Ši diena, švenčiama vieną vasario ar kovo antradienių, ypač populiari Jungtinėse Amerikos Valstijose ir Anglijoje.
Amerikiečiai pirmą blynų festivalį Kanzaso valstijoje surengė 1950-aisiais. Gerokai anksčiau šiuos patiekalus ėme liaupsinti anglai – Olnio miestelyje blynų šventė surengta daugiau nei prieš 500 m.
O viskas prasidėjo nuo to, kad 1445-ųjų gavėnios metu viena miestietė slapta savo virtuvėje kepė blynus. Staiga suskambėjo varpai. Vargšė šeimininkė taip išsigando, kad pamiršusi viską pasaulyje puolė į bažnyčią. Su keptuve rankose ir joje kepančiais blynais.
Nuo to laiko miestiečiai kasmet rengia lenktynes su blynais. Moterys, būtinai pasipuošusios suknelėmis ir prijuostėmis, turi nubėgti tam tikrą atstumą, pamėtydamos blynus keptuvėse.
Blynus, kurie lenktynių metu nenukrenta ant žemės, visi kartu suvalgo.
Panaši tradicija gyvuoja Londone, Vestminsterio mokykloje blynas, iškeptas su arklio ašutu, kad nesutrupėtų, keptuve metamas į viršų, o mokiniai bando pagriebti didesnį gabalą.
Savaitės receptas
Jums reikia turėti 8 vnt. keptų lietinių, 200 g virtos vištienos šlaunelių mėsos, 60 g kietojo sūrio, 60 g keptų svogūnų, 100 g špinatų, 40 g aliejaus, 20 g sviesto, 10 g česnako.
Keptuvėje ant aliejaus su sviestu apkepkite česnakus, svogūnus, špinatus. Į lėkštę sudėkite apkeptas daržoves, susmulkintą vištieną, sutarkuotą sūrį, prieskonius. Viską sumaišykite. Gautą įdarą įdėkite į lietinius ir suvyniokite. Po to, kai apkepsite, valgykite pagardinę sviesto-grietinės padažu.
Linksmieji tirščiai
Vyras žmonai:
– Brangioji, rytoj aš, ko gero, vėliau grįšiu – švęsime bendradarbio gimtadienį.
– Gerai, gerai.
– Na, dar gal į kokį barą po to užsuksime, užsilaikysiu. Grįšiu apie 24 val.
– Gerai, gerai.
– O paskui dar planuojame pas bendradarbį į namus užsukti, pasėdėti. Tai turbūt negrįšiu ir naktį.
– Gerai, eik. Aš tavęs už ragų nelaikau!
Naujausi komentarai