Pereiti į pagrindinį turinį

„Žalgirio“ pastangos sudegė Stambulo pragare (komentaras)

2013-01-26 12:16

Oliveris Lafayette galėjo tapti "Žalgirio“ didvyriu. Kauno ekipos legionierius, tylėjęs tris kėlinius, ketvirtajame prapliūpo taikliais metimais.

Amerikietis įniciavo kauniečių spurtą ir, regis, nutiesė kelius į taip reikalingą pergalę. Tačiau „Žalgirio“ vyrai „Abdi Ipekci“ arenos parketą paliko nuleidę galvą. Jie pralaimėjo jau 4-ąsias iš 5-ių Eurolygos „Top 16“ etapo rungtynių. Šįkart Stambule nusileista vietos „Anadolu Efes“ - 52:56.

Turkai atsirevanšavo už  šį sezoną pirmajame Eurolygos etape patirtas nesėkmes. Kauniečiai „Efes“ klubą pirmajame etape įveikė abu kartus – 77:64 svečiuose ir 71:53 Kaune.

Komentaras

„Abi komandos prieš rungtynes gerai pažinojo vieną kitą. Mes  pralaimėjome dėl labai prasto pataikymo. Nuo pat „Top 16“ etapo pradžios mus persekioja bėdos – nepasisekė dvikovoje su Madrido „Real“, Atėnų „Panathinaikos“,  pagaliau ir su „Anadolu Efes“. Tačiau mes niekada nepasiduodame ir kausimės toliau – išliksime kartu, žaisime savo krepšinį ir stengsimės laimėti likusias rungtynes. Vienintelis geras ženklas yra tai, kad pradėjome mažiau klysti“, –  po mačo sakė „Žalgirio“ strategas Joanas Plaza.

Situacija. Kauniečiai, pergalingai žygiavę pirmajame Eurolygos etape, antrajame užbuksavo. Po dramatiškos kovos nusileidę Atėnų „Panathinaikos“ ir Madrido „Real“ klubams, neprilygę Maskvos CSKA bei nukovę tik Malagos „Unicaja“ ekipą, „Žalgirio“ krepšininkai iki penktadienio E grupėje žengė penki. Tačiau nesėkmė Stambule LKL čempionus nustūmė į 6-ąją poziciją. Prie to prisidėjo ir artimiausi kauniečių varžovai – „Unicaja“ krepšininkai, penktadienį pateikę netikėtumą ir svečiuose 94:81 parklupdę grupės favoritą CSKA. Ispanai surinko dvi pergales ir pakilo į 5-ąją vietą. „Efes“ ir CSKA sąskaitose yra po 4 pergales, „Panathinaikos“, iki penktadienį vėlai vakare pasibaigusios dvikovos su „Real“, pajamų skiltyje buvo 3 laimėjimai. „Real“ buvo nugalėjęs 4 sykius.

Bet kuriuo atveju dabar trauktis LKL čempionams, vis dar svajojantiems apie Eurolygos finalo ketvertą, nebėra kur. Pergalės reikalingos čia ir dabar. Artimiausią mačą jie žais sausio 31 d. namuose su viena grupės autsaiderių Berlyno ALBA.

Rezultatyviausi. „Žalgiriui“ taškų pelnė: M. Kuzminskas (7 atk. kam.) ir T. Dardenas ir po 10, K. Lavrinovičius 8, M. Popovičius 7, O. Lafayette  6, I. Jaaberas (5 atk. kam.) ir D. Lavrinovičius po 3, P. Jankūnas (8 atk. kam., 5 rez. perd.) ir M. Delašas po 2, R. Kaukėnas 1.

„Anadolu Efes“: S. Vujačičius 12, J. Shippas 11, D. Savanovičius  ir J. Lucasas po 10, J. Farmaras 5, S. Erdenas ir K.Gonlumas po 4.

Rungtynės

1-asis kėlinys. „Žalgiris“ rungtynes pradėjo tokios sudėties: I. Jaaberas, M. Popovičius, T. Dardenas, P. Jankūnas, D. Lavrinovičius.

Mačą turkai pradėjo dviem pražangomis iš eilės. Žalgiriečiai tuo nepasinaudojo. Pirmuosius taškus pelnė J. Lucasas. Šeimininkai priekyje 2:0. Po kelių iš eilės nesėkmingų „Žalgirio“ atakų, turkai dar labiau atitrūko 7:0.

Svečiai taškų sąskaitą atidarė sužaidus 5 min. Metimą iš po krepšio pataikė D. Lavrinovičius - 7:2.

LKL čempionams varžovų krepšys - tarsi užrištas. Neblizga ir „Efes“ puolimas. Kauniečius prieš pat kėlinio pabaigą į priekį timptelėjo T. Dardenas, pataikęs dvitaškį, o netrukus smeigęs tritaškį - 15:8.

2-asis kėlinys. Kėlinys prasidėjo optimistiškai. K. Lavrinovičius taiklus iš po krepšio - 15:10. „Efes“ nesnaudė. Buvęs NBA žaidėjas S. Vujačičius pataikė tritaškį. M. Kuzminskas atsakė tuo pačiu 18:13 (14 min.). S. Vujačičius ėmė siautėti - dar vienas jo tolimas šūvis - 21:13.

Žalgiriečių pastangas nubraukė kelios greitos varžovų atakos bei pačių kauniečių klaidos. „Efes“ pranašumas pasiekė dviženklį 25:15 (18 min.).

Kėliniui baiginatis svečius į priekį truktelėjo M. Kuzminskas, įniciavęs mūsiškių spurtą 6:0 (27:23).

Rezultatyviausiai „Žalgirio“ gretose iki pertraukos žaidė: Mindaugas Kuzminskas 8, Tremmellas Dardenas 5.

„Anadolu Efes“: Saša Vujačičius 10, Jordanas Farmaras 5.

3-asis kėlinys. "Žalgiris" rodo charakterį. Po M. Popovičiaus metimo jau lygu - 27:27. J. Lucasas tritaškiu vėl pritildė kauniečių sukeltą triukšmą - 33:29. Netrukus svečiai praleido dar du staigius turkų išpuolius - 37:29 (26 min.).

LKL čempionai spurtavo 5:0, bet šeimininkai atsitiesė prieš pat pabaigą 41:34. T. Dardenas suteikė vilties 41:36, o paskutinė turkų ataka tikslo nepasiekė.

4-asis kėlinys. Visą mačą tylėjęs O. Lafayette prabilo tada, kai labiausiai reikėjo. Amerikietis, vos prasidėjus paskutiniam kėliniui, pataikė tritaškį su bauda. Ekipas skyrė vos taškas 41:40. Tuoj pat legionierius pridūrė dvitaškį, o, perėmęs kamuolį, dar ir rezultatyvų perdavimą. Po M. Kuzminsko  dėjimo žalgiriečiai pirmą kartą priekyje 43:44 (33 min.).

Kraujo skonį pajutę žalgiriečiai neatleido vadžių. Stambulo klubas klimpo puldamas, o K. Lavrinovičius buvo taiklus iš arti - 43:46.

Kai pats stengiesi, ir priešas padeda. Tokia tiesa pasitvirtino Stambule. J. Lucasas, tarsi nutaręs pagelbėti kauniečių spurtui, prasižengė taip, kad buvo nubaustas nesportine pražanga. To rezultatas - didėjantis svečių pranašumas - 43:49.

"Efes" aukštaūgis D. Savanovičius nenuleido rankų. Po dviejų taikliarankio tritaškių iš eilės - 49:49, likus 2 min. Stambulo komandos tritaškių lietų pratęsė J. Shippas 52:49. Iki mačo pabaigos - vos minutė.

Turkai pataikė vieną baudą iš dviejų, bet likus 18 sek. M. Popovičius įsūdė tritaškę bombą - 53:52.

Likus 15 sek. prie baudų metimo linijos stojo D. Savanovičius. Jis pataikė tik vieną.

"Žalgiris" turėjo puikų šansą išplėšti pergalę, bet O. Lafayette prametė iš po krepšio. Antrasis bandymas taip pat nepasiekė tikslo. Turkai dar spėjo padidinti atotrūkį ir šventė pergalę 56:52.

 

 

***

Nuomonė. „Dabar Turkijos ekipa mus gerai žino, labiau vertina. Manau, „Žalgiris“ Stambulo krepšininkams nėra parankus varžovas. Mūsų gynyba aktyvi, mes mėgstame greitį. Turime nugalėti „Anadolu Efes“, nes sugebėjome kaip lygūs su lygiais kovoti su Madrido „Real“. Šios dienos mūsų varžovai nėra tokio lygio, kaip Maskvos CSKA ar „Real“. „Anadolu Efes“ antrajame etape nėra laimėjusi prieš galingas komandas. Turkai turi tris pergales, bet jiems liko tik du sąlyginai silpni varžovai, o mes su abiem Vokietijos komandomis žaisime dar po du kartus. Tad tikrai nesureikšminu Turkijos klubo pergalių, išvadas bus galima daryti po pirmojo rato“, - prieš dvikovą kalbėjo „Žalgirio“ klubo sporto direktorius Vitoldas Masalskis.

Ginklai. „Varžovų jėga – vidurio puolėjas Semihas Erdenas, anksčiau rungtyniavęs NBA. Taip pat pavojingi slovėnas Saša Vujačičius ir amerikietis Jordanas Farmeris. Puolėjas S. Vujašičius ir gynėjas J. Farmeris – taip pat buvę NBA krepšininkai. Gerai sužaisti gali ir Duško Savanovičius, tačiau jis rungtyniauja nestabiliai“, - prieš kovą analizavo V. Masalskis.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų