Quantcast

Joninės aplenkė Naujuosius metus: tarnybos atskleidė, kokių pranešimų sulaukta daugiausiai

Neblaivūs už vairo, muštynės ir besaikis alkoholio vartojimas. Tarnybos jau gali atsakyti, kaip audringai lietuviai atšventė Jonines. Neišvengta ir mirtinų atvejų – Kaune fiksuotas nužudymas, o Skuodo rajone per avariją žuvo du žmonės. Vienas jų – vienuolikos metų berniukas. Bendrasis pagalbos centras sako, kad liko maloniai nustebęs, palyginti kelerių metų situaciją – šis šventinis savaitgalis praėjo ramiausiai.

Joninių laužai Lietuvoje jau užgeso. Kol vieni fiksavo laužų aukščio rekordus, kiti matavo savo galimybes.

„Anksčiau rungėsi Naujieji metai ir Joninės. Dabar Joninės jau aplenkė. Deja, alkoholis išprovokuoja daug agresijos. Buvo ir nudegimų, daug galvos traumų“, – kalbėjo RVUL skubiosios medicinos gydytojas Andrius Černauskas.

Ir nors daugelis iš Vilniaus buvo išvykę, vienos didžiausių ligoninių medikas sako, kad Joninių naktis – viena sunkiausių metuose.

Jei dar būtų lepinę orai, tai skubiosios pagalbos skyriai būtų buvę visiškai užkimšti, o juose – ne tik alkoholio pavartoję.

„Alkoholis gal net po truputį nužengia. Tarp jaunimo yra paplitę įvairūs narkotikai, nes norima visai kitokio poveikio nei suteikia alkoholis“, – teigė A. Černauskas.

„Policija turėjo šiek tiek daugiau darbo. Vilniaus apskrities policija gavo maždaug 30 proc. daugiau pranešimų“, – sakė VPK Viešosios tvarkos valdybos viršininkas Jevgenijus Liepis.

Daugiausia pranešimų policija sulaukė dėl smurto artimoje aplinkoje, dėl viešosios tvarkos pažeidimų, buitinių konfliktų.

Visoje šalyje sulaukta, kiek daugiau nei 6 tūkst. pranešimų.

„Daugiausia pranešimų policija sulaukė dėl smurto artimoje aplinkoje, dėl viešosios tvarkos pažeidimų, buitinių konfliktų“, – vardijo Lietuvos policijos atstovė Revita Janavičiūtė.

„Taip pat ilgąjį savaitgalį įvykdytas nužudymas“, – pridūrė R. Janavičiūtė.

Nužudymas – Kaune.

Vis dėlto bendras pranešimų skaičius mažesnis nei birželio pirmojo savaitgalio ar praėjusių Joninių. Tokios ramybės nesitikėjo Bendrasis pagalbos centras.

„Jeigu lyginti penkių metų laikotarpį, tai šiemet per ilgąjį savaitgalį mažiausiai skambučių sulaukėme“, – konstatavo Bendrojo pagalbos centro vadovas Audrius Čiuplys.

Ir jei viena statistika – pozityvi, visai ką kitą fiksuoja vaiko teisių gynėjai.

„Praėjo įtemptas Joninių savaitgalis. Gavome 350 pranešimų. Skaičiai labai dideli“, – informavo Vaiko teisių ir įvaikinimo tarnybos vadovė Ilma Skuodienė.

Žmogus mano, kad jis teisus, kad taisyklės jam negalioja.

Pranešimų 40 proc. daugiau nei pernai. Virš 80 kartų reaguota su policija – beveik 100 vaikų prireikė užtikrinti saugią aplinką, dažniausiai dėl tėvų besaikio alkoholio vartojimo.

O gaivintasi ne tik gėrimais, ar ryto rasoje, bet ir vandens telkiniuose. 

„Šventojoje moteris buvo išgėrusi alkoholio, lindo į jūrą maudytis, buvo iškelta raudona vėliava, gelbėtojai sudrausmino ir perdavė policijai“, – pasakojo Palangos gelbėtojų vadovas Jonas Pirožnikas.

Kad išprašytų moterį iš vandens, gelbėtojams reikėjo padirbėti apie pusvalandį.

„Aišku, agresija atsiranda. Žmogus mano, kad jis teisus, kad taisyklės jam negalioja. Bus administracinis protokolas ir bauda nuo 150 iki 300 eurų“, – sakė J. Pirožnikas.

Ugniagesiai tikslina, kad iškvietimų dėl skęstančių asmenų nesulaukė, bet teko gelbėti pleškantį turtą.

„Degė penki individualūs namai, keturi butai daugiabučiuose, nebuvo dūmų detektorių, bet žūčių išvengėme“, – informavo Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento atstovė Irma Meškauskaitė.

Neišvengta ir skaudžių įvykių keliuose. Skuodo rajone pirmadienio pavakarę, susidūrus dviem automobiliams, žuvo vieno jų vairuotojas ir kito automobilio keleivis – vienuolikos metų berniukas.

Iš viso užregistruoti 45 eismo įvykiai. Per juos sužeista dvylika žmonių, įskaitant šešis nepilnamečius. Keturi eismo įvykiai įvyko dėl neblaivių vairuotojų kaltės.

„Per ilgąjį savaitgalį buvo 119 neblaivių vairuotojų“, – sakė Lietuvos policijos atstovė.

Rekordininkas užfiksuotas Kaune, prie vairo įpūtęs penkias promiles.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių