Pereiti į pagrindinį turinį

Ukrainiečių mokytojai dirba negaudami algų

2023-12-02 10:00

Tuo metu, kai Lietuvos mokyklų mokytojai rengia streikus ir kitas protesto akcijas reikalaudami didesnių algų, karo pabėgėlių vaikus mokančios mokyklos mokytojai tyliai laukia, kada jiems bus sumokėtas atlyginimas bent už pirmąjį šių mokslo metų mėnesį.

Viltys: Tarptautinės Ukrainos mokyklos Klaipėdos skyriui vadovaujanti A. Dirgėlienė prisipažino ir pati kelis mėnesius laukianti algos. Viltys: Tarptautinės Ukrainos mokyklos Klaipėdos skyriui vadovaujanti A. Dirgėlienė prisipažino ir pati kelis mėnesius laukianti algos. Viltys: Tarptautinės Ukrainos mokyklos Klaipėdos skyriui vadovaujanti A. Dirgėlienė prisipažino ir pati kelis mėnesius laukianti algos.

Brenda į skolas

Klaipėdoje veikia vienas iš trijų privačios Tarptautinės Ukrainos mokyklos padalinių. Čia dirbančios mokytojos dienraštį tikino, kad šiais mokslo metais dar negavo nė vienos algos.

Mokytojai tikino gavę tik po 200 eurų ir nesuprato, kaip vertinti šiuos pinigus – ar kaip avansą, ar kaip išmaldą?

„Darbo sutartyje įrašyta, kad turime gauti atlyginimą 15-ąją kiekvieno mėnesio dieną. Vasarą neatostogavome, dirbome, tvarkėme naujai gautas patalpas. Jau gruodis, o mes dar nesulaukėme atlyginimo už rugsėjį ir spalį. Turime mokėti už nuomojamus butus, komunalinius mokesčius, maitinti savo vaikus. Gyvename skolon, jau greitai nebebus iš ko pasiskolinti. Kol kas gelbsti pažįstami lietuviai. Kai kurios mūsų pabėgome iš Ukrainos net be būtiniausių daiktų ir neturime maitintojų, – guodėsi viena pedagogė. – Ėjome tiesiogiai pas mūsų padalinio vadovę ir raštu prašėme paaiškinti, kodėl nemokamas atlyginimas. Kaskart girdime kažkokią mistišką frazę, kad vis dar negautas krepšelis. Taip lyg ir verčiama kaltė Lietuvos valstybės pusei. Aiškaus atsakymo vis nesulaukiame. Kartą ankstesnė mokyklos padalinio vadovė pareiškė, esą negalima išlaidauti, reikia taupyti pinigus.“

Nepaisant kritinės situacijos šios mokyklos mokytojai nestreikuoja, kasdien ateina į darbą ir sąžiningai moko vaikus.

Kantrybė: karo pabėgėlių vaikus mokančios mokytojos ne streikuoja, o dirba skolon. / Vytauto Liaudanskio nuotr.

Kalta Lietuvos Vyriausybė?

Susidariusi situacija verčia pedagogus sukti galvą, kas kaltas ir ką galima padaryti. Į užuominą apie apsilankymą Darbo inspekcijoje mokytojai esą išgirdo komentarą, kad tai nebaugina.

Pedagogai piktinosi ir siekiu apkalbėti Lietuvos Vyriausybę, kuri neva esanti kalta dėl šios padėties.

Pavardės atskleisti nenorėjusi Tarptautinės Ukrainos mokyklos Klaipėdos skyriaus mokytoja tikino, kad jos kolegės skambino į Švietimo, mokslo ir sporto ministeriją ir sužinojo – Lietuvos Vyriausybė yra pasirengusi sumokėti, jokių kliūčių esą nėra.

Pasak šios mokyklos mokytojų, ne pirmą savaitę jų paklausimai ignoruojami, pedagogai net įtaria, kad mokyklos steigėja neperskaito mokytojų žinučių.

Jau ne kartą buvo minimos datos, kada bus sumokėta už darbą, bet sąskaitos žadėtą dieną taip ir nepapildomos.

Už durų – būrys laukiančiųjų

„Jau pavargome tikrinti banko sąskaitas. Padėtis tikrai bloga, maža to, kad neturima už ką gyventi, dar ir negalime pasiskųsti. Turime akivaizdų pavyzdį – lietuvių kalbos mokytoja, kuri kreipėsi į Darbo inspekciją ir po to gavo nesumokėtus pinigus, po šio incidento mokykloje nebedirba. Vietos žmonėms tai gal ir nėra baisu. Mes – atvykėliai, jaučiame baimę, kad susirasti kitą darbą būtų nelengva, – kalbėjo viena mokytojų. – Esame labai dėkingi Olenai Vnukovskai, kad įsteigė Ukrainos mokyklą, ir Lietuvos valstybės institucijos padėjo jai tai padaryti. Bet norėtume gyventi oriai ir jausti darbdavio pagarbą. Mano įsitikinimu, nepagarbu žmonėms nepasakyti tikrosios atlyginimo nemokėjimo priežasties. Juo labiau negražu teisėtai reikalaujantiems atlygio už darbą žmonėms sakyti, kad čia niekas mūsų nelaiko, kad yra daug kitų mokytojų, kurie laukia galimybės dirbti vietoje mūsų.“

Penktadienį visi darbuotojai gaus atlyginimą.

Panašių užuominų pedagogai neva girdėjo iš ankstesnės padalinio vadovės, kuri esą yra prasitarusi, jog jai liepta nuraminti mokytojus.

Šiuo metu Klaipėdos padaliniui vadovauja dar visai neseniai Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja dirbusi Asta Dirgėlienė.

Ji teigė, kad šiemet mokyklą paliko tik viena pedagogė, bet jos sprendimas galbūt susijęs su kitomis priežastimis.

A. Dirgėlienė patvirtino turinti visą pluoštą CV iš Ukrainos atvykusių mokytojų, norinčių dirbti šioje mokykloje. Šioje mokykloje trūksta tik lietuvių kalbos mokytojų.

Vadovė – taip pat be atlygio

A. Dirgėlienė patikino ir pati negaunanti atlyginimo.

„Už rugsėjį maža dalis pinigėlių buvo sumokėta, bet už spalį visiškai nieko. Vis tikimės, laukiame tai penktadienį, tai pirmadienį. Ne tik mes negauname pinigų, jų nesulaukia ir Vilniaus, ir Kauno skyrių darbuotojai. Mes Klaipėdoje visus duomenis pateikėme tvarkingai“, – patikino A. Dirgėlienė.

Ji apgailestavo, kad mokyklos Klaipėdos skyrius neturi savo sąskaitos, buhalterijos ir negauna krepšelio atskirai nuo kitų padalinių. Tada viskas būtų kur kas paprasčiau.

A. Dirgėlienė dalijosi žiniomis, kad tokio plano esama, apie tai jai minėjo Tarptautinės Ukrainos mokyklos steigėja ir vadovė O. Vnukovska.

Pripažino technines klaidas

Pati mokyklos steigėja paaiškino lapkričio 17 d. pasirašiusi sutartį su Vilniaus miesto savivaldybe dėl mokinio krepšelio skyrimo ir patikino, kad lapkričio 30 d. pinigai bus pervesti į mokyklos sąskaitą.

„Penktadienį visi darbuotojai gaus atlyginimą“, – tvirtai teigė O. Vnukovska ir patikslino, kad darbuotojų sąskaitose pinigai atsiras gruodžio 1-ąją.

Telefono ragelį ji perdavė mokyklos projektų vadovui Aleksandrui Michalkevič, nes jis kalba lietuviškai ir gali tinkamai atsakyti į klausimus.

„Mes nekomentuojame vidinių procesų, tai yra darbas. Suprantu, kad žmonės priversti laukti, bet problema jau bus sprendžiama. Nebadysime pirštu, kas kaltas, kas nekaltas. Yra techninės kliūtys, kurios jau šalinamos, mes kaip ir turėjome laiku susitvarkyti, tvarkėmės vienaip, o reikėjo kitaip, šiuo metu šie dalykai jau išspręsti, ir žmonės gaus atlyginimus. Valstybė pinigus skyrė, nesklandumai šalinami. Kartais taip atsitinka, taip buvo ir praėjusiais metais. Atlyginimai nesumokėti už rugsėjį ir spalį. Nėra jokio pagrindo įtarti, kad mokyklos vadovai tyčia nemoka algų ar daro kažkokius neteisėtus veiksmus“, – patikino A. Michalkevič.

Tęsdamas šį komentarą jis pasakojo, kad Švietimo, mokslo ir sporto ministerija kasmet atlieka valstybinį auditą, tenka pagrįsti kiekvieną valstybės skirtą eurą. Pernai tokio audito metu esą buvo aptikti smulkūs pažeidimai.

Olena Vnukovska / Vytauto Liaudanskio nuotr.

Ministerija savo darbą atliko

A. Michalkevič dėstė, kad pagrindinę darbo užmokesčio mokyklų darbuotojams dalį finansuoja Švietimo, mokslo ir sporto ministerija, operatore paskirdama savivaldybę, kurioje ta mokykla įregistruota, šiuo atveju tai yra Vilniaus miesto savivaldybė.

Komentuodamas savivaldybių skiriamą dalį A. Michalkevič tikino, kad Klaipėdos savivaldybė dirba tiesiog pavyzdingai, su jais dirbti – vienas malonumas, bet ši dalis yra itin maža.

„Objektyviai matau darbuotojų migraciją, tikriausiai atlyginimų vėlavimas tai kažkiek lemia, nors negaliu pasakyti, kad tai vyksta konkrečiai dėl to“, – atviravo mokyklos projektų vadovas.

Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos atstovai, paklausti apie pinigus, skiriamus Tarptautinei Ukrainos mokyklai, atsakė: „Mokymo lėšas, kurių didžiąją dalį sudaro darbo užmokestis mokytojams, kiekvieną mėnesį ministerija perveda savivaldybėms, o jos – visoms mokykloms. Tokiu pat būdu atkeliauja lėšos ir nevalstybinėms mokykloms. Visos reikalingos mokymo lėšos visa apimtimi iki lapkričio vidurio yra jau paskirstytos savivaldybėms. Teisės aktuose numatyta, kad mokymo lėšos savivaldybėms turi būti pervedamos iki einamojo mėnesio trečiosios darbo dienos. Lėšos, skirtos mokykloms, taip pat bus pervestos ir už gruodį.“

Dar teks palaukti

Vilniaus savivaldybės atstovas spaudai Irmantas Kuzas paaiškino, kad kasmet rugsėjį pildomas mokinių registras, jo pagrindu apskaičiuojamos ir lėšos.

Dažniausiai registras „užrakinamas“ rugsėjo pabaigoje, o įsakymas dėl lėšų skyrimo iš ministerijos buvo pasirašytas spalio pabaigoje. Gavus įsakymą, savivaldybėje perskaičiuojamos lėšos, sudaromos sutartys, atliekami kiti formalumai.

„Procesas ne iš lengvųjų, nes apima 400 valstybinių ir nevalstybinių įstaigų. Kai tik lėšos buvo perskirstytos, įstaigai buvo išsiųsti dokumentai pasirašyti. Atkreiptinas dėmesys, kad nevalstybinės įstaigos, kurios ugdo daug ukrainiečių vaikų, iš Vilniaus savivaldybės ši mokykla išimties tvarka gavo papildomą finansavimą – 49 920 eurų, todėl žinant finansavimo situaciją buvo galima lėšas susiplanuoti tinkamai“, – komentavo Vilniaus savivaldybės atstovas.

I. Kuzas paaiškino, kad Tarptautinė Ukrainos mokykla dar šios savaitės pradžioje nepateikė ketvirčio finansinių ataskaitų. Kitaip tariant, neatsiskaitė apie lėšų panaudojimą, o tai pagal sutartį būtina padaryti iki spalio 15 d.

Pasirodo, visos kitos mokyklos šį formalumą atliko laiku.

„Kol nebus įvykdyti įsipareigojimai, pinigai nebus pervesti“, – teigė savivaldybės atstovas.

Vakar I. Kuzas patikino, kad ataskaita buvo pateikta, ji tikrinama, bet jau pastebėta netikslumų.

Jei šie netikslumai bus ištaisyti, pirmadienį arba antradienį pinigai bus pervesti į mokyklos sąskaitą, o netrukus po to – ir darbuotojams.

Tai reiškia, kad šiandien, gruodžio 1-ąją, šios mokyklos mokytojų veikiausiai laukia dar vienas nusivylimas ir kitos savaitės vidurio laukimas.


Skaičiai ir faktai

Tarptautinėje Ukrainos mokykloje veikia Vilniaus, Kauno ir Klaipėdos padaliniai.

Iš viso mokykloje mokosi 2 250 mokinių;

dirba 222 pedagogai.

Klaipėdoje mokosi 718 moksleivių;

dirba 62 mokytojai.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų