Pereiti į pagrindinį turinį

Druskininkuose prasidėjo Čiurlioniada

Druskininkuose prasidėjo Čiurlioniada
Druskininkuose prasidėjo Čiurlioniada / Andriaus Aleksandravičiaus nuotr.

Druskininkuose Mikalojaus Konstantino Čiurlionio studijų savaite prasidėjo dešimtasis tarptautinis menų festivalis – „Druskininkų vasara su M. K Čiurlioniu“.

Mikalojaus Konstantino Čiurlionio studijų savaitės svečiai – didžiojo menininko kūrybos tyrinėtojai, smuiko meistriškumo mokyklos smuikininkai, pedagogai ir muzikai iš Lietuvos,Lenkijos ir Rusijos vienareikšmiškai pripažįsta Čiurlionį kaip genijų ir jo kūrybos tradicijų sklaidą Lietuvoje bei pasaulyje.  

„Tiesiog stebėtina,kad atrodo apie Čiurlionį viskas pasakyta, viskas pamatyta, išgirsta, bet mūsų mokslininkai tokie,sakyčiau, mokantys gilintis, ieškoti. Labiausiai žavi jų domėjimasis, juk yra daugybė temų moksle ir kultūroje, kuo mes galime domėtis“, – Lietuvos muzikų rėmimo fondo direktorė Liucija Stulgienė.

„Čiurlionis yra sudėtingas, toks, kuris gali įkvėpti ir ateityje. Žmogui, kuriam rūpi menas, kuris domisi menu, mes dar nesame rimtai pateikę M. K. Čiurlionio. Iš tikrųjų, nei saviems žmonėms, nei pasauliui su ta bendra suvestine, kolektyvinio darbo rezultatu ir suprantama kalba“, – kalbėjo menotyrininkė iš Norvegijos doc. dr. Marija Laima Petrusevičiūtė.

Dailininkas Aloyzas Stasiulevičius, Druskininkuose atidaręs savo kūrinių parodą, pripažįsta, kad M. K. Čiurlionio kūrybos tradicijas tęsia ne vienas menininkas, nors pažinti M. K. Čiurlionio pasaulį ir jį interpretuoti nėra lengva.

„M. K. Čiurlionis nėra praeitis, jis yra tautos genijus. Čiurlionis – tai harmonija. Šitas harmoningasis pradas, jis labai aktualus ir šiandien ne tik dailėje“, – dėstė dailininkas Aloyzas Stasiulevičius.

Filosofas Arvydas Juozaitis parašė dramą „Čiurlionis, Juodoji saulė“. Ją jau kitąmet žada pastatyti vienas Vilniaus teatras.   

„Tai pats žinomiausius Lietuvos ženklas pasaulyje ir mažiausiai žinomas mums, jo mirties metais.Tuos metus jis buvo uždarytas vadinamoje psichiatrinėje ligonėje, jo niekas nelankė, nei žmona, nei draugai, tik brolis Stasys, kuris gyveno Varšuvoje ir mirė vienišas. Apie tai aš ir rašau dramą“, – atskleidė filosofas Arvydas Juozaitis.

Druskininkuose M. K. Čiurlioniui skirti renginiai, smuikininkų meistriškumo mokykla, sakralinės, fortepijono ir smuiko muzikos koncertai vyks iki sekmadienio.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų