Pereiti į pagrindinį turinį

Vaistų gabentoją nuo grotų gelbsti ligos

2012-05-09 16:16
Vaistų gabentoją nuo grotų gelbsti ligos
Vaistų gabentoją nuo grotų gelbsti ligos / Vytauto Petriko nuotr.

Medikamentų iš Kaliningrado srities atsivežti važiuoja ne tik lietuviai iš pasienio gyvenviečių, bet ir iš Lietuvos vidurio. Apie jų pelnus galima tik spėlioti. Vakar Klaipėdos apygardos teismas paskelbė nuosprendį 74 metų ligotai moteriai, kuri į Rusiją važinėjo, kaip į darbą.

Kitokie vaistai nepadeda

Buvusi slaugytoja, dabar jau pensininkė Vitalija Baliutavičienė į teismo salę atėjo pasiramsčiuodama ramentu ir įsikibusi į parankę jaunesniam palydovui. Čia jai teko teisintis dėl 200 tablečių vaistų „Fenazepam“ gabenimo per valstybės sieną.

Moteris Panemunėje įkliuvo muitininkams 2010 m. lapkričio 16 d.

Pareigūnai patikrino jos rankinę ir įvairiose nedraudžiamų gabenti vaistų pakuotėse bei kremo dėžutėse aptiko paslėptus lapelius su pora šimtų „Fenazepam“ tablečių.

Toks kiekis Lietuvoje neparduodamų vaistų laikomas labai dideliu, be to, šie medikamentai priskiriami psichotropinio poveikio medžiagai, o bausmės už jų gabenimą bei kontrabandą prilyginamos bausmėms už narkotikų įvežimą.

Daugybe ligų serganti V.Baliutavičienė tikino pirkusi ir vežusi vaistus sau, esą kitokie jai nepadeda.

Įspėjo taip nebesielgti

Tačiau pareigūnai pensininke nepatikėjo ir pareiškė jai įtarimus dėl dviejų nusikaltimų, iš kurių vienas – sunkus, o kitas – labai sunkus.

Teisėsaugininkus sunku būtų apkaltinti formaliu požiūriu į reikalą. Mat prieš porą savaičių iki minėtos 2010 m. lapkričio 16-osios ta pati moteris buvo įkliuvusi muitininkams Panemunėje su pora narkomaniją skatinančių vaistų lapelių.

Tada pareigūnė paaiškino, kad tai draudžiama veikla, bet pensininkės nenubaudė, tik įspėjo daugiau taip nebesielgti.

Tuomet V.Baliutavičienė perspėjimo nepaklausė. Pradėjus bylą dėl neteisėto disponavimo psichotropinio poveikio medžiagomis bei jų kontrabandos, buvo prisimintos ir kitos šios šiaulietės nuodėmės.

Per pusantrų metų ji 66 kartus vyko į Kaliningrado sritį ir keturis kartus buvo baudžiama administracine tvarka už draudžiamų daiktų gabenimą per valstybės sieną.

Kaskart suprasdama, kad veža neleistinus dalykus moteris slėpdavo vaistus kituose Kaliningrado srityje įsigytuose daiktuose: saldainių, arbatos, šokolado, kvepalų pakuotėse, kitų vaistų dėžutėse ir net tarp dviejų rankinės dugnų.

Moteris buvo baudžiama ir už didesnio nei leidžiama gabenti cigarečių kiekio.

Į pasienį – būrys močiučių

Atsižvelgęs į senyvą kaltinamosios amžių bei jos sunkias lėtines ligas, teismas nepasiuntė V.Baliutavičienės už grotų.

Nuteistosios laisvė apribota dvejiems metams. Visą šį laiką ji nuo 22 iki 6 val. privalės būti namuose ir negalės išvykti be bausmės vykdymą prižiūrinčios institucijos žinios.

Panašius nusikaltimus tiriantys pareigūnai įsitikinę, kad egzistuoja ištisas tinklas vaistų gabentojų iš Kaliningrado srities į Lietuvą.

Pagrindiniai šio neteisėto verslo organizatoriai atveža į pasienio gyvenvietę kelias garbaus amžiaus moteris, kurios tampa kurjerėmis pernešant per valstybės sieną draudžiamus medikamentus.

Dažniausiai moterys yra garbaus amžiaus, ligotos ir sudaro pasigailėjimo vertų močiučių įspūdį.

Tačiau iš tiesų tai yra jų neblogai atlyginamas darbas.

Tiesa, V.Baliutavičienės atveju tokie įtarimai nebuvo patvirtinti.

Prokurorai ir tyrėjai įsitikinę, kad daugelis moterų, gabenančių vaistus, jų pačios nevartoja, o parduoda.

Pernai į Klaipėdos apygardos teismą buvo perduotos kelios bylos, pora jų dar tiriama, kelios nutrauktos.

Komentaras

Donatas Blinstrubis

Klaipėdos apygardos prokuratūros Antrojo sunkių nusikaltimų ikiteisminio tyrimo organizavimo skyriaus prokuroras

Pastaruoju metu tai nėra labai masinis reiškinys, bet, mano įsitikinimu, tam įtakos turėjo griežti teismų nuosprendžiai. Žinodamos, kokios bausmės gresia, tos močiutės arba to nebedaro, arba savo veiklą labiau maskuoja. V.Baliutavičienės atvejis rodo, kad tai buvo savotiška savo srities profesionalė, nes gudravo slėpdama vaistus ir net turėjo specialią rankinę su dviem dugnais. Ne visada gabenamų vaistų kiekiai yra tokie, kad juos pardavus galima būtų pasistatyti namą, bet galima spėti, jog tai tokioms moterims, kaip V.Baliutavičienė, apsimoka, kitaip tokio kelio nevažiuotų. Muitininkai dažniausiai aptinka nuo kelių dešimčių iki kelių šimtų draudžiamų gabenti tablečių. Prekyba vaistais yra licencijuojama veikla, prekybos vaistais taisyklių pažeidimas baudžiamas administracine tvarka. Tačiau tokių vaistų kaip „Fenazepamas“ turėjimas jau yra baudžiamasis nusikaltimas. Tokių vaistų Lietuvoje galima įsigyti tik turint vardinį receptą. Nors jų nėra mūsų vaistinėse, jeigu gydytojas nustatytų, kad esančiais rinkoje medikamentais neįmanoma žmogaus pagydyti, o minėtieji vaistai palengvintų jo būklę, gydytojas galėtų išrašyti tokį receptą. Gal tai ir geri vaistai, bet jais gydytis reikėtų pagal nustatytą tvarką.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų