Quantcast

Uostamiesčio neįgaliesiems – nauji namai

Šiemet Klaipėdoje pradės veikti įstaiga, kurioje bus teikiamos socialinės paslaugos su apgyvendinimu intelekto sutrikimų turintiems gyventojams. Čia jie gaus ne tik profesionalią socialinę bei medicininę pagalba, bet ir laisvalaikio organizavimo, maitinimo paslaugas. Šiuose namuose bus teikiama ir laikinojo atokvėpio paslauga.

Įsikūrė buvusioje mokykloje

Džiaugiamasi, kad projektas „Ilgalaikės socialinės globos paslaugų infrastruktūros plėtra Klaipėdos mieste“ (paraiškos kodas NR. VP3-2.4-SADM-03-V-12-001) sėkmingai priartėjo finišo link.

Anot Lietuvos sutrikusio intelekto žmonių globos bendrijos „Klaipėdos viltis“ vadovės Janinos Tulabienės, šią idėją pavyko įgyvendinti pasinaudojus Europos Sąjungos struktūrinių fondų, valstybės bei Klaipėdos savivaldybės parama.

Savivaldybė projekto įgyvendinimui skyrė 948,45 kv. metrų patalpas buvusioje A.Rubliovo mokykloje, Debreceno g. 48.

Bendra projekto vertė siekė 700 692,52 eurų. Iš Europos Sąjungos struktūrinių fondų buvo skirta 595 588,64 eurų, o valstybė iš savo biudžeto prisidėjo 103 103,88 eurais.

„Mūsų tikslas buvo ilgalaikės socialinės globos paslaugų infrastruktūros plėtra Klaipėdos mieste. Projektas prasidėjo 2013 m. gruodžio 18 d., kai buvo pasirašyta finansavimo ir administravimo sutartis su Centrine projektų valdymo agentūra ir Socialinės apsaugos ir darbo ministerija“, – teigė J.Tulabienė.

Vyksta paskutiniai darbai

Anot jos, iki šiol uostamiestyje trūko vietos, kur būtų teikiama ilgalaikė socialinė globa protinę negalią turintiesiems. Minėta bendrija teikė ilgalaikės socialinės globos paslaugas 2009 m. įsteigtoje VšĮ „Gyvenimo namai“ 9 asmenims, tačiau jų poreikis mieste yra kur kas didesnis.

„Įgyvendinant projektą, buvusias klases, didelių plotų koridorius reikėjo paversti į gyvenamas erdves, įrengti kambarius, sanitarinius mazgus, užimtumo, administracijos, personalo patalpas“, – vardijo vadovė.

Globos ir iki senatvės

Šiemet pradėsiančiuose veikti globos namuose galės gyventi 30 protinę negalią turinčiųjų. Iš 30 penkios vietos bus skirtos laikinojo atokvėpio paslaugai. Naujoje įstaigoje globoti bus priimami jau pilnametystės (nuo 18 metų) sulaukę klaipėdiečiai su savivaldybės siuntimu.

„Šia paslauga galės naudotis neįgaliųjų artimieji, neįgalųjį globai palikdami nuo vienos dienos iki mėnesio ar ilgiau, pagal iš anksto sudarytą grafiką“, – paaiškino J.Tulabienė.

Trys dešimtys neįgaliųjų naujai įrengtuose namuose galės glaustis neribotą laiką, jeigu reikės, ir iki pat paskutinio atodūsio.

„Jeigu pavyks, galbūt sukursime atskirus namus tiems, kuriems yra sukakę daugiau nei 60 m., nes pagal amžių – skirtingi ir poreikiai. Dabar amžiaus vidurkis siekia iki 50 metų“, – pastebėjo J.Tulabienė.

Paslaugų spektras – įvairus

Globos namuose įsikursiantiesiems bus teikiamos visos patogiam gyvenimui reikalingos paslaugos. Neįgalieji bus konsultuojami jiems rūpimais klausimais, visą parą bus teikiama socialinė pagalba, organizuojamas maitinimas, laisvalaikio užimtumas.

Už projektui skirtus pinigus pavyko nupirkti ir 11 vietų mikroautobusą, kuriuo patogiai galės keliauti ir du asmenys galintys judėti tik vežimėliu, todėl globos namų gyventojai leisis į keliones.

Jau ne vienerius metus bendrija vykdo projektinę veiklą, teikia negalią turintiesiems reikiamas paslaugas, organizuoja išvykas į kultūros renginius, bendradarbiauja su vienu uostamiesčio sporto klubu. Planuojama panašias paslaugas teikti ir naujų globos namų gyventojams.

Gyvens po vieną ir poromis

Trijų aukštų globos namuose įrengta 17 kambarių, 13 iš jų neįgalieji gyvens po du ir 4 – po vieną.

Įstaigos gyventojai laisvalaikį leis pagal Europos Sąjungos standartus įrengtose poilsio erdvėse, bendrose patalpose bus galima žiūrėti televizorių, sudarytos sąlygos jį pasistatyti ir savo kambaryje, veiks internetas.

Šiuo metu įrengiamas ir kambarys atsipalaiduoti. Jame gros muzika, veiks šviesos įrenginiai. Kambarį planuojama apstatyti minkštais baldais, kad globos namų gyventojai galėtų jaustis laisvai ir jiems nekiltų grėsmė susižeisti.

„Kol kas trūksta lėšų įsigyti visą įrangą, kurios mums reikia būtent šiam kambariui. Šiuose namuose gyvens specialiųjų poreikių turintys žmonės, todėl ir įranga turi būti tam pritaikyta“, – pastebėjo J.Tulabienė.

Šiuo metu klaipėdiečiai jau domisi galimybe apsigyventi minėtoje įstaigoje. Uostamiesčio savivaldybėje sudaromi būsimų gyventojų sąrašai. Norintys apsigyventi turėtų kreiptis į Savivaldybės socialinės paramos skyrių, esantį Vytauto g. 13.

Norintieji gyventi šioje įstaigoje turės skirti 80 proc. savo turimų pajamų, likusią sumos dalį už neįgalųjį sumokės uostamiesčio savivaldybė.

Kontaktai

Lietuvos sutrikusio intelekto žmonių globos bendrija „Klaipėdos viltis" (8 46 346 022).

Klaipėdos savivaldybės Socialinės paramos skyrius (8 46 396312).

Informuojame, kad šių metų lapkričio 10 dieną duris atvėrė Lietuvos sutrikusio intelekto žmonių globos bendrijos „Klaipėdos viltis“ viešoji įstaiga „Gyvenimo namai“. Šis projektas, apie kurį dienraštis „Klaipėda“ jau rašė šių metų spalio 30 d. („Uostamiesčio neįgaliesiems – nauji namai“), finansuotas iš Europos Regioninės plėtros fondo pagal 2007–2013 m. sanglaudos skatinimo veiksmų programos II prioriteto „Viešųjų paslaugų kokybė ir prieinamumas: sveikatos, švietimo ir socialinė infrastruktūra“ VP3-2.4-SADM-03-V priemonę „Stacionarių socialinių paslaugų infrastruktūros plėtra“. Bendra projekto vertė – 700.693 eur, iš jų 595.589 eur – Europos regioninės plėtros fondo finansavimas ir 105.103 eur – Lietuvos Respublikos valstybės biudžeto lėšos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių