Pereiti į pagrindinį turinį

Uostamiesčio kapinėse klesti nelegalūs verslai

2013-11-14 03:00

Kapinių takeliais nardo "taksi", nuvežantis lankytojus prie reikiamo kapo, o šalia kapinių iš nelegaliai stovinčių garažų prekiaujama antkapiniais paminklais. Nors šiuos statinius statybų inspektoriai liepė pašalinti, jie nepajudinti iki šiol.

Lėbartų kapinėse klesti nelegalūs verslai – kapų takeliais nardo "taksi", nuvežantis lankytojus prie reikiamo kapo, o šalia kapinių iš nelegaliai stovinčių garažų prekiaujama antkapiniais paminklais. Nors šiuos statinius statybų inspektoriai liepė pašalinti, jie nepajudinti iki šiol.

Dangstosi senais leidimais

Lėbartų kapinėse, netoli administracinio pastato nuo 1996 m. stovi du garažai-parduotuvės, ant jų pakabintos iškabos – "Paminklai".

"Jie niekam nemoka nuomos, nors jų verslas – labai solidus. Kapinių priežiūros vedėjos – ir buvusi, ir dabartinė raštais buvo užvertusios savivaldybę. Tų garažų savininkų niekas nepajudina. Nežinau, kas už jų stovi", – teigė viešumo nepanoręs Klaipėdos savivaldybės darbuotojas.

Esą gėda, kad kapinių prieigose stūkso tokie svetimkūniai.

Savivaldybės darbuotojų įsitikinimu, prekyvietės turi būti sutvarkytos, kad nebadytų akių. Juolab kad garažai-parduotuvės šioje teritorijoje stovi nelegaliai.

"Jie yra ten nuo caro-maro laikų, įsikūrę dar tada, kai Klaipėdoje kapinių veiklą administravo bendrovė "Ritualinės paslaugos". Buvęs direktorius leido verslininkams pasistatyti tuos garažus, tai jie ten ir yra iki šiol", – situaciją paaiškino Klaipėdos savivaldybės Miesto ūkio departamento vadovas Liudvikas Dūda.

Neišjudina net teismai

Pasak L.Dūdos, savivaldybės pastangomis buvo bandyta tuos garažus iš Lėbartų kapinių pašonės išjudinti, bet nesėkmingai.

"Jiems išrašome įvairius reikalavimus, bet jie, motyvuodami tais buvusių bendrovių išduotais leidimais, kažkaip numarino šitą reikalą", – teigė L.Dūda.
Į šią istoriją įsijungė ir Valstybinė teritorijų planavimo bei statybos inspekcija, kuri gavo skundą ir atliko tyrimą. Jis tik patvirtino, kad tie garažai-parduotuvės prie Lėbartų kapinių stovi nelegaliai.

2010 m. surašyti savavališkos statybos aktai ir reikalavimai pašalinti tuos padarinius. Verslininkai šių reikalavimų neįvykdė.

Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos atstovų teigimu, yra ir teismų reikalavimai pašalinti savavališkos statybos padarinius, bet ir teisėjų sprendimai neįvykdyti.

Šiuo metu teismų sprendimas perduotas antstoliams, kad šie priverstinai vykdytų nutartis.

Jaučiasi teisūs

Verslininkai jaučiasi teisūs ir mano, kad kiekvienas bandymas juos iškrapštyti iš, kaip paaiškėjo, nelegaliai užimamos vietos, yra kažkieno pikta valia ir sąmokslas.

"Vienas tų garažų prie kapinių priklauso man. Visus reikalus tvarko advokatas, taip, kad aš jums nieko nepasakysiu. Mes stengiamės susitvarkyti leidimus, bet į mus labai kreivai žiūri", – neslėpė verslininkas Arūnas Beržanskis.

Pasak savivaldybės darbuotojų, toje vietoje, kur stovi nelegalūs statiniai, galėtų atsirasti stilingi nameliai, kur žiemą ir vasarą gėlių pardavėjai galėtų prekiauti gėlėmis bei žvakėmis.
Esą savivaldybė galėtų nuomoti tuos namelius ir gauti pinigų arba galėtų pastatyti legalius laikinus pastatus ir juos išnuomoti paminklų gamintojams. Tačiau kol kas geriausiu atveju kapinių prieigos primena statybų aikštelę.

"Garažai yra kilnojami, bet jie jau labai seniai ten stovi, turėjome šiokius tokius leidimus, tačiau dabar mūsų čia nebenori. Bet supraskite, čia susiklostė mūsų klientų ratas", – nenorą išsikelti paaiškino A.Beržanskis.

Nišą rado ir taksi?

Dar vienas keistas dalykas kapinėse – kapų kvartalų takeliais, skirtais pėstiesiems, nuolatos zujantys lengvieji automobiliai. Nors automobilių eismas kapinių teritorijoje leidžiamas tik išimtiniais atvejais.

Dienraščio žurnalistai stebėjo situaciją – prie kapinių administracinio pastato šalia automobilio stovėjo vyras, kuris įdėmiai stebėjo atvykstančius lankytojus, kai šie priartėdavo prie jo, jis įsisodindavo juos į savo mašiną ir nusiveždavo pro pagrindinius vartus į kapinių teritoriją.

Susidarė įspūdis, kad tai savotiškas kapinių taksi.

"Oi ne, apie kapinių taksi dar negirdėjau, man tai – naujiena. Į kapines gali įvažiuoti tik neįgaliojo pažymėjimą turintis asmuo, kapinių plėtrą vykdančios bendrovės automobiliai ir tie, kurie atveža antkapius ar statybines medžiagas bei išveža šiukšles. Visiems kitiems ten važinėti negalima, bet negarantuoju, kad nėra kitaip", – suabejojo L.Dūda.

Kam remontuoja patalpas?

Skaičiuojant visus tuos, kurie tarpsta savo versle pelnydamiesi iš mirties, tam tikrų klausimų kyla ir dėl kapinių administracinio pastato remonto.

Šiuo metu Lėbartų kapinių administracinės patalpos remontuojamos. Remontui skirta apie 50 tūkst. litų.

L.Dūda pripažino, jog dalis remontuojamų patalpų yra išnuomota verslui. Vadinasi, savivaldybė už 50 tūkst. litų suremontuos kapinių administracines patalpas, kuriomis dažniausiai naudosis nuomininkai.

Juk didžioji dalis pastato patalpų yra išnuomota ir pernuomota. Kapinių priežiūros skyriaus darbuotojai šiuo metu dirba susispaudę ankštame kabinete, atskirtame stiklinėmis sienomis.

Komentaras
Algirdas Grublys, Klaipėdos savivaldybės Korupcijos prevencijos ir kontrolės komisijos pirmininkas

Mes jau kurį laiką tiriame galimas korupcijos apraiškas Klaipėdos kapinėse. Esame gavę gyventojų priekaištų, esą neteisingai skirstomos kapavietės, kažkas siekia užlaidoti senus neprižiūrimus kapus, ir tai galbūt daroma už kažkokį atlygį. Mes į posėdį pasikvietėme kapinių priežiūros skyriaus darbuotojus, jie paaiškino galiojančias nuostatas, kad tokių įtarimų net būti negali. Vedėja tikino, kad jie griežtai laikosi šitų taisyklių. Oficialių skundų, kad kas nors už ką nors kapinėse būtų reikalavęs kyšio, nėra gauta. Jautrius klausimus, tarp jų – kapinių paslaugas, žmonės visada vertina įtariai. Tačiau įtarimai dėl neskaidrios veiklos nepasitvirtino. Įžvalgų, kurios leistų konstatuoti negerus dalykus kapinėse, neaptikome. Nesame pastebėję ir įtartinų veiklų, tikrinome dokumentus, tačiau jokių pažeidimų nebuvo.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų