Pereiti į pagrindinį turinį

Uostamiesčio politikams – pinigai per prievartą

2012-11-09 11:02
Uostamiesčio politikams – pinigai per prievartą
Uostamiesčio politikams – pinigai per prievartą / Vytauto Petriko nuotr.

Klaipėdos tarybos nariams siūloma už darbą nustatyti atlygį, kurio jie negalėtų atsisakyti. Tačiau ne visi politikai su tuo sutinka. Baiminamasi, kad dėl tokio sprendimo jiems vėl gali tekti minti teismų slenksčius.

Vykdo teismo išaiškinimą

Siūlymą nustatyti atlyginimą tarybos nariams vakar svarstė savivaldybės tarybos Reglamento komisijos nariai. Tai padaryti reikalauja Lietuvos Aukščiausiojo Teismo išaiškinimas, kad atlyginimas už tarybos nario darbą nesiejamas su pagrindinės darbovietės užmokesčiu.

Šiuo metu tarybos nario atlyginimas nėra nustatytas.

Uostamiesčio tarybos nariams už darbą tarybos, kolegijos, komitetų, komisijų posėdžiuose mokama ne visada. Tai daroma tik tais atvejais, kai politikai pristato pažymą, kad negauna užmokesčio už laiką, kai vykdo tarybos nario funkcijas. Tuomet mokamos kompensacijos.

Dabar skaičiuojama, kad tarybos nario, kuris dirbtų 20 val. per mėnesį, alga siektų 270 litų.

Siūloma ir iki 500 litų per mėnesį mažinti išmokas kanceliarinėms išlaidoms. Jos šiuo metu siekia 700 litų.

Nori galimybės atsisakyti

Pabrėžiama, kad tarybos nariai atlygio už darbą negalėtų atsisakyti. Dar tik ruošiamos įstatymo pataisos, kad politikai tai galėtų padaryti.

„Norės ar nenorės, bet turės imti pinigus. Tik kur garantija, kad šis algos gavimas po kiek laiko nebus pripažintas neteisėtu? Praėjusią kadenciją juristai sakė, kad negalima mokėti atlyginimų, o dabar teigia, kad reikia“, – stebėjosi tarybos narys Vidmantas Plečkaitis, prisiminęs teismais pasibaigusį analogišką mėginimą įvesti algas.

Pasak politiko, kol neatsiras sąlyga, jog tarybos narys turi raštu paliudyti, kad neatsisako algos, jis pasisakys prieš tokį siūlymą.

„Manau, kad tokios pozicijos laikysis ir kiti tarybos nariai. Mes vis dar bylinėjamės“, – teigė V.Plečkaitis.

Siūlė naikinti išmokas

Jei bus nustatytas tarybos nario atlyginimas, miesto vicemeras Artūras Šulcas siūlė apskritai panaikinti išmokas kanceliarinėms išlaidoms.

„Tarybos nariai gautų atlyginimą, galėtų įsigyti darbo priemonių ir nereikėtų atsiskaityti už jas“, – teigė mero pavaduotojas.

Tačiau, pasak Klaipėdos savivaldybės Finansų ir turto departamento direktorės Aldonos Špučienės, savivaldybė pagal įstatymą privalo aprūpinti tarybos narius kanceliarinėmis prekėmis ar skirti lėšų joms įsigyti.

Reglamento komisija kitą savaitę vėl svarstys šį klausimą.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų