Pereiti į pagrindinį turinį

Veteranams pritrūko pagarbos

2010-04-22 09:07
Pozicija: generalinis konsulas A.Krotkovas tikino, kad veteranai dar turės progą atšvęsti Pergalės dieną.
Pozicija: generalinis konsulas A.Krotkovas tikino, kad veteranai dar turės progą atšvęsti Pergalės dieną. / Vytauto Liaudanskio nuotr.

65-osioms Antrojo pasaulinio karo metinėms paminėti skirti susitikimai su Rusijos Federacijos generaliniu konsulu kai kurių senolių širdyse paliko kartėlį.

Braukė apmaudo ašaras

Šiomis dienomis Antrojo pasaulinio karo veteranai iš Rusijos Federacijos generalinio konsulo Anatolijaus Krotkovo rankų gauna proginius medalius. Viena tokių ceremonijų dar ir šiandien skaudina uostamiestyje gyvenančių karo dalyvių širdis.

Praėjusią savaitę iškilminga medalių, skirtų 65-osioms Antrojo pasaulinio karo metinėms paminėti, įteikimo ceremonija vyko buvusio projektavimo instituto salėje. Senoliai iš renginio pradėjo skirstytis dar jam nepasibaigus.

„Salėje tilpo kur kas mažiau žmonių, nei atėjo. Ne vienas veteranas artimųjų buvo atvežtas invalido vežimėlyje. Vos bepaeinančius senolius lydėjo jų vaikai ir anūkai, tačiau ne tik jauni žmonės, bet ir nemaža dalis vos krutančių karo veteranų buvo priversti ramstyti pasienius, nes negavo atsisėsti, – peikė renginį dar būdama maža Leningrado blokadą išgyvenusi Natalija. – Tikėjomės šventės, iškilmingos konsulo kalbos, pagarbos. O gavome spjūvį į veidą. Kalbą sudarė vos pora sakinių. Paskui prasidėjo chaosas. Senoliai negirdėjo, kai buvo minimos jų pavardės. Konsulas grūdosi tarp eilių, norėdamas įteikti apdovanojimą. Žmonių buvo akivaizdžiai daugiau, nei salė pajėgi talpinti. Galiausiai net gėlių visiems neužteko. Matėme, kaip konsulato darbuotojai paskubomis bėgo dar jų nupirkti. Pasakymas apie tai, kad tėvynė mūsų nepamiršo, tokioje sumaištyje nuskambėjo daugiau nei ironiškai. Senoliai verkė iš apmaudo ir, nesulaukę tokio gėdingo paminėjimo pabaigos, ėjo lauk.“

Išbarė generalinį konsulą

Moteris už nevykusį renginį Rusijos Federacijos generalinį konsulą išbarė iškart po renginio, o kitą dieną atėjusi į konsulatą kitais reikalais dar kartą užsuko pas oficialų savo tėvynės atstovą.

Ji tikino kalbėjusi ne tik savo pačios, bet ir daugelio kitų medalių įteikimo ceremonijoje dalyvavusių žmonių vardu.

„Pirmą dieną konsulas bandė teisintis, jog nesitikėjo tokio didžiulio veteranų antplūdžio, o antrą dieną tik tylėjo. Mano įsitikinimu, tokio aukšto rango valdininkas turėtų numatyti viską ir neleisti tokios nepagarbos“, – nenurimo „Klaipėdos“ redakcijoje apsilankiusi moteris.

Veteranų laukia koncertai

Dienraščio pakalbintas A.Krotkovas neneigė, kad veteranų pagerbimas vyko ne taip, kaip tikėtasi, bet aiškino, jog tai lėmė objektyvios priežastys.

Konsulatui talkinantys Veteranų tarybos žmonės iš anksto skambino visiems, kam tądien turėjo būti įteikti medaliai. Nemaža dalis senolių tikino esą silpnos sveikatos ir neketino dalyvauti renginyje.

„Negaliu pasakyti, kodėl vėliau žmonės persigalvojo ir net tie, kas žadėjo neateiti, atvyko dargi su giminaičiais. Taip vietoje lauktų 120 veteranų į mažutę salę veržėsi patekti apie 160 karo dalyvių ir jų artimųjų. Akivaizdu, kad gėlių pritrūkome, bet suskubome ir nupirkome jų pakankamai. Klaipėdoje tai buvo jau ketvirtas toks renginys. Didelių iškilmių nė neplanavome. Kiekvieną kartą stalų nukloti vaišėmis neturime galimybės. Prieš Pergalės dieną veteranų dar laukia koncertas, o ir pats šventės minėjimas nesibaigs vien eitynėmis. Bus mišios, eisena, koncertas. Aktyviausi Veteranų tarybos nariai bus pakviesti į priėmimą“, – žadėjo generalinis konsulas.

A.Krotkovas tikino, kad medalių įteikimas – tik Rusijos valstybės įpareigojimas diplomatinėms tarnyboms visose pasaulio šalyse, kur gyvena Antrojo pasaulinio karo dalyviai.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų