Pereiti į pagrindinį turinį

Už žemę – dviguba sąskaita net kelerius metus

2012-11-29 05:00
Už žemę – dviguba sąskaita net kelerius metus
Už žemę – dviguba sąskaita net kelerius metus / Vytauto Petriko nuotr.

Klaipėdiečių šeima net kelerius metus gaudavo dvigubas sąskaitas už žemės nuomos mokestį. Kai portalas ėmėsi aiškintis situaciją, valdininkai rėžė, kad tai esą nieko tokio, jog žmonės buvo verčiami mokėti dvigubai.

Baugina delspinigiais

„Gaudavau sąskaitas iš Klaipėdos savivaldybės ir namą administruojančios įmonės. Tačiau namų valdos šį žemės mokestį renka tik kelerius pastaruosius metus, o savivaldybei mokėjau nuo 2002 m.“, – aiškino klaipėdietė Rasa.

Moteris mokestį pervesdavo internetinės bankininkystės sistema, todėl išliko visų įmokų išrašai.

„Savivaldybė kiekvienais metais pateikdavo labai įvairias sąskaitas – nuo 50 litų iki pernai atsiųstos 160 litų sąskaitos. Už šiuos metus gavau 127 litų sąskaitą“, – pasakojo Kepėjų gatvės gyventoja.

Moteris iš kaimynų išgirdo, kad ne visi apmoka savivaldybės siųstas sąskaitas.

„Paaiškėjo, kad valdininkai laisva ranka siuntė raginimus ir net su grasinimais nedelsiant apmokėti sąskaitą. Nesumokėjus tuoj pat buvo skaičiuojami delspinigiai“, – piktinosi Rasa.

Klaipėdietė savivaldybėje pamėgino sužinoti, kodėl šeima verčiama du kartus mokėti tą patį mokestį.

„Man buvo pasakyta, kad čia mūsų reikalas. Niekas ten galvos nesuka“, – pasakojo moteris.

Derybos – lyg turguje

Mėginimas iš savivaldybės susigrąžinti dvigubai sumokėtą žemės mokestį klaipėdietei priminė tikras derybas turguje.

„Pradžioje man buvo pasakyta, kad grąžins 300 litų, po to jau – 372, dar po kelių minučių bendravimo su valdininke išgirdau, kad grąžins dar dešimčia litų daugiau. Galutinai buvo pasakyta, kad grąžins beveik 383 litus. Tačiau mano banko sąskaitos išrašuose – visai kita suma“, – stebėjosi klaipėdietė.

Moteris suskaičiavo, kad ji nuo 2007 m. pagal savivaldybės pateiktas sąskaitas buvo sumokėjusi 448 litus, o grąžinti jai siūloma 66 litais mažesnę sumą.

„Vos tik aš pasakau, kad daugiau mokėjau, jie vėl patikslinę pateikia kitą sumą. Atrodo, kad nuo valdininko nuotaikos suma keičiasi. Jei nebūčiau mokėjusi per banką, manau, net nebūčiau įrodžiusi, kad mokėjau. Juk nesaugosi mokėjimų kvitelių kelerius metus“, – teigė moteris.

Klaipėdiečių šeima stebėjosi, kad savivaldybė, gaudama gyventojų žemės mokesčio įmokas iš namų valdų, net nesidomi, kam ir už ką vėl nurodo susimokėti.

„Supratau tik tai, kad pinigus grąžins tik tiems, kurie kreipėsi ir apsižiūrėjo, kad permokėjo. O kiti gal taip pat iki šiol moka dvigubai, tik to nežino“, – nuomonę dėstė gyventoja.

Valdininkė nemato bėdos

Savivaldybės Mokesčių skyriaus vyriausioji specialistė Edita Vaitiekūnienė tikino, kad nesusipratimų dėl dvigubo apmokestinimo dažniausiai kyla tada, kai gyventojai išsiperka žemę, o apie tai nepraneša.

„Yra du mokesčiai – valstybinės žemės nuomos ir žemės mokestis. Gal žmonės išsipirko žemę? Iš kur gali žinoti namų valdų administratorius, ką daro gyventojai? Jei žmonės išsiperka žemę, jie turi informuoti administratorių. Mes juk nežinome, kokia situacija yra kiekviename kieme“, – pabrėžė E.Vaitiekūnienė.

Tačiau klaipėdietė Rasa aiškino, kad jų penkių butų namas stovi ant valstybinės žemės, ir gyventojai moka žemės nuomos mokestį.

„Mes visus duomenis gauname iš Žemėtvarkos skyriaus. Kokius duomenis jie mums pateikia, tokias sąskaitas ir siunčiame“, – teigė E.Vaitiekūnienė.

Valdininkė didelės bėdos nematė, kad kelerius metus gyventojai buvo verčiami dvigubai mokėti už žemę.

„Grąžinsime tuos pinigus, jei taip bus apskaičiuota. Tačiau grąžinsime tik nuo 2009 m. mokėtą mokestį. Nes nuo tada buvo pradėta sąskaitas išrašinėti namų valdų administratoriui. Jei išrašome jam sąskaitą, jos nebesiunčiame gyventojui“, – pridūrė E.Vaitiekūnienė.

Mokesčių skyriaus specialistė tikino, kad tik vienai klaipėdiečių šeimai buvo siunčiamos dvigubos sąskaitos.

„Taip, buvo išrašyta dviguba sąskaita. Dabar bus grąžinami pinigai. Kodėl tiek metų? Na ir kas? Kas nedaro klaidų? Tai čia tik žurnalistams reikia viską išpūsti, kad visi blogai dirba, ypač – valdininkai“, – rėžė savivaldybės darbuotoja.

Sąrašuose veliasi klaidos?

Savivaldybės Žemėtvarkos skyriaus vedėja Raimonda Gružienė aiškino, kad savivaldybė 2003 m. iš Mokesčių inspekcijos perėmė žemės nuomos mokesčio administravimą.

„2007 m. žemės nuomos mokesčio administravimą perėmė namų valdos. Todėl mes visada raginame, kad valdos susitikslintų duomenis ir sąrašus. Nacionalinė žemės tarnyba mums teikia duomenis apie tai, kas išsiperka žemę, kas sudaro žemės nuomos sutartis. Mes, žinoma, tuos sąrašus koreguojame“, – sakė R.Gružienė.

Žemėtvarkos skyriaus vedėja aiškino, kad mokėtojų sąrašus suveda patys darbuotojai.

„Mes nespėjame kas metai sužiūrėti šių sąrašų. O kai žemės nuomos mokestį pradėjo skaičiuoti namų valdos, gali įsivelti klaidų. Nedažnai, bet pasitaiko, kad duomenys dubliuojasi“, – tikino R.Gružienė.

Dveji mokesčiai – kitai šeimai

Valdininkė tikino, kad pasitaiko žemės ploto apskaičiavimo klaidų arba dvigubo apmokestinimo atvejų.

„Tereikia, kad žmogus kreiptųsi, ir jo permoka bus įskaityta, kai reikės mokėti kitąmet žemės nuomos mokestį“, – aiškino savivaldybės darbuotoja.

R.Gružienė aiškino, jog už tai, kad žmogus mokėjo dvigubai, jo kaltinti negalima.

„Bet kai finansinės galimybės nėra didelės, žmonės dažniausiai pasižiūri ir, kilus abejonėms, aiškinasi. Panaši situacija nutiko ir vieniems Molo gatvės gyventojams. Ir jie už šiuos metus gavo dvigubą sąskaitą“, – tikino R.Gružienė.

Tačiau vieno Molo gatvės namo gyventojai antrą sąskaitą su žemės mokesčiu gavo todėl, kad bendrija nesutikslino duomenų.

„Per metus būna vienas ar keli atvejai, kai pasitaiko tokių klaidų. Todėl reikėtų žmonėms priminti, kad pasikeitus jų žemės teisinei būklei – gal jie išsipirko žemę, administratorius pasikeitė ar įsikūrė bendrija, – reikėtų nepatingėti ir apie pokyčius telefonu pranešti savivaldybei“, – pabrėžė R.Gružienė.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų