Pereiti į pagrindinį turinį

Uostamiesčio darželį išguldė infekcija (ligoninėje - 21 žmogus)

2013-05-31 05:00
Uostamiesčio darželį išguldė infekcija (ligoninėje - 21 žmogus)
Uostamiesčio darželį išguldė infekcija (ligoninėje - 21 žmogus) / Vytauto Liaudanskio nuotr.

Klaipėdoje pirmą kartą užfiksuotas tokio masto ūmios žarnyno infekcijos proveržis. Dėl staiga ugdytiniams ir darbuotojams pasireiškusių negalavimų vakar laikinai sustabdyta Klaipėdos lopšelio-darželio „Putinėlis“ veikla.

Ligonių skaičius vis augo

Klaipėdos visuomenės sveikatos centras informavo, kad susirgusieji stipriai karščiavo, viduriavo, vėmė, skundėsi silpnumu ir pilvo skausmais.

„Trečiadienį į Klaipėdos universitetinės ligoninės Infekcinių ligų departamentą buvo pradėti hospitalizuoti vaikai ir darbuotojai iš uostamiesčio lopšelio-darželio “Putinėlis„. Paguldyti 6 vaikai ir 3 suaugusieji“, – teigė Klaipėdos visuomenės sveikatos centro Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus vedėja Ona Sokolova.

Lopšelio-darželio auklėtiniams temperatūra pakilo iki 38,5–39,5 laipsnio, jie viduriavo, vėmė, skundėsi silpnumu ir pilvo skausmais.

Vakar susirgusiųjų skaičius nuolat augo.

Klaipėdos visuomenės sveikatos centro duomenimis, vakar užfiksuoti 22 susirgę asmenys: 15 vaikų ir 7 darbuotojai. Iš jų 21 buvo hospitalizuotas, o 1 – gydomas ambulatoriškai.

Sergančiųjų skaičius gali keistis ir dar padidėti.

Pažeidimų rasta daug

Klaipėdos valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininkas Antanas Bauža informavo, kad inspektoriai, gavę signalą iš Klaipėdos visuomenės sveikatos centro apie masinį apsinuodijimą, nedelsiant patikrino Klaipėdos lopšelio-darželio „Putinėlis“ maisto paruošimo skyrių.

Patikrinimo metu nustatyta nemažai maisto tvarkymą reglamentuojančių teisės aktų reikalavimų pažeidimų.

„Užfiksavome, kad darbuotojų tualete nebuvo rankų dezinfekavimo priemonių, daržovių pirminio paruošimo patalpoje nebuvo jokių priemonių rankų higienai. Pastebėjome, kad neužtikrinamas vištų kiaušinių atsekamumas, buvo pažeistas jų laikymo temperatūrinis režimas. Dalis švaraus inventoriaus buvo laikomas šlapias, kiaušinių plovimo inventorius laikomas kartu su inventoriumi, skirtu gataviems produktams. Nustatyta ir kitų patalpų higienos ir savikontrolės vykdymo neatitikimų“, – sakė A.Bauža.

Apklausė tėvus ir darbuotojus

Anot A.Baužos, užfiksavus visus pažeidimus darželio veikla iš karto buvo sustabdyta.

Klaipėdos visuomenės sveikatos centro specialistai teigė, jog siekiant išsiaiškinti susirgimų priežastį, buvo apklausti tėvai, darbuotojai, paimti maisto pavyzdžiai, atlikti tyrimai ligoniams ir maisto paruošimo skyriaus darbuotojams ligos sukėlėjui nustatyti.

„Paimti ir ploviniai nuo aplinkos paviršių mikrobinei taršai nustatyti. Įtariama, kad protrūkio priežastimi gali būti uostamiesčio lopšelio-darželio “Putinėlis„ pagamintas ir vartotas maistas“, – neslėpė Klaipėdos visuomenės sveikatos centro Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus vedėja.

Galimos versijos tiriamos, o konkretūs tyrimo rezultatai paaiškės vėliau.

Kalti kiaušiniai?

Nuo birželio 3 d. įstaiga turėjo būti uždaryta atostogoms, tačiau dėl infekcijos čia paskelbtas karantinas, o vaikai į darželį jau nebėjo vakar.

Klaipėdos lopšelio-darželio „Putinėlis“ bendrosios praktikos slaugytoja Ona Niparavičienė teigė, kad toks įvykis įstaigos istorijoje nutiko pirmą kartą.

„Keliamos dvi versijos. “Putinėlio„ virėjos neturi atskiro tualeto. Maistu besirūpinančios moterys naudojasi tuo pačiu tualetu, kaip ir administracijos darbuotojai. Gali būti, kad bakterijos buvo perneštos ant ruošiamo valgio. Kitas variantas – vaikams pusryčiams patiektas omletas buvo pagamintas iš lenkiškų kiaušinių“, – tikino O.Niparavičienė.

Anot jos, jei kalti lenkiški kiaušiniai, gali būti, kad vaikai ir darbuotojai užsikrėtė salmonelioze.

„Dėl galimo virėjų bakterijų pernešimo darbuotojos davė mėginius, tiriami ir kiaušiniai“, – teigė bendrosios praktikos slaugytoja.

O.Niparavičienė teigė, kad tėvai į šią situaciją reagavo normaliai, o nemažai jų palaikė darželio valdžią ir darbuotojus.

Neįprastas įvykis

Klaipėdos visuomenės sveikatos centro Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus vedėjo pavaduotoja Ina Kuznecova teigė, kad Klaipėdoje ar jos apskrityje nepamena panašaus atvejo, jog būtų užfiksuotas toks masinis susirgimas.

„Uostamiesčio darželiuose tokio incidento taip pat nėra buvę labai seniai, tai – neeilinis įvykis. Per savo 13 metų darbo praktiką su tokiu užsikrėtusiųjų skaičiumi susiduriu pirmą kartą. Tačiau apie šį atvejį dar daug pasakyti negalima. Paėmus reikiamus mėginius, priežastys tiriamos ir bus paviešintos vėliau“, – sakė I.Kuznecova.

Anot jos, versijų gali būti įvairių ir nereikėtų laikytis vienos, kol nėra aiškių rezultatų.

Vedėjo pavaduotoja teigė, kad vasarą padaugėja sergančių ūmiomis žarnyno infekcijomis.

„Jų pasitaiko ir visus metus, tačiau joms labiau būdingas sezoniškumas. Bakterinės etiologijos žarnyno infekcijomis (salmonelioze, šigelioze, kampilobakterijoze ir kitomis) dažniau sergama šiltuoju metų laiku. Ligų sukėlėjai ilgai išlieka gyvybingi išorinėje aplinkoje, o esant palankioms sąlygoms pasidaugina maisto produktuose“, – teigė I.Kuznecova.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų