Quantcast

A.Paley su Klaipėdos kameriniu orkestru gros W.A.Mozartą

Klaipėdos koncertų salės publika ketvirtadienį sulauks ypatingo svečio iš JAV – fortepijono magas Alexanderis Paley muzikuos su Klaipėdos kameriniu orkestru.

Monumentalus pianisto užmojis

Moldovoje gimusio ir  Maskvos konservatorijoje  studijavusio pianisto tarptautinė karjera prasidėjo 1985-aisiais, jam laimėjus pirmąją premiją J.S.Bacho konkurse Leipcige bei po poros metų – Bosendorferio prizą ir Didįjį prizą konkurse Bulgarijoje. Dabar tarptautinių konkursų laureatas 54 metų pianistas, garsėjantis fenomenalia atmintimi, savo repertuare turi daugiau nei 30 koncertų fortepijonui ir orkestrui, šimtus solinių ir kamerinės muzikos kūrinių. Jis vadovauja festivaliams Moulin d’Andé (Prancūzija) bei Ričmonde (JAV), nuolat keliauja iš namų Niujorke į Paryžių bei po koncertų sales visoje Europoje, Šiaurės ir Pietų Amerikoje.

Anot Klaipėdos koncertų salės direktoriaus pavaduotojos kompozitorės Loretos Narvilaitės, A.Paley stulbina ne tik asmenybės charizma, virtuoziniais gebėjimais, bet ir monumentaliais užmojais. Prieš metus Klaipėdos koncertų salei jis pasiūlė didingo ciklo sumanymą – su Klaipėdos kameriniu orkestru atlikti visus 27 Wolfgango Amadeuso Mozarto koncertus vienam, dviem arba trims fortepijonams ir orkestrui.

Lietuvos pajūryje – 10-asis koncertas

Spalio 14-ąją charizmatiškasis pianistas su Klaipėdos kameriniu orkestru, vadovaujamu Mindaugo Bačkaus, Klaipėdos koncertų salėje surengs jau antrąjį koncertą iš ciklo „Mocartas: visi koncertai fortepijonui ir orkestrui“. Jame skambės Trečiasis, Ketvirtasis, Penktasis, Šeštasis ir Devintasis W.A.Mozarto koncertai fortepijonui ir orkestrui.

Solisto ir dirigento amplua pasirodysiantis A.Paley Klaipėdos koncertų salėje koncertuos jau 10-ąjį kartą. Jo koncertai palaipsniui tampa išskirtiniu šios koncertinės įstaigos repertuaro bruožu. Jų laukia ne tik įstaiga ir joje reziduojantis kamerinis orkestras, bet ir miesto melomanai. A.Paley sumanytos monografinės programos kelia naujus ir didelius iššūkius klaipėdiečių kolektyvui, apie kurį žymusis pianistas atsiliepia tik gerais žodžiais. Kaip ir apie klaipėdiečių publiką, kuri fortepijono virtuozą kiekvieną kartą apdovanoja aplodismentais, vos tik nutyla paskutinieji kūrinio garsai. Nenustygstantis vietoje pianistas iš karto pašoka nuo fortepijono ir spindinčiomis akimis dėkoja scenos partneriams. „Ši asmenybė skleidžia itin stiprią energetiką, kuri veikia aplinkinius. Jo pirštams palietus klaviatūrą vyksta žodžiais neįvardijami dalykai. Džiugu, kad klaipėdiečiai turi galimybę tai patirti“, – kalbėjo L.Narvilaitė.

Iš Klaipėdos – į Paryžių

 Beveik prieš penkerius metus pirmąkart atvykęs į Klaipėdą A.Paley ir toliau savo kūrybinius planus noriai sieja su šiuo miestu.

Prieš gerą dešimtmetį šalia skambinimo pradėjęs ir diriguoti neseniai A.Paley ėmė dėstyti Paryžiaus „Schola Cantorum“, privačioje aukštojoje muzikos mokykloje. Pedagoginis darbas jam labai patinka. „Pats turėjau puikius pedagogus. Mokinių klaidose matau save“, – šypsojosi pianistas, dėstymui prilyginęs ir darbą su Klaipėdos kameriniu orkestru.

Rugsėjo 24–26 dienomis vyko XIII A.Paley festivalis Ričmonde. Ten jis daug grojo fortepijoniniame ansamblyje su savo žmona Pei-Wen Chen. Muzikos kritikai renginį įvertino kaip labai sėkmingą.

Spalio 6-ąją savo rečitaliu pianistas pradėjo festivalį Bordo mieste, o po koncerto Klaipėdoje jo laukia pasirodymas „Radio France“ salėje Paryžiuje bei koncertų serija kituose Prancūzijos miestuose.

„Bet jau šį ketvirtadienį genialiojo W.A.Mocarto fortepijoninių koncertų garsai ir A.Paley virtuoziškumas pripildys Klaipėdos koncertų salę. Tapkite šio išskirtinio įvykio liudininkais“, – kvietė L.Narvilaitė.

Koncerto pradžia – 18 val. Bilietai – po 20, 30, 50 Lt.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių