Quantcast

Šalies burlenčių čempionatas pranoko lūkesčius

Visą rugsėjo mėnesį, atskirais etapais vyko Lietuvos Respublikos burlenčių čempionatas,

Šių metų renginys bus įrašytas didžiosiomis raidėmis Lietuvos buriavimo istorijoje. Pirmą kartą per visą istoriją čempionato metu pavyko surengti beveik visų burlenčių rungčių varžybas. Atskirais etapais įvyko „Slalomo“, „Formulės“, „Wave“ ir „Freestyle“ rungčių varžybos. Surengti tiek rungčių dar nėra pavykę nei vienais metais per visą Lietuvos buriavimo istoriją.

Iš viso čempionate dalyvavo beveik devyniasdešimt sportininkų, buvo duota aštuoniasdešimt startų. Tai taip pat rekordiniai skaičiai, kokių istorijoje dar nebuvo. Viso tai pasiekti leido naujasis varžybų formatas.

Anksčiau čempionatas vykdavo iš anksto nustatytas dvi – tris dienas, per kurias oro sąlygos ir laiko stoka apribodavo čempionatą viena – dviem rungtimis. Dabar čempionatas vyksta visą mėnesį, stebimos orų prognozės ir tik sulaukus tinkamų oro sąlygų vienai ar kitai rungčiai skelbiama tiksli startų data.

Čempionatas prasidėjo „Slalomo“ varžybomis

Rugsėjo 8-9 dienomis, Kuršių mariose šalia Kintų miestelio vyko šių metų Lietuvos Respublikos burlenčių slalomo čempionatas. Dėl čempiono titulo kovojo trisdešimt vienas burlenčių sporto entuziastas. Varžybos vyko „Slalomo“ ir „Slalomo B“ (be inventoriaus apribojimų) įskaitose taip vadinamoje „aštuoniukės“ distancijoje. Burlenčių slalomo varžybos - tai tarsi žiedinės lenktynės, kuriose labiausiai sėkmę lemia geras startas, greitis tiesiosiose ir posūkių technika. Tai stipraus vėjo disciplina, žavinti žiūrovus dideliais greičiais išvystomais distancijoje, sportininkų puikiai atliekamais posūkiais ir visuomet artima kova. Ypatingai džiugu matyti „Slalomo B“ įskaitoje dominuojantį jaunimą. Didžioji dalis dalyvių buvo iki septyniolikos metų vaikai ir distancijoje kovėsi nei kiek ne prasčiau nei seni šio sporto vilkai.

Pirmieji plaukimai prasidėjo pučiant 8-10m/s vakarų krypties vėjui. Įpusėjus lenktynėms vėjas stiprėjo ir paskutinių plaukimų metu gūsiuose jau siekė 16m/s. Tokiomis nelengvomis sąlygomis kai kuriems varžybų dalyviams nepavyko įveikti visos distancijos. Neišvengta traumų, neatlaikė burės ir kita įranga. Nuožmi ir labai artima kova vyko kiekvieno plaukimo metu, dažnai finiše varžovus skirdavo vos vienas kitas metras. Iki pat paskutinio plaukimo finišo buvo visiškai neaišku kas taps šių metų Lietuvos burlenčių slalomo čempionu.

Suskaičiavus galutinius rezultatus paaiškėjo, kad čempiono titulą antrus metus iš eilės iškovojo kaunietis Karolis Sipavičius. „Slalomo B“ įskaitos nugalėtoju tapo Julius Mažeikis iš Gargždų.

Galutiniai rezultatai (burės numeris, miestas):

„Slalomas“

1. Karolis Sipavičius (LTU1001, Kaunas).

2. Mindaugas Karbauskas (LTU41, Vilnius).

3. Mantas Gresevičius (LTU13, Kaunas).

“Slalomas B”

1. Julius Mažeikis (LTU211, Gargždai).

2. Lukas Namavičius (LTU9919, Vilnius).

3. Mindaugas Gradauskas (LTU322, Vilnius).

„Wave“., arba bangų rungtis

Rugsėjo 14 dieną čempionatas persikėlė į Šventosios miestelį. Čia, lūžtančiose Baltijos jūros bangose vyko „Wave“ (bangų rungties) varžybos.

Šioje rungtyje vertinama sportininko pasirinkta banga, jos raižymo technika, šuoliai nuo bangos ir ore atliekami triukai. Varžybos vyko eliminacijos sistema, įvyko du eliminacijos ratai. Sąlygos buvo iš tiesų puikios – šoninis pietų krypties vėjas, kurio vidutinis stiprumas buvo apie 12m/s, gūsiuose siekė iki 15m/s ir daugiau, bei puikios bangos. Į šias varžybas atvyko ir olimpietis Juozas Bernotas, nudžiuginęs žiūrovus savo įspūdingo aukščio šuoliais ir persivertimais ore.

Jis bangų rungtyje iškovojo trečiąją vietą. Lietuvos „Wave“ rungties čempionas paaiškėjo tik po atkaklios kovos iki paskutinio plaukimo. Juo tapo kaunietis Darius Mikelionis.

Galutiniai rezultatai:

„Wave“

1. Darius Mikelionis (Kaunas).

2. Gintas Lapėnas (Vilnius).

3. Juozas Bernotas (Kaunas).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių