Pereiti į pagrindinį turinį

Vieninga mokesčių knygelė – vis dar miražas

2009-03-27 09:00
Vieninga mokesčių knygelė – vis dar miražas
Vieninga mokesčių knygelė – vis dar miražas / Vytauto Liaudanskio nuotr. Situacija: dabar klaipėdiečiai už komunalines paslaugas atsiskaito pagal atskiras knygeles ir sąskaitas.

Galimybė klaipėdiečiams atsiskaityti už komunalines paslaugas vieninga atsiskaitymo knygele – tolsta. Specialiai sukurtos komisijos nariai, tiekėjai nesutaria, ar šis būdas efektyvus.

Knygelė gali egzistuoti

Komisija, sudaryta daugiau nei prieš metus, parengė išvadų projektą, tačiau šis nėra patvirtintas. Pasak komisijos pirmininko, miesto tarybos nario Mariaus Usonio, tai planuojama padaryti artimiausiu metu.

Politiko teigimu, nustatyta, kad atsiskaitymo už komunalines paslaugas knygelė be didelių vargų gali egzistuoti. Tačiau neslėpė, jog šiuo klausimu komisija vieningos nuomonės neturi.

"Vyksta derybos. Dar diskutuosime. Reikalinga paprasčiausia politinė valia mieste, kad savivaldybės administracija įpareigotų didžiausius skeptikus – įmones "Klaipėdos vanduo" ir "Klaipėdos energija" – pritarti į vieningai knygelei. Įtikinamų argumentų, kad jie negali to padaryti, nesame išgirdę. Tikiuosi, jog mums pavyks susikalbėti", – dėstė M.Usonis.

Vartotojams būtų patogiau

Komisijos pirmininkas aiškino, jog vieninga mokesčių knygelė turėtų būti atnaujinta. Joje būtų įtraukta daugiau eilučių – penkiolika, priklausomai nuo poreikio. Gyventojas, gavęs šilumos ar vandens tiekėjų sąskaitas, duomenis perrašytų į knygelę, kaip daroma su namų valdų sąskaitomis.

Anot M.Usonio, prie vieningos knygelės pasirengę grįžti dauguma komunalinių paslaugų tiekėjų. Tam neprieštarautų mokesčius priimti kabelinės televizijos savininkai, "Teo LT", draudimo kompanijos.

"Nesakome, kad visi klaipėdiečiai už komunalines paslaugas turėtų mokėti pagal vieningą knygelę. Norime, kad žmonės turėtų pasirinkimą. Galėtų sutaupyti ir mokėti mažesnius komisinius bankams. Už paslaugas būtų galima mokėti ir kitais būdais pagal atskiras sąskaitas", – pabrėžė M.Usonis.

Atsiskaitant už komunalines paslaugas pagal vieningą knygelę pervedimas kainuotų kaip už vieną sąskaitą.

Išaugtų administravimo išlaidos

Tiekėjų manymu, vieninga atsiskaitymo knygelė yra atgyvenusi. Įmonės "Klaipėdos vanduo" Pardavimų departamento direktoriaus Dangero Aleksandrovo teigimu, jos aptarnavimas sudėtingas.

Knygelė, pagal kurią žmonės atsiskaito už elektrą, neturi brūkšninio kodo, negalima ja deklaruoti duomenų. Įmonė "Klaipėdos vanduo" klientus atpažįsta pagal sąskaitos numerį ir vartotojo kodą. Jų knygutėje nėra.

"Gyventojams pasunkėtų atsiskaitymas. Žmogus duomenis turėtų surašyti ranka. Neišvengtume klaidų. Gyventojai turėtų vaikščioti ir aiškintis, kas yra ne taip. Vartotojui atsiskaitymas už paslaugas turi būti kuo paprastesnis – gavo sąskaitą, pasižiūrėjo, nuėjo ir sumokėjo", – dėstė direktorius.

D.Aleksandrovo teigimu, vieninga mokesčių knygelė turi ir didelį ekonominį trūkumą. Turėtų atsirasti tarpininkas, kuris paskirstytų pinigus ir duomenis.

"Dabar sąskaitų sistema paprasta – įmokų surinkimo įstaiga ir tiekėjas. O tarpininkui reikėtų mokėti pinigus už suteiktą paslaugą. Stengiamės daryti apmokėjimą kuo pigesnį", – pabrėžė direktorius.

Būdas turi atsipirkti

D.Aleksandrovo nuomone, vietoje vieningos mokesčių knygelės reikėtų bendros sąskaitos. Tokia praktika naudojama kituose šalies miestuose. Keletas komunalines paslaugas teikiančių įmonių turi vieną sąskaitą. Tai atsipirktų, jei susivienytų mažiausiai 3–4 įmonės. Tuomet paslauga atpigtų ir žmogui, ir tiekėjams. Tačiau, pasak D.Aleksandrovo, tokia sistema nėra plačiai išvystyta.

"Negalime keisti dabartinės sistemos brangesne. Kol kas sistemos, kuri būtų patogi visiems, Klaipėdoje nėra. Tai turėtų būti naujas produktas, kuris taupytų ir gyventojų, ir tiekėjų pinigus", – teigė direktorius.

Tokios pozicijos laikosi ir įmonė "Klaipėdos energija".

"Nesame prieš vieningą mokesčių knygelę, jei nuo to būtų patogiau ir klientams, ir neapsunkintų tiekėjų, neišaugtų administravimo išlaidos", – tvirtino įmonės "Klaipėdos energija" Šilumos pardavimo ir rinkodaros departamento "Klaipėdos energija" vadovas Virginijus Zutkis.

Klaipėdos mero pavaduotojos Juditos Simonavičiūtės teigimu, vieninga mokėjimo sistema turi atsipirkti. Jei atsirastų dar vienas būdas atsiskaityti už komunalines paslaugas, blogiau nebūtų.


Mokesčiai už įmokos už komunalines paslaugas priėmimą:

Bankuose – nuo 1 iki 4 litų

Internetu – nuo 0 iki 0,80 lito

Spaudos kioskas – 1 litas

Paštas – 1,30 lito

Loterijos "Perlas" terminalas – 0,85 lito

Įmonės, teikiančios paslaugas, kasa – 0 litų

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų