Pereiti į pagrindinį turinį

Uostamiesčio blaivyklą jau įkūrė dokumentuose

2014-01-22 07:01

Klaipėdos valdžia neatsisako sumanymo mieste įkurti blaivyklą ir žengė svarbų žingsnį tokio tikslo link. Planuojama, jog iš pradžių laikino apgyvendinimo ir išblaivinimo paslaugą būtų galima pirkti rinkoje, o ilgainiui galbūt net pavyktų pasistatyti naują blaivyklos pastatą.

Vytauto Liaudanskio nuotr.

Klaipėdos valdžia neatsisako sumanymo mieste įkurti blaivyklą ir žengė svarbų žingsnį tokio tikslo link. Planuojama, jog iš pradžių laikino apgyvendinimo ir išblaivinimo paslaugą būtų galima pirkti rinkoje, o ilgainiui galbūt net pavyktų pasistatyti naują blaivyklos pastatą.

Įrašė į planą

Šiųmečiame Klaipėdos socialinių paslaugų plane įrašyta: „Pradėti teikti laikino nakvynės suteikimo paslaugas asmenims, kurie yra benamiai, piktnaudžiauja alkoholiu, narkotinėmis, psichotropinėmis medžiagomis, esant krizinei situacijai (išblaivinimas)“.

„Tai – ne blaivykla, o socialinių paslaugų teikimas krizinėje situacijoje, kai asmens gyvybei kyla pavojus“, – paaiškino Klaipėdos savivaldybės Socialinių reikalų departamento direktorė Audra Daujotienė. Tačiau ji pripažino, jog iš esmės kalbama apie blaivyklą.

Apie jos būtinybę diskutuojama jau daugybę metų, tačiau pinigų tokiai paslaugai dėl ekonominio sunkmečio nebūdavo skiriama. Tokia paslauga iki šiol nebuvo numatyta ir jokiame uostamiesčio strateginiame ar veiklos plane.

„Tai, jog dabar toks punktas įrašytas į Klaipėdos socialinių paslaugų šiųmetį planą, jau yra didelis žingsnis į priekį. Tik dar neaišku, ar šiai paslaugai atsiras pinigų“, – teigė A.Daujotienė.

Aukso gabalas – neįdomus

Ji svarstė, jog realiausias variantas, kad blaivykla būtų išlaikoma iš pinigų, jei jų pavyktų sutaupyti iš socialinėms pašalpoms mokėti skirtų lėšų.

„Maždaug liepą paaiškės, ar pinigų pavyks sutaupyti. Gal pasikeis ekonominė situacija, bus mažiau bedarbių ir sumažės pašalpų gavėjų, todėl atsiras pinigų. Jei politikai sutaupytas lėšas nuspręstų skirti blaivyklos veiklai, tuomet, matyt, pirktume paslaugą rinkoje. Nors, kiek domėjomės iki šiol, nelabai kas nori tokią paslaugą teikti. Atrodytų, guli aukso gabalas – pinigai, o niekas nenori jų imti“, – atvirai kalbėjo A.Daujotienė.

Preliminariais skaičiavimais, blaivyklos išlaikymas per metus kainuotų 200 tūkst. litų. Todėl svarstoma tokią paslaugą teikti tik žiemą, kai neblaivių viešose vietose gulinėjančių asmenų gyvybei kyla didesnė grėsmė, nes jie gali sušalti.

Kyla teisminiai ginčai

Svarstoma ir apie tai, kad laikino apgyvendinimo ir išblaivinimo paslauga būtų nemokama tik tiems asmenims, kuriems priklauso socialinė parama. Visi kiti esą turėtų susimokėti.

„Tačiau ne kartą esame kalbėję su Vilniaus savivaldybės darbuotojais. Sostinė turi blaivyklą ir naktis joje asmenims, kurie neturi socialinės paramos gavėjo statuso, kainuoja apie 70 litų. Žinome, kad kyla labai daug teisminių ginčų dėl susimokėjimo už paslaugą, nes žmonės aiškina, kad neprašė, jog būtų atvežti į blaivyklą, todėl nebegalima iš jų reikalauti ir pinigų“, – dėstė A.Daujotienė.

Prašo ieškoti sklypo

Klaipėdos savivaldybėje veikiančiai teritorijų planavimo grupei yra pateikta paraiška ieškoti sklypo, kur būtų galima statyti naują pastatą ir jame teikti laikino apgyvendinimo bei išblaivinimo paslaugą.

Klaipėdos miesto taryba yra patvirtinusi tikslinę teritoriją – nuo Kauno gatvės iki senamiesčio. Į šią teritoriją 2014-2020 metų ES pinigų skirstymo laikotarpiu bus investuota daugiausia paramos pinigų.

„Gal toje teritorijoje atsiras koks nors laisvas socialinės paskirties sklypas. Galbūt tada ir galėtume pradėti galvoti apie naują pastatą – blaivyklą ir ES paramą jos statyboms“, – toli į ateitį žvelgė Socialinių reikalų departamento direktorė.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų