Pereiti į pagrindinį turinį

Valstybės įstaigų turto aukcionai kelia įtarimų

2012-12-13 05:00
Valstybės įstaigų turto aukcionai kelia įtarimų
Valstybės įstaigų turto aukcionai kelia įtarimų / Vytauto Petriko fotomontažas

Mėginimai išparduoti valstybės įstaigų sandėliuose dūlantį turtą vieniems kelia šypseną, kitiems – rimtų klausimų. Pavyzdžiui, kam kelininkams buvo reikalingi aštuoni miegamųjų komplektai, sofos-lovos arba stomatologinė įranga.

Tyčiojasi iš turto?

Valstybės įmonė „Klaipėdos regiono keliai“ paskelbė parduodanti ne tik įvairią nebenaudojamą sunkiąją techniką, bet ir nemažai miegamojo komplektų bei stomatologinę kėdę, už kurią panorėjo gauti 2 tūkst. litų.

Įmonė nori 3 tūkst. litų už visą stomatologinį įrenginį, kai už buldozerį „Stalinas“ – vos 5 tūkst. litų.

„Juk tai 14 t sveriantis buldozeris “Stalinas„. Kiekvienas metalo supirkėjas supras, kad tai – per maža kaina“, – aiškino konkurse dalyvavęs Algis.

Aukcione pamėginęs dalyvauti vyriškis tikino, jog už tokią techniką buvo galima gauti nemažą sumą.

„Valdžia tyčiojasi iš savo turto. Už 20 t sveriantį ekskavatorių aukcione gauti tik 5 tūkst. litų. Tačiau tikras “metalistas„ būtų mokėjęs 12–13 tūkst. litų. Ar niekas nenori uždirbti ir kuo daugiau lėšų gauti į valstybės įmonės kasą?“ – įtarinėjo vyriškis.

Pradinė kaina – 1 litas

„Klaipėdos regiono kelių“ skelbiamame aukcione pateiktas 131 parduodamo daikto sąrašas.

Tarp stalų ir kėdžių, parduodamų už 1 litą 21 centą, – už tokią pat sumą siūlomi kompiuteriai monitoriai, viryklės. Kiek brangiau, už beveik 5 litus, galima įsigyti televizorių.

O kišenėje turint 6 litus, būtų galima pirkti net ir šaldytuvą.

Įvairūs elektriniai statybų ar sodo įrankiai parduodami už 10 litų.

O štai „Audi 100 Avant“, pagamintą 1999 m., siūlyta įsigyti už 500 litų.

„Tačiau kodėl už 20 t sveriantį ekskavatorių, kuriuo kasami kanalai, prašoma 5 tūkst. litų? Suma yra akivaizdžiai per maža“, – kalbėjo įvykusio aukciono dalyvis.

Pašnekovas tikino, kad už iškomplektuotą sunkiasvorę techniką prašyta 2 tūkst. litų, o metalo supirkinėtojai už ją būtų atseikėję nuo 3 tūkst. iki 3,5 tūkst. litų.

Automobilis GAZ, pagamintas 2001 m., esą kaimo darbams galėjo būti nupirktas už 2,5 tūkst. litų.

„Aukcione prašyta už jį tūkstančio litų, o tai juk savivartis“, – kainos negalėjo suprasti vyras.

Metalo kainą reguliuoja birža

Metalo supirkimu besiverčiančios įmonės „Kuusakoski“ atstovas Andrius Sakalauskas tikino, kad šiuo metu už toną metalo įmonė yra pasiruošusi sumokėti 830 litų ir dar pridėtinės vertės mokestį.

„Puikiai žinau, kas yra buldozeris “Stalinas„. Jei jis neiškomplektuotas ir sveria tiek, kiek parašyta jo techniniame pase, mes už jį sumokėtumėme 11 tūkst. 620 litų. Tačiau tik tokiu atveju, jei klientas jį pats atvežtų į mūsų įmonę“, – tikino A.Sakalauskas.

Metalo kaina keičiasi kas savaitę, todėl praėjusią savaitę už metalo toną įmonė būtų mokėjusi brangiau.

„Yra daug faktorių, kurie lemia metalo kainą. Ją reguliuoja birža“, – kalbėjo A.Sakalauskas.

Įmonės atstovas aiškino, kad, perkant metalo laužą, kurį reikėtų patiems parsigabenti, įmonė turi apskaičiavusi savo įkainius už kilometražą.

„Mūsų įmonėje kilometras kainuoja 3,15 lito, o krovinio pakrovimas – 100 litų“, – pasakojo vyras.

Prašo perpus mažiau?

Atstovas aiškino, kad jei tik pavyksta sužinoti apie gerus aukcionus, įmonė stengiasi juose dalyvauti.

„Reikia žiūrėti, kokia prekė. Gal gaminius stengiamasi įsigyti tolesniam naudojimui, ne kaip metalo laužą“, – kalbėjo A.Sakalauskas.

Pasak pašnekovo, ne visuomet pigumu viliojantis metalo laužo išpardavimas gali būti pelningas.

„Gal ten bus reikalingas kranas, teks vežtis darbininkų brigadą, kad būtų galima supjaustyti gaminį. Tada teks jį pakrauti ir išsivežti. Mes galime gabenti iki 1,5 t sveriančius gaminius. 14 t buldozerio taip paprastai neišsigabensi, reikės tralo“ – tikino A.Sakalauskas.

Išgirdęs, kokių sumų prašoma už nenaudojamą valstybinį turtą, A.Sakalauskas pirmiausia pasidomėjo, ar tai nebuvo pakartotinis konkursas.

„Gal niekas nepirko, todėl teko mažinti kainą“, – spėjo specialistas.

Peržvelgus parduodamo turto įkainius, specialistui neužkliuvo lengvųjų automobilių kainos. Tačiau A.Sakalauskas pastebėjo, kad už traktorių DT-75 prašoma 2 tūkst. litų kaina aiškiai yra per maža, gal net perpus.

„Na taip, gal ir 4 tūkst. litų būtų verta mokėti, tik reikia žinoti visus niuansus. Nebuvau tame aukcione, nežinau visos informacijos“, – pastebėjo A.Sakalauskas.

Atsisako poilsio namų turto

Įmonės „Klaipėdos regiono keliai“ direktorius Petras Kaučikas aiškino, kad keliais besirūpinanti įmonė iš tiesų savo sandėliuose turi stomatologijos kabineto įrangą.

„Mums anksčiau priklausė poilsio namai Palangoje. Ten nuo senų laikų buvo stomatologijos kabinetas, mes jį rekonstravome, įteisinome ir išnuomojome patalpas. Įranga buvo mūsų“, – apie keistus pirkinius iš valstybės įmonės kišenės pasakojo įmonės vadovas.

P.Kaučikas prisiminė, kad poilsio namai valdžios sprendimu buvo atiduoti valdyti Palangos savivaldybei.

„Patalpas atėmė, o įranga pasiliko. Įranga yra nuvertėjusi, todėl nusprendėme parduoti. Jei pirmame aukcione mums nepavyks viso turto parduoti, prašysime, kad leistų jį nurašyti“, – aiškino P.Kaučikas.

Iš poilsio namų parduodama daugybė baldų, šviestuvų, buitinės technikos.

„Tame aukcione pardavėme kone viską. Liko tik naujesni ir brangesni baldai“, – neslėpė P.Kaučikas.

Atidavė per pigiai

Tačiau P.Kaučikas pripažino, kad pasklidusios kalbos, jog už sunkiasvorę techniką įmonė galėjo uždirbti daugiau, turi pagrindo.

„Už ekskavatorių buvo galima gauti daugiau. Čia mūsų vyrai padarė klaidą. Jį vadinamieji “metalistai„ nupirko, sumokėję pradinę sumą – 5 tūkst. litų, kai galėjome gauti 8–9 tūkst. litų“, – pripažino P.Kaučikas.

Pusvelčiui į pirkėjų rankas pateko apie 20 t sveriantis trosinis ekskavatorius, kuris stovi Kretingoje esančioje aikštelėje.

„Tai yra didžiulis trosinis ekskavatorius. Nelabai jau yra žmonių, kurie mokėtų juo dirbti“, – kalbėjo P.Kaučikas.

Džiaugiasi pelnu

Įmonės Komercijos ir turto valdymo skyriaus viršininkas Zenonas Kadagis tvirtino, kad dėl įvykusio aukciono jis džiaugiasi ir skaičiuoja pelną.

„Stomatologinę kėdę ir kitą įrangą kažin ar parduosime, nes ten yra didelė likutinė vertė. Turbūt teks nurašyti“, – svarstė Z.Kadagis.

Z.Kadagis aiškino, kad parduodant vieną iš greiderių įmonė uždirbo triskart daugiau, nei buvo tikėtasi.

„Kaina nuo 5,8 tūkst. litų šoktelėjo tris kartus. Nors ne kiekvienas aukcionas būna toks sėkmingas. Šį kartą išsivalėme nuo daugelio daiktų. O juk būna, kad aukciono dalyviai tik sukelia kainas, o daiktai lieka nenupirkti“, – tvirtino Z.Kadagis.

Skaičiai ir faktai

Už pradinę kainą aukcione buvo parduota:

Krautuvas TO-7A (iškomplektuotas) – 2 tūkst. Lt;

Ekskavatorius EO-5111 – 5 tūkst. Lt;

Greideris DZ-198 – 15 tūkst. Lt;

Traktorius (buldozeris) T-130 – 5 tūkst. Lt;

Traktorius DT-75 – 2 tūkst. Lt.

Aukcione pakilo tik greiderio DZ-122 A kaina, vietoje prašytų 5,8 tūkst. Lt, įmonė uždirbo 16 tūkst. Lt.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų