Quantcast

Druskininkų pasieniečiai perėmė su kontrabanda Baltarusijoje paleistus droną ir balioną

  • Teksto dydis:

Antradienį Druskininkų pasieniečiai perėmė iš Baltarusijos paleistą droną ir meteorologinį balioną su skraidintomis kontrabandinių cigarečių siuntomis. Taip pat sulaikytas kontrabandinių cigarečių nešikas, Druskininkų savivaldybės gyventojas. Tokiu oro keliu iš Baltarusijos bandomų atskraidinti rūkalų kiekis šiemet sudaro trečdalį visos pasieniečių sulaikytos cigarečių kontrabandos.

Antradienį po vidurnakčio VSAT Varėnos pasienio rinktinės Druskininkų pasienio užkardos pareigūnai budėjo prie sienos su Baltarusija Druskininkų savivaldybės Jaskonių kaimo prieigose.

Iš toliau jie fiksavo į Lietuvą skrendantį droną, su, įtarta, kontrabandiniu kroviniu.

Nedelsiant buvo blokuota aplinkinė vietovė, patikros ėmėsi VSAT kinologai su tarnybiniais šunimis.

Kurorto pasieniečiai fiksavo ir tai, kad dronas greitai grįžo atgal į Baltarusiją. Kai jis su kroviniu vėl bandė įskristi į Lietuvos pusę, Druskininkų užkardos pareigūnai panaudojo antidroninę įrangą ir bepilotį orlaivį su kroviniu nuleido ant žemės.

Tuo pat metu paieškoje dalyvavęs Druskininkų užkardoje tarnaujantis 5 metų vokiečių aviganis Timo Saulės Vilkas jau buvo aptikęs įtartinus žmogaus pėdsakus ir jais pradėjęs sekti prie sienos augančiu mišku.

Jo vedami pasieniečiai greitai aptiko Druskininkų savivaldybės gyventoją. Nuo sienos nespėjęs nutolti kontrabandininkas nešė ryšulį, įtariama, atgabentą pirmuoju drono skrydžiu.

Jame buvo 750 pakelių cigarečių „Minsk Super Slims“ su baltarusiškomis banderolėmis.

Prie pasieniečių perimto drono buvo pritvirtintas antras krovinys – irgi 750 pakelių kontrabandinių tokios pat markės rūkalų. Sulaikytas druskininkietis VSAT pareigūnams yra gerai žinomas, nes dėl kontrabandos pasienyje su Baltarusija įkliuvo nepirmąkart.

Už akcizais apmokestinamų prekių gabenimą pažeidžiant nustatytą tvarką dabar jam gresia administracinė bauda nuo 5760 iki 6000 eurų.

Kontrabandininkas į valstybės sienos apsaugos zoną buvo įėjęs be privalomo VSAT leidimo, todėl už tokį nusižengimą gaus dar vieną baudą nuo 90 iki 150 eurų.

Po apklausos jis buvo paleistas įteikus šaukimą atvykti į vėliau vyksiantį bylos nagrinėjimą Druskininkų užkardoje.

Jos pasieniečiai antradienį apie 9 val. perėmė dar vieną iš Baltarusijos oru atkraidintą krovinį, šįkart – nevaldomu meteorologiniu balionu. Tai įvyko Druskininkų savivaldybės Švendubrės kaimo ribose, maždaug už pusantro šimto metrų nuo sienos.

Taip kontrabandininkai irgi bandė atskraidinti 750 pakelių cigarečių „Minsk Super Slims“ su baltarusiškomis banderolėmis.

Intensyvėjant cigarečių gabenimui iš Baltarusijos per valstybės sieną oru, šiemet sausį-birželį pasieniečiai nustatė 107 tokius atvejus (per visus 2023-iuosius – 115).

Cigaretėms gabenti pradėta naudoti galingesnius dronus, stambesnes siuntas skraidinančius ilgesniais atstumais.

Ieškoma ir kitų priemonių skraidinti rūkalus oru – šiemet VSAT fiksavo 29 atvejus, kai tam naudoti Baltarusijos pusėje paleisti meteorologiniai balionai.

2002 m. tokių atvejų nebuvo, o per visus 2023 m. fiksuoti tik 3 meteorologiniai balionai su kontrabandos kroviniais.

Iš viso pasieniečiai šiemet sulaikė daugiau kaip 235 tūkst. pakelių oru atgabentų cigarečių. Tai yra trečdalis viso rūkalų kontrabandos kiekio, šiemet sulaikyto VSAT.

Kontrabandininkams vykdyti neteisėtą veiklą pastaruoju metu tapo gerokai sunkiau dėl kelių priežasčių. Pernai vasarį siekiant pažaboti geležinkeliu iš Baltarusijos gabentą kontrabandą buvo sustabdytas Stasylų geležinkelio pasienio kontrolės punkto (PKP) darbas.

Nuo tol krovininiai traukiniai iš Baltarusijos vyksta tik per Kenos PKP, kuriame veikia rentgeno kontrolės sistema.

Pernai rugpjūčio 18 d. Lietuva uždarė pasienyje su Baltarusija veikusius Šumsko ir Tverečiaus PKP, o šiemet nuo kovo 1 d. – Lavoriškių ir Raigardo PKP.

Kontrabandos gabenimas šiais keliais nutrūko. Kontrabandininkų veikla pasunkėjo ir dėl to, kad ginantis nuo migrantų antplūdžio prie sienos su Baltarusija buvo įrengtas fizinis barjeras, kurį sudaro apsauginė tvora ir koncertina.

Visame pasienyje su Baltarusija įdiegta ir VSAT stebėjimo sistema. Taip VSAT pajėgų reagavimas tapo efektyvesnis, o neteisėtą veiklą besirenkantiems asmenims išaugo rizika būti sulaikytiems.

VSAT vertinimu, kovoje su kontrabanda kaip pastaruoju metu pasiteisinusios priemonės buvo ir dėl migrantų krizės sustiprinta valstybės sienos apsauga, aktyvi VSAT kriminalinė žvalgyba, trumpalaikių operacijų organizavimas.

Todėl šia neteisėta veikla užsiimantys asmenys pradėjo vis dažniau rinktis „nuotolinius“ kontrabandos gabenimo būdus.

Pastaruoju metu vyksta nusikalstamų veikų, susijusių su kontrabandos gabenimu į Lietuvą, transformacija, t. y. kontrabanda „keliasi“ į oro erdvę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių