Pereiti į pagrindinį turinį

Valstybinio lietuvių kalbos egzamino rezultatai nenuvylė

2014-07-03 05:55
Vytauto Petriko nuotr.

Paaiškėję vienintelio privalomo valstybinio lietuvių kalbos ir literatūros brandos egzamino rezultatai nudžiugino uostamiesčio švietimo srities atstovus ir pedagogus. Palyginti su visos Lietuvos vidurkiu, uostamiestyje egzamino neišlaikiusiųjų procentas – mažesnis.

Pasiekimai geresni

Klaipėdos miesto savivaldybės Švietimo skyriaus vedėjo pavaduotoja Virginija Kazakauskienė informavo, kad svarbiausią brandos egzaminą uostamiestyje galima laikyti sėkmingu.

„Džiugu, kad klaipėdiečiai, lyginant visos šalies vidurkį, pasirodė geriau. Šalyje egzaminą iš viso išlaikė 88,09 proc. abiturientų, o uostamiestyje – apie 90 proc. moksleivių. Barjero peržengti nepavyko 77 bendrojo lavinimo įstaigų moksleiviams, o kartu su profesinėmis mokyklomis – 121 jaunuoliui. Rezultatai šiais metais taip pat geresni nei pernai“, – kalbėjo skyriaus vedėjo pavaduotoja.

Praėjusiais metais Klaipėdoje vienintelį privalomą lietuvių kalbos ir literatūros egzaminą laikė 1 161 abiturientas. Išbandymo įveikti nepavyko 101 bendrojo lavinimo įstaigų moksleiviui.

Šimtukų mažiau

„Tiesa, šį kartą surinktų šimtukų skaičius kiek mažesnis nei praėjusią vasarą. Tada pačius aukščiausius balus surinko dvidešimt klaipėdiečių, o šį kartą – 16 moksleivių. Jie atstovauja keturias gimnazijas: „Ąžuolyno“, Vytauto Didžiojo, Vydūno ir Baltijos, – vardijo pašnekovė.

Tačiau, pasak jos, labiau norima džiaugtis ir akcentuoti tai, kad neišlaikiusiųjų šiais metais Klaipėdoje mažiau nei visoje Lietuvoje.

V.Kazakauskienė priminė, kad pakartotinė sesija tiems, kurie neįveikė mokyklinio lietuvių kalbos ir literatūros egzamino, laukia liepos 7 dieną.

„Išlaikę išbandymą mokiniai dar galės spėti atsiimti atestatus“, – sakė skyriaus vedėjo pavaduotoja.

Merginos mokėjo geriau

Nacionalinio egzaminų centro duomenimis, valstybinį lietuvių kalbos ir literatūros brandos egzaminą visoje Lietuvoje laikė 21 937 kandidatai. Iš jų 20 641 kandidatas mokėsi mokyklose, kuriose mokoma lietuvių kalba, o 1 296 – mokyklose, kuriose mokoma tautinių mažumų kalbomis.

Lietuvių kalbos ir literatūros valstybinio brandos egzamino maksimalus įvertinimas – 100 balų, iš kurių 40 procentų skirta turinio vertinimui, 36 procentai – kalbos taisyklingumui ir 24 procentai – teksto raiškai.

Nacionalinio egzaminų centro pateikti duomenys rodo, kad egzaminą išlaikė 88,09 proc. visų kandidatų. Iš jų 88,4 proc. abiturientų, kurie mokėsi mokyklose lietuvių mokomąja kalba, 83,7 proc., besimokiusių mokyklose tautinių mažumų kalbomis.

Šimto balų įvertinimą gavo 1,23 proc. visų laikiusiųjų: iš mokyklų, kuriose mokoma lietuvių kalba, šimto balų įvertinimą gavo 1,3 proc. kandidatų, iš mokyklų, kuriose mokoma tautinių mažumų kalbomis, – 0,2 proc. Didžiąją šio egzamino šimtukininkų dalį sudaro merginos (84,6 proc.). Jų egzamino išlaikymo procentas, gautų taškų vidurkis geresnis nei vaikinų.

Tiek valstybiniame, tiek mokykliniame brandos egzamine kandidatai turėjo atlikti vieną užduotį – parašyti rašinį. Patikrinimui buvo pateiktos dvi samprotavimo rašinio ir dvi literatūrinio rašinio temos, todėl buvo galima rinktis vieną iš keturių temų. Taip pat abiejų tipų egzaminuose prie kiekvienos temos buvo pateikti trys privalomi lietuvių literatūros autoriai.

Literatūrinio rašinio temos

Asmenybės laisvės tema XX amžiaus lietuvių prozoje.

Tėvynės vaizdinys romantinėje lietuvių literatūroje.

Samprotaujamojo rašinio temos

Ar meilė suteikia žmogaus kasdienybei kilnumo?

Atmintis: kodėl žmoguje gyva tai, ko jau nėra?

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų