Pereiti į pagrindinį turinį

Už mokesčių mokėtojų pinigus - semtis grybavimo patirties

2012-10-04 05:00
Už mokesčių mokėtojų pinigus - semtis grybavimo patirties
Už mokesčių mokėtojų pinigus - semtis grybavimo patirties / Vytauto Petriko nuotr.

Klaipėdos valdininkų verkšlenimai, jog viskam trūksta pinigų, – laužti iš piršto. Klerkai nė nedvejoję iš uostamiesčio biudžeto išsigriebė nemenką sumą ir ją sumokėjo už savo kelionę į grybavimo čempionatą. „Važiavome ir važiuosime“, – įsitikinęs vienas uostamiesčio savivaldybės vadovų.

Pinigų ligoniui nerado

Kai klaipėdiečiai kreipiasi į savivaldybę dėl kelių šimtų litų kompensacijos, pinigų nerandama, nors miesto biudžete yra litų valdininkų kelionei į grybavimo čempionatą.

„Klaipėda“ rašė, jog 70-metis klaipėdietis Juozas Kajutis beveik metus mynė savivaldybės ir Socialinės paramos centro slenksčius, kad būtų išgirstas jo prašymas neapkrauti papildomu 36 litų per mėnesį mokesčiu.

Upelio gatvėje gyvenęs kraujo vėžiu sirgęs vyras tris kartus per savaitę turėdavo vykti į dializės procedūras, kad nesutriktų jo gyvybinės funkcijos.

Kadangi žmogus sunkiai vaikščiojo, jis Socialinės paramos centre buvo užsisakęs paslaugą – valdišku autobusiuku jį pavėžėti į dializės procedūras.

Vyro pajamos per mėnesį siekė tūkstantį litų, todėl tokia paslauga jam nebuvo teikiama nemokamai – jis privalėjo mokėti po 1,13 lito už kiekvieną kilometrą. J.Kajutis per mėnesį mokėjo 84 litus.

Tačiau 2010 m. rugsėjį prasidėjo Minijos gatvės rekonstrukcija, todėl autobusiukui teko daryti apylanką ir J.Kajutį pavėžėti daugiau kilometrų. Dėl to jam padidėjo ir mokestis, kas mėnesį papildomai teko mokėti dar po 36 litus.

Negalėdamas pakęsti tokios neteisybės, J.Kajutis kreipėsi ir į savivaldybę, ir į Socialinės paramos centrą. Jis prašė neapkrauti jo papildomais mokesčiais, o permoką – 432 litus – grąžinti.

Tačiau ligonis išgirsdavo tą patį atsakymą, kad egzistuoja tokia tvarka ir joje išimčių nėra numatyta. Galiausiai J.Kajučio problemą, įsikišus žmogaus teisių gynėjams, imta spręsti Socialinių reikalų komitete.

Kol politikai diskutavo, kaip padėti vyrui, jis numirė, taip ir nesulaukęs atjautos ir supratingumo.

Išvyka – su nakvyne

Į tradicinį grybavimo čempionatą, praėjusį savaitgalį vykusį Varėnoje, važiavo apie 40 Klaipėdos savivaldybės darbuotojų – tiek vietų buvo už mokesčių mokėtojų pinigus išsinuomotame autobuse su vairuotoju.

Valdininkai į savaitgalio išvyką išsiruošė dar penktadienį, kad galėtų išsimiegoti, pailsėti ir šeštadienio rytą kupini energijos skubėti į Varėnos miškus surinkti kuo daugiau grybų.

„Iš savivaldybės biudžeto buvo sumokėta tik už kelionę. Už nakvynę kažkokios mokyklos bendrabutyje ir patalynę žmonės turėjo susimokėti patys, regis, po 30 litų. Jie taip pat turėjo pasirūpinti ir maistu“, – teigė Klaipėdos savivaldybės Viešųjų ryšių skyriaus vedėja Rima Beinoravičienė.

Vežė valdiška įmonė

Bendrovė, kurios autobuso vairuotojas vežė valdininkus į kitą Lietuvos pakraštį, buvo parinkta viešuosiuose pirkimuose – apklausos būdu.

„Už kelionę sumokėjome 1,9 tūkst. litų – tai buvo mažiausia pasiūlyta kaina“, – teigė Klaipėdos savivaldybės Ūkio skyriaus vedėja Karina Pašilienė.

Konkursą vežti valdininkus į Varėną laimėjo bendrovė „Klaipėdos autobusų parkas“. 100 proc. šios įmonių akcijų priklauso uostamiesčio savivaldybei.

„Ir kodėl autobusų parkas turėtų vežti nemokamai? Juk tai uždaroji akcinė bendrovė, kuri turi uždirbti pinigų“, – klausimu, kodėl savivaldybės bendrovė valdininkų nevežė nemokamai, stebėjosi Klaipėdos savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Viačeslavas Karmanovas.

Grybavimas – motyvacija

Kodėl valdininkai į Varėną pramogauti važiavo už mokesčių mokėtojų pinigus, o ne patys susimokėjo už kelionę?

„Jie ne tik pramogavo. Buvome gavę oficialų Varėnos mero pakvietimą suformuoti komandas dalyvauti grybavimo čempionate ir atvykti. Be to, savivaldybės darbuotojai taip pat yra mokesčių mokėtojai“, – aiškino V.Karmanovas.

Neseniai uostamiesčio savivaldybės darbuotojų delegacija vyko į ekskursiją į Kaliningradą. Kiekvienas jų už tokią išmoką susimokėjo po 300 litų.

„Nemokamai nuvažiuoti į Varėną pagrybauti yra savotiška motyvacija darbuotojams, nes kitų motyvavimo ir skatinimo priemonių neturime“, – tikino R.Beinoravičienė.

Jai antrino ir V.Karmanovas. „Nevažiavo nei meras, nei jo pavaduotojai, nei savivaldybės administracijos direktorius, nei pavaduotojai. Važiavo paprasti darbuotojai, kurie dirba ir viršvalandžius, o gauna tik pusantro tūkstančio litų algą. Jie dirbo sąžiningai, todėl ir nusipelnė kelionės“, – tvirtino direktoriaus pavaduotojas.

Jis pabrėžė, kad į grybavimo čempionatą Klaipėdos savivaldybės darbuotojai vyksta jau ne vienus metus. Ir kasmet už kelionę sumokama iš miesto biudžeto. „Važiavome ir važiuosime. Jokio nusikaltimo nedarome“, – pabrėžė V.Karmanovas.

Grybų rado mažai

Šiemet uostamiesčio valdininkams grybavimo čempionate sekėsi prastokai. Iš Klaipėdos klerkų delegacijos buvo suformuotos keturios komandos: „Lašišos“, „Voveraitės“, „Marių plekšnytės“, „Veva“.

Visos jos liko labai toli nuo nugalėtojų – dalijosi vienomis paskutiniųjų vietų.

Klaipėdiečių komandoms pavyko surinkti vos nuo 60 iki 750 g grybų. „Tačiau kitiems sekėsi dar prasčiau, juk kai kurie dėl sukčiavimo buvo net diskvalifikuoti“, – saviškius palaikė V.Karmanovas.

Panašu, jog valdininkų noras keliauti už mokesčių mokėtojų pinigus jau tampa tendencija.

Šį penktadienį valdininkai vėl pakeliaus. Išnuomotu autobusu jie bus vežami į Vilnių, kur Nacionaliniame operos ir baleto teatre žadama švęsti Lietuvos vietos savivaldos dieną.

„Miesto biudžete kasmet pinigų numatoma dviem tokioms išvykoms – į grybavimo čempionatą ir į Lietuvos vietos savivaldos dienos šventę“, – atskleidė R.Beinoravičienė.

Komentaras

Daiva Kerekeš

Vyriausybės atstovė Klaipėdos apskrityje

Formaliai jokie teisės aktai dėl Klaipėdos savivaldybės darbuotojų kelionės į grybavimo čempionatą už pinigus iš miesto biudžeto nėra pažeisti. Tačiau manyčiau, jog savivaldybės vadovai turėtų kitaip sudėlioti prioritetus, kur leisti pinigus, nes tikrai yra sričių, kur jų nuolat trūksta. Vertinant iš sunkmečio pozicijos, moraliniu atžvilgiu tokia savivaldybės darbuotojų kelionė visuomenėje tikrai nesulauks jokios teigiamos reakcijos. Be to, neaišku, kokie buvo šiai kelionei keliami tikslai, kokios naudos pasiekta. Įprastai, jei savivaldybės darbuotojai vyksta į kokią kelionę praleisti laisvalaikio, jie už ją susimoka patys. Grybavimo čempionatas, manau, tikrai nėra tas renginys, į kurį reikėtų važiuoti už mokesčių mokėtojų pinigus. Nebent ten Klaipėdos savivaldybės darbuotojai įgijo naudingos patirties.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų