Pereiti į pagrindinį turinį

Žvejai žada mažesnes kainas

2015-06-23 21:51
K.Vanago/BFL nuotr.

Po daugiau kaip dvidešimties metų Klaipėdoje vėl bus švenčiama Tarptautinė žvejo diena. Šį savaitgalį šventę organizuojantys žvejai žada gausų žuvų asortimentą ir mažesnes kainas.

Savaitgalį Klaipėdoje vyksianti Žvejo šventė bus švenčiame daugelyje Europos šalių. Minėti Tarptautinę žvejų dieną nutarta 1984 m. Romoje.

„Buvo priimta 27 diena, nes artėja Petrinės – birželio 29 d., o Šv. Petras yra žvejų globėjas. Tai krikščioniškas pasaulis, krikščioniška Europa ir nusprendė, kad birželio 27 d. būtų Tarptautinė žvejo diena“, – aiškina Priekrantės verslinės ir rekreacinės žuvininkystės asociacijos pirmininkas Mindaugas Rimeikis.

Atgavus nepriklausomybę, žvejų šventė paskendo Jūros šventės renginiuose, tačiau šiemet nutarta Žvejų dieną vėl minėti atskirai. Nuo ankstyvo šeštadienio ryto į žuvies mugę svečiai kviečiami į dešinįjį Danės upės krantą, šalia šviežios žuvies turgelio. Organizatoriai žada tikrą žuvų rojų  – šviežios menkės tiesiai iš jūros grįžusio žvejybos laivo, rūkytų bei kitų žuvų. Žadama žuvienė.

„Kokia šiuo metu žuvis gaudoma, tokią ir turėsime. Tai bus žiobrys, starkis, menkė, Baltijos plekšnė“, – vardija žvejybos įmonės savininkas Marius Narbutas.

Žvejai sako, kad tą dieną žuvis bus pigesnė, tačiau kiek – neatskleidžia. Verslininkų teigimu, kai kurios žuvų rūšys yra pabrangusios, kitos – atpigo. Pvz., pernai kilogramas Baltijos menkės kainavo pusketvirto euro, šiemet jos galima nusipirkti už mažiau nei tris eurus. Nors patys žvejai už ką tik iš jūros pargabentą žuvį iš supirkėjų gauna 15 proc. mažiau nei pernai.

„Nes nebelieka didelių perdirbėjų. Jie nebesugeba išsilaikyti ir nebeperka produkcijos iš mūsų. Tai yra Baltijos menkės, kuri yra pagrindinė verslinė žuvis, iš kurios ir gyvename“, – teigia M. Narbutas.

Todėl apie 90 proc. Baltijos jūroje sugautos menkės iškeliauja į Lenkiją, o iš jos eksportuojama į Prancūziją, Britaniją, kitas Europos šalis.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų