružas.

Centre neperka dėl kainos

Minijos gatvės ir Statybininkų prospekto sankryžoje neseniai statyti ir įrenginėti užbaigtas daugiabutis taip pat kol kas pustuštis. Jame didžioji dalis butų buvo rezervuoti dar prieš trejus metus, tačiau bankrutavus jį stačiusiai bendrovei "Metva", daugelis pirkėjų butų atsisakė.

Vėliau atsiradus naujiems daugiabučio savininkams, užbaigusiems jo statybas, iš naujo prireikė ieškoti ir naujakurių.

Miesto centre esantys naujos statybos butai "Manto namuose" bei "Lūjoje", anot A.Bružo, klientų nesulaukia dėl gana didelės jų kainos.

"Šių namų savikaina yra itin didelė, dėl to pigiai jų pardavinėti nenorima, o žmonės brangių būstų neperka. Galbūt jiems koją kiša ir tai, kad šie daugiabučiai yra šalia Herkaus Manto gatvės. Pavyzdžiui, netoliese esantys panašiai kainuojantys butai Pievų Tako gatvėje yra kur kas paklausesni ir perkamesni", – komentavo jis.

Pirkimų daugėja

Pašnekovo duomenimis, šiaurinėje miesto dalyje naujos statybos būstų kvadratinis metras kainuoja nuo 4,5 iki 5 tūkst. litų, centre – nuo 6,5 iki 7 tūkst. litų, o pietinėje miesto dalyje – apie 3 tūkst. litų.

Nekilnojamojo turto ekspertas Mindaugas Valeikis teigė, jog po truputį būstų nuperkama visuose naujuose daugiabučiuose, tačiau šiek tiek daugiau – šiaurinėje miesto dalyje.

"Vienareikšmiškai teigti, kad vieni būstai yra daugiau, kiti mažiau paklausūs, nereikėtų. Tikrai atsiranda ir tokių klientų, kurie nori gyventi tik pietinėje miesto dalyje, tačiau čia yra ir kita bėda – šiuose rajonuose apstu pardavinėjamų senos statybos butų, kurie yra patrauklesni vien dėl mažesnės kainos", – patikino jis.

Specialistas pabrėžė, jog šiuo metu rinka atsigauna – tai matyti pagal sudarytus pirkimo ir pardavimo sandorius, kurių vis daugėja.

Jis įsitikinęs, kad dabar daugiausia būstų paklausą lemia tai, kokioje vietoje pastatytas daugiabutis, kokios jis kokybės bei kokia jame parduodamų butų kaina.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų