Pereiti į pagrindinį turinį

Balandžio mėnesį gimusiems – nuolaida į M.Valiuko spektaklį

2010-04-08 00:07
Balandžio mėnesį gimusiems – nuolaida į M.Valiuko spektaklį
Balandžio mėnesį gimusiems – nuolaida į M.Valiuko spektaklį / Menų spaustuvės / Dmitrijaus Matvejevo nuotr.

Ketvirtadienį Vilniaus menų spaustuvės Kišeninėje salėje bus vaidinamas klaipėdiečio poeto, dramaturgo, režisieriaus ir bardo Mindaugo Valiuko spektaklis „Trintukas“.

Su sveikinimais Avinams

Ir būtent šį ketvirtadienį Menų spaustuvė dovanoja 20 proc. nuolaidą į šį spektaklį visiems Avinams pagal horoskopą ir pagal pasą. Jei kam rūpi, kuo svarbus šis ketvirtadienis ir balandžio 8-oji istorijai bei spektaklio kūrėjams, atsakymas galėtų būti toks: tai diena, kai iš pasaulio išėjo ne vienas protingas, kūrybingas ir kitus ne viena galva praaugęs žmogus (tarkime, Pablo'as Picasso'as ar Kurtas Cobainas). Apie tai ir spektaklis - linksmai jautrias temas paliečiantis tragikomiksas „Trintukas“.

Žinomas uostamiesčio poetas ir bardas M.Valiukas su energinga jaunų aktorių trupe sukūrė vaidinimą pagal savo paties parašytą pjesę. Jo „Trintuke“ šmaikščiais dialogais, ironiškais pastebėjimais apie ypatingą lietuvio santykį su mirtimi ir ant absurdo ribos balansuojančiomis realistiškomis situacijomis atskleidžiama šiuolaikinio lietuviško gyvenimo panorama.

Priskiria „tragikomikso“ žanrui

M.Valiukas sako einąs kinematografiško, „veiksmo“ teatro kryptimi ir priskiria savo spektaklį „tragikomikso“ žanrui. Tokiai stilistikai labai palanki pati pjesė - groteskiškas veiksmas su detektyviniais elementais, kuriame analizuojama savižudybės tema.

Spektaklyje noro užsidirbti paakintas vienas rašytojas sukuria nelegalų verslą - pasiryžusiems pasitraukti iš gyvenimo tautiečiams jis rašo žavius ir už širdies griebiančius atsisveikinimo laiškus. Tik viena bėda - nesulaukdamas įkvėpimo, jis skirtingiems žmonėms parduoda tą patį laišką...

Kaip turėtų jaustis nuo stogo nušokti sumaniusi mergina, kuri susiduria su netikėta kliūtimi - ant to paties stogo tuo pačiu tikslu jau stovi kita? Ką daryti nusižudyti sumaniusiam žmogui, kuris staiga supranta neturįs rašymo talento ir negalįs parašyti širdį veriančio atsisveikinimo laiško? Ir kuo kaltas išgyventi bandantis rašytojas, kuriam pats likimas pametėja verslo idėją - įsiteigti nelegalią priešmirtinių laiškų rašymo kontorą? Net puikiausiai lietuviškos politikos ir mentaliteto vingrybes išmanantis ekspertas nepajėgtų atsakyti į šiuos klausimus, jau nekalbant apie realybės spąstuose įstrigusius spektaklio herojus. Ir kaip bebūtų keista, pačiu netikėčiausiu momentu viskas pakrypsta į priešingą pusę, o atpildas žmogui kartais ateina visai ne giltinės, o mielo Kalėdų Senelio pavidalu.

Laimėjo konkursą ir gavo šansą

Nepaisant to, kad spektaklis paliečia tikruosius Lietuvos skaudulius, jis išlieka kinematografiškai žaismingas, linksmai nuteikiantis ir tragikomiškai žavus. Talentingi aktoriai tiesiog spinduliuoja jaunatvišką energiją ir optimizmą, kurio epicentre - didelis ir gražus „taip“ gyvenimui.

Vis dėlto nereikėtų pamiršti, kad, pasak spektaklio autoriaus, „Trintukas“ - tai  „kalbėjimas klaustukais, kuriame lieka neišbaigtumo, leidžiančio kiekvieną kartą tikslinti užduotus klausimus ir gilinti atsakymus į juos“.

„Trintuką“ kartu su dramaturgu kūrė būrys jaunų aktorių: Aušra Štukytė, Mantas Stonkus, Tuomas Tulikorpi, Aistė Lasytė, Šarūnas Banevičius, Vaidas Kublinskas, Marius Čižauskas. Kai kurie iš jų dar nespėjo baigti Lietuvos muzikos ir teatro akademijos, tačiau jau pagarsėjo tokiais naujadarais kaip grupė „Liūdni slibinai“ arba „Trupė liūdi“.

Režisierius dar į kompaniją pasikvietė kompozitorių Tomą Stirną ir scenografą Artūrą Šimonį, kurie šmaikščius dialogus santūriai padabino teatro scenos puošmenomis - daiktais ir garsais. Vis dėlto nepamiršdami, kad minimalistinė scenografija, taupi muzikinio apipavidalinimo nuotaika, santūrūs režisūriniai sprendimai - puiki terpė švariam vaizdui ir tiksliai jo kalbai bei erdvei, kurioje pagrindinis dėmesys skiriamas aktoriui ir jo personažui.

Spektaklis sukurtas Menų spaustuvės jaunųjų scenos menininkų programai „Atvira erdvė“. Jo autorius ir režisierius M.Valiukas pernai buvo tarp kelių laimingųjų, laimėjusių šios programos konkursą ir šansą gauti finansavimą, kurti bei pasirodyti Menų spaustuvės scenoje.

M.Valiuko „Trintukas“ bus rodomas Menų spaustuvėje balandžio 8 d. 19 val. Bilietus platina Tiketa, jie taip pat parduodami renginio vietoje prieš valandą iki spektaklio pradžios. Bilietų kaina - 20 litų, taikomos nuolaidos studentams, moksleiviams, senjorams, neįgaliesiems.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų