Pereiti į pagrindinį turinį

Verslui labiau rūpi savi interesai, o ne šilumos kaina vartotojui

2012-10-11 19:01
Verslui labiau rūpi savi interesai, o ne šilumos kaina vartotojui
Verslui labiau rūpi savi interesai, o ne šilumos kaina vartotojui / Tomo Urbelionio (BFL) nuotr.

Galimas dalykas, kad privalomas reikalavimas viešinti kainas už šilumą, kurią bendrovei „Klaipėdos energija“ parduoda nepriklausomi šilumos gamintojai, klaipėdiečiams padarė meškos paslaugą. Jau dabar svarstoma, ar, pamatę konkurentų įkainius, jie nesumanys jų padidinti iki „Klaipėdos energijos“ kainų dydžio.

Viltis – nepriklausomi tiekėjai

Bendrovės „Klaipėdos energija“ generalinis direktorius Vytautas Valutis ne taip seniai pabrėžė, kad šio šildymo sezono viltis – nepriklausomi šilumos tiekėjai. Klaipėdoje kol kas jų yra 5, tai – „Klaipėdos baldai“, „Izobara“, „Pramonės energija“, „Baltijos elektrinių investicijos“ ir „Geoterma“. Šios bendrovės tiekia 28 proc. visos mieste pagaminamos šilumos.

Be to, pati „Klaipėdos energija“ uostamiestyje statys dar vieną nepriklausomą šilumos tiekėją – biokuro katilą. Paskaičiuota, kad jam atsiradus klaipėdiečiams šilumos kaina turėtų sumažėti iki 3,5 cento už kilovatvalandę.

Manoma, kad kitais metais, kai į Klaipėdos rinką įsilies dar vienas šilumos gamintojas bendrovė „Fortum Klaipėda“, tikėtinas šilumos kainos mažėjimas mažiausiai 10 proc. Teigiama, kad iš jos gautos šilumos bus galima aprūpinti 40–50 proc. miesto.

Viešumas pakenks?

Spalį pirmą kartą paviešintos kainos, kurias nepriklausomiems šilumos tiekėjams už jų pagamintą šilumą sumoka „Klaipėdos energija“. Pagal įstatymus suma už kilovatvalandę negali būti didesnė, nei pačios „Klaipėdos energijos“ pagaminta šiluma.

Naujausiais duomenimis, nepriklausomiems šilumos tiekėjams už jų pagamintą šilumą buvo sumokėta nuo 9,01 ct/kWh iki 18,49 ct/kWh.

„Klaipėdos energijos“ pagamintos šilumos savikaina irgi yra 18,49 ct/kWh, tai yra tiek pat, už kiek ją superka iš „Geotermos“.

Pasikeitus teisės aktams, „Klaipėdos energija“ esą negali derėtis dėl pasiūlytos kainos, o privalo iš nepriklausomų šilumos gamintojų supirkti už pasiūlytą sumą.

Ar pamatę, už kokią kainą savo šilumą parduoda konkurentai, nesusigundys jos padidinti ir kiti gamintojai, pamatysime jau kitą mėnesį. Blogiausia tai, kad vartotojams iš to naudos nebus. Taigi, tikimybė, kad atsiradus daugiau nepriklausomų šilumos tiekėjų atpigs šiluma vartotojams, kol kas abejotina.

Privalomos kainodaros netaikys

Terminą, iki kada nepriklausomam šilumos gamintojui nebus taikoma privaloma šilumos gamybos kainodara, nustatė Valstybinė kainų ir energetikos komisija.

Jos duomenimis, bendrovė „Pramonės energija“ savo kainas už pagamintą šilumą „Klaipėdos energijai“ siūlys iki 2013 m. gruodžio 31 d., „Izobara“ – iki 2014 m. kovo 31 d., „Klaipėdos baldai“ – iki 2014 m. balandžio 30 d., „Baltijos elektrinių investicijos“ – iki 2014 m. birželio 30 d., o „Geoterma“ – 2016 m. gegužės 31 d.

Palyginti su 2011 m. tuo pačiu laikotarpiu, nereguliuojamų nepriklausomų šilumos gamintojų šilumos energijos gamybos apimtys išaugo 20,9 proc. Didžiausią įtaką tam turėjo bendrovių „Pramonės energija“ bei „Baltijos elektrinių investicijos“ padidėjusios gamybos apimtys.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų