Pereiti į pagrindinį turinį

Vietoj Šernų miško – dujų trasa

2013-02-12 10:58
Vietoj    Šernų   miško – dujų trasa
Vietoj Šernų miško – dujų trasa / Astos Aleksėjūnaitės nuotr.

Klaipėdiečių pamėgtas Šernų miškas neatpažįstamai pasikeis. Klojant magistralinį dujotiekį čia atsirado 12 metrų pločio proskynos, o kitoje vietoje teks kirsti medžius tiesiant elektros jungtį su Švedija.

Išpjaus 23 km ruožą

„Dujotiekio trasos teisimui teks paaukoti 6 hektarus miško. Šiam sprendimui prieštaravome, tačiau mūsų niekas neklausė“, – tikino Kretingos miškų urėdas Antanas Baranauskas.

Magistralinis dujotiekis nuo Tauragės iki Klaipėdos planuojamas tiesti per Tauragės, Šilutės ir Klaipėdos rajoną, vien kuriame jis drieksis beveik 23 kilometrus.

Šiuo metu gamtinės dujos uostamiesčiui tiekiamos magistraliniu dujotiekiu Šiauliai–Klaipėda. Prieš 45 metus statyto vamzdyno remontuoti nebūtų kaip, nes tektų nutraukti dujų tiekimą visam Vakarų Lietuvos regionui.

„Kai vyko diskusijos ministerijų lygmeniu, mes siūlėme trasą tiesti ne mišku, o laukais. Tačiau tokią mintį užprotestavo privačių žemių savininkai, todėl nuspręsta paaukoti dalį valstybinio miško“, – prisiminė A.Baranauskas.

Prieš sprendimą dujotiekį tiesti privačiose žemėse piestu stojo su 58 sklypų savininkai. Vienuolikoje sklypų jau buvo pakeista žemės paskirtis ir žmonės čia planuoja statybas.

Net 12 m proskynos

Dujotiekis tiesiamas vadinamosiomis kvartalinėmis linijomis.

Darbų zonos plotis miške – 12 metrų, o laukuose – 18 metrų.

Magistralinio dujotiekio vamzdžiai klojami ne mažesniame kaip 0,9 m gylyje, per mišką – 1,2 m gylyje.

„Vamzdžio klojimui reikia, kad vietą pasiektų technika. Todėl per visą trasos ilgį teko iškirsti nemažai miško. Bendrai susidarytų 6 ha miško“, – tvirtino A.Baranauskas.

Dar vieno miškų kirtimo bus sulaukta tiesiant aukštosios įtampos „NordBalt“ elektros jungties kabelį.

„Ši elektros trasa kirs dalį Šernų miško, toliau drieksis per Aisės mišką Veiviržėnų girininkijoje. Kiek reikės iškirsti miško, dar neskaičiavome“, – tikino Kretingos miškų urėdas.

A.Baranauskas pastebėjo, kad dėl šių projektų paaukojusi miško dalį, urėdija kaip kompensaciją kituose rajonuose gavo nenaudojamų apleistų žemių.

„Skuodo rajone galėjome bent atsodinti dalį miško, gavome 300 ha. Kretingos rajone – apie 100 ha, o Klaipėdos rajone negavome nė vieno hektaro. Visi čia miestą mato ir statybas planuoja“, – tikino A.Baranauskas.

Projektui – 200 mln. litų

Įmonės „Lietuvos dujos“ atstovė spaudai Sigita Petrikonytė-Jurkūnienė aiškino, kad Šernų miške darbai atliekami vadovaujantis projektu ir gavus visus leidimus.

„Klaipėdos regione tiesiamas magistralinio dujotiekio Šakiai–Klaipėda ruožas nuo Tauragės iki Klaipėdos. Numatoma, kad bendra dujotiekio nuo Jurbarko iki Klaipėdos vertė sudarys apie 165 mln. litų“, – teigė S.Petrikonytė-Jurkūnienė.

Šį projektą iš dalies finansuoja ES.

„Dujotiekio Šakiai–Klaipėda projektą bendrovė pradėjo savo iniciatyva ir jau investavo apie 40 mln. litų savo lėšų“, – teigė atstovė.

Bendra šio projekto vertė sudarys apie 200 mln. litų. Pagal sutartį su rangovu darbų pabaiga – 2013 m. ketvirtasis ketvirtis.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų