Pereiti į pagrindinį turinį

Afganistane per išpuolį žuvo du Estijos kariai (pildomas)

2009-08-24 18:00
Afganistane per išpuolį žuvo du Estijos kariai (pildomas)
Afganistane per išpuolį žuvo du Estijos kariai (pildomas) / "Reuters" nuotr.

Pietų Afganistane sekmadienį per operaciją žuvo du Estijos gynybos pajėgų kariai - feldfebelis Eerikas Salmus ir seržantas Raivis Kangas.

Afganistane žuvusių estų karių skaičius dabar yra šeši, pirmadienį pranešė Estijos gynybos ministerija.

Kaip agentūrai BNS sakė gynybos pajėgų vyriausiojo štabo spaudos tarnybos viršininkas Peeteris Tali, incidentas įvyko už dviejų kilometrų nuo Estijos pėstininkų padalinio „Estcou-8" patrulių bazės, esančios Pimone, pietinės Hilmendo provincijos Nadi Alio rajone.

Sukilėliai šarvuotąjį transporterį su Estijos kariais atakavo savadarbiu sprogdinimo įtaisu.

Estijos kariai šalino minas nuo kelio. 26 metų feldfebelis E.Salmus nuo patirtų sužeidimų žuvo įvykio vietoje, o sunkiai sužeistas seržantas R.Kangas, kuriam taip pat buvo 26 metai, mirė vėliau.

Pirmoji pėstininkų brigada, kurioje tarnavo E.Samus ir R.Kangas, pranešė kareivių giminaičiams ir artimiesiems apie jų žūtį ir pareiškė nuoširdžią gynybos pajėgų užuojautą.

Užuojautas žuvusiųjų artimiesiems pirmadienį iš pat ryto taip pat pareiškė Estijos prezidentas Toomas Hendrikas Ilvesas, ministras pirmininkas Andrus Ansipas, užsienio reikalų ministras Urmas Paetas ir gynybos ministras Jaakas Aaviksoo.

Žuvę kariai tarnavo Estijos 289 karių kontingente NATO vadovaujamose Tarptautinėse saugumo paramos pajėgose (ISAF), kuriose iš viso tarnauja 64,5 tūkst. karių iš daugiau kaip 40 valstybių.

Estijos nuostoliai - 9 kariai

Iš viso Estijos gynybos pajėgos Afganistane neteko šešių savo karių. 2007 m. birželį Hilmendo provincijoje per apšaudymą raketomis žuvo 24 metų seržantas Kalle Tornas ir jaunesnysis seržantas Jako Karuksas. 2008 m. gegužę per nelaiminga atsitikimą žuvo 30 metų feldfebelis Ivaras Brokas. Tų pačių metų birželio 15 dieną žuvo 30 metų feldfebelis Allainas Tikko. Gynybos pajėgų Vyriausiojo štabo duomenimis, Afganistane iš viso buvo sužeisti 52 Estijos kariai, iš jų 12 - sunkiai. Sovietų Sąjungai dalyvaujant kovos veiksmuose Afganistane nuo 1979 iki 1989 m. šioje šalyje žuvo 36 kariai iš Estijos.

Estijos gynybos pajėgos patyrė nuostolių ir Irake. 2004 m. vasario 28 d. žuvo padalinio "Estpla-8" jaunesnysis seržantas Andresas Nuiamae. 2004 m. spalį sprogus bombai žuvo vyresnysis feldfebelis Aare Illenzeeris. Estija dalyvavo misijoje Irake nuo 2003 birželio iki 2009 m. vasario.

Be to, 2000 m. rugpjūčio 23 d. Kosove nuo infarkto mirė "Estpatrol"-2" feldfebelis Aleksandras Miazinas.

Estija savo karių į Afganistaną pirmą kartą atsiuntė 2003-iaisiais, metai po to, kai JAV vadovaujamos pajėgos Kabule nuvertė Talibano režimą, ir metai prieš tai, kai Estija įstojo į NATO ir Europos Sąjungą (ES).

Išpuolių padaugėjo dėl rinkimų

Per išpuolius Pietų Afganistane taip pat žuvo vienas amerikiečių karys. Tai pirmadienį pranešė JAV kariškiai.

Rugpjūtį šioje Vidurinės Azijos valstybėje žuvo 37 amerikiečių kariai. Šį mėnesį smurto mastas Afganistane išaugo, nes sukilėliai ėmė rengti daugiau atakų prieš praėjusį ketvirtadienį įvykusius antruosius per visą šalies istoriją tiesioginius prezidento rinkimus.

JAV kariškių paskelbtame pareiškime buvo nurodyta, kad karys žuvo sekmadienį. Išsamesnės informacijos jame nebuvo pateikta.

JAV pajėgų vadai prognozavo, kad šią vasarą smurto mastas išaugs, kai prezidentas Barackas Obama, siekdamas sustiprinti puolimą prieš sustiprėjusį Talibaną ir pasaulinės kovos su musulmonų ekstremistais dėmesį nuo Irako nukreipti į Afganistaną, įsakė papildomai nusiųsti į šią šalį 21 tūkst. amerikiečių karių, Liepa, per kurią žuvo 44 JAV kariai, Afganistane dislokuotoms amerikiečių pajėgoms buvo kruviniausias mėnuo nuo konflikto pradžios.

Talibai keičia taktiką

JAV karinė vadovybė Afganistane šį savaitgalį sakė prezidento Baracko Obamos skirtajam įgaliotiniui, kad esamų pajėgų nepakanka kovai su talibais. Paskutiniai rezervai jau buvo mesti į mūšius, kurie vyksta pasienyje su Pakistanu. Vadai pabrėžė problemas pietinėse Afganistano rajonuose, kur Talibano sukilėliai tęsia reguliarius miestų ir kaimų apšaudymus iš minosvaidžių, nepaisant to, kad JAV pajėgų regione padaugėjo.

JAV pajėgoms vadovaujantis generolas Stanley A.McChrystalas tvirtina, kad padėtis Afganistane blogėja. Anot jo, nepadėjo ir neseniai šalyje dislokuotos papildomos 17 tūkst. karių pajėgos.

“Manau, kad tai labai rimta. Situacija dar blogėja”, - sakė ir jungtinių pajėgų štabo viršininkas admirolas Mike'as Mullenas. Jo teigimu, Talibanas tapo labiau patyręs ir sugalvoja naujų kovos metodų.

Politologai JAV kariuomenės vadų prašymą sieja ne tik su NATO nepopuliarumu Afganistane, bet ir pačios šalies vadovybės nesugebėjimo kontroliuoti situacijos. Analitikai mano, kad padėtis po rinkimų, kurie vyko praėjusį ketvirtadienį, nei kiek nepasikeis.

Pakistanas padeda mažai

Apie padėtį kariškiai kalbėjosi su specialiuoju JAV prezidento pasiuntiniu Afganistanui ir Pakistanui Richardu C.Holdbrooke'u. Per pastarąsias dvi dienas jis apsilankė visuose keturiuose vadavietėse Afganistane. Visur jam pasakė iš esmės tą patį. Vadai nurodo, kad kariškių neužtenka ir dėl to, kad kiti NATO sąjungininkai mažina misijoje dalyvaujančių karių skaičių.

Iš viso Afganistane šiuo metu tarnauja apie 57 tūkst. JAV karių ir jūrų pėstininkų. Kiek dar pajėgų norėtų vadai neatskleidžiama.

Rytų ir pietų Afganistane visuomet buvo ypatingai prasta saugumo situacija. Čia veikiantys karo lauko vadai, anot JAV kariškių palaiko glaudžius ryšius su „Al Qaeda“, kurios kovotojai veikia ir Afganistane ir Pakistane.

Padėtis, pasak kariškių, yra itin pasta ir dėl to, kad Pakistano saugumo pajėgos vangiai kariauja su šalies teritorijoje veikiančiais talibais. Pastaruoju metu bendradarbiavimas, anot jų, vyksta aktyviai, bet Talibanas nejaučia nuolatinio spaudimo.

Derėsis su talibais

Baltieji rūmai reiškia nerimą, kad JAV visuomenė vis labiau kritikuoja karą Afganistane. “Man neramu, kad karo prieš terorizmą palaikymas kasdien vis mažėja”, - sakė ir admirolas M.Mullenas. Jis pabrėžė, kad JAV stengiasi įgyvendinti naują strategiją, kuri padėtų ne tik nugalėti talibus, bet ir paversti Afganistaną taikia šalimi.

„Mes jau nemažai padarėme ta kryptimi, - sakė jis. - Tikiu, kad mes galėsime įgyvendinti savo planus per 12-18 mėnesių.”

Naujojoje strategijoje numatytos derybos su Talibano lyderiais, kurie parodys norą sugrįžti į taikų gyvenimą. “Daug kovotojų kariauja tik dėl to, kad jie buvo suklaidinti arba neturėjo darbo”, - apie JAV strategiją kalbėjo R.C.Holbrooke'as.

 

 

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų