Pereiti į pagrindinį turinį

Gripas „Carmen“ premjeros nesugriovė: susirgusią I.Prudnikovaitę gelbėjo solistė iš Latvijos

2009-11-23 13:31
Gripas „Carmen“ premjeros nesugriovė: susirgusią I.Prudnikovaitę gelbėjo solistė iš Latvijos
Gripas „Carmen“ premjeros nesugriovė: susirgusią I.Prudnikovaitę gelbėjo solistė iš Latvijos / Andriaus Ufarto (BFL) nuotr.

Gripas vos nesugriovė garsiosios „Carmen“ premjeros Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre (LNOBT).

Sekmadienį premjera tikriausiai nebūtų parodyta, jei ne talentinga Latvijos operos dainininkė Kristine Zadovska, kuri vos per pusvalandį sugebėjo išmokti visą naujosios operos pastatymą, nes Lietuvos dainininkės negalėjo pasirodyti dėl įsisiautėjusio gripo.

Ligai nepasipriešinsi

Jau per pirmąją „Carmen“ premjerą pagrindinė solistė Ieva Prudnikovaitė jautėsi nekaip, tačiau puikus jos pasirodymas atbaidė teatro trupę nuo minčių, jog solistės sveikata iš tiesų ne kokia. Deja, sekmadienį paaiškėjo, kad dainininkė dėl aukštos temperatūros negalės atlikti savo partijos.

Likus vos porai valandų iki spektaklio tą sužinojo ir LNOBT  „Carmen“ operos solistai bei kiti atlikėjai. Dar didesnė nuostaba trupę apėmė tuomet, kai jie sužinojo, kad į Lietuvą jau skuba garsi Latvijos Nacionalinio operos teatro solistė Kristine Zadovska.

Valanda iki premjeros, o dainininkė tik įžengė į LNOBT pastatą. Būsimoji Karmen šaltu ir ramiu veidu išklausė režisieriaus asistento Gedimino Šeduikio komentarų ir nurodymų,  kaip reikės vaidinti operos metu.

Spektaklis vėlavo vos dešimt minučių, tačiau publika nuo pirmojo Karmen išėjimo liko sužavėta. Intriga ir savotiška baimė buvo išsilaikyta iki pat „Carmen“ pabaigos, nes tiek žiūrovai, tiek operos dalyviai spėliojo, o kas bus toliau..?

Į sceną be repeticijos

Teatro užkulisiuose vyravusi paslaptis ir įtampa nenurimo ir pasikėlus uždangai bei pasigirdus pirmiesiems orkestro garsams. Visi su nekantrumu laukė Karmen išėjimo. Ne paslaptis, kad didžioji dalis operos solistų bei choristų Karmen išvydo tiktai scenoje.

Operos siužetas virto realybe: Karmen ir don Chose vienas kitą pirmą kartą iš tikrųjų pamatė scenoje. Reikėjo tik stebėtis solistės profesionalumu ir mokėjimu vaidinti. O po garsiosios „Habanera“ arijos apstulbusi liko ne tik publiką, bet ir choras. Didžiulės ovacijos bei palaikymas buvo jaučiamas ne tik iš žiūrovų, bet ir iš kitų operos atlikėjų.

Gudrumu pasižymėjo ir režisieriaus asistentas, kuris persirengęs tai kariškiu, tai kavinės padavėju, tai kontrabandininku visada slapta atsidurdavo šalia Karmen ir nurodydavo jai, ką reikia daryti. Galima buvo tik žavėtis K.Zadovskos talentu ir išmone.

Siurprizų lavina

Latvijos operos solistei atvykstant į Lietuvą paaiškėjo ir dar vienas įdomus dalykas. Operos rečitatyvus savo šalyje dainininkė iškalba, o čia juos reikia sudainuoti. Solistė juokavo, jog kelionė, besimokant atlikti šiek tiek kitokią partiją, tikrai neprailgo.

„Pas mus yra truputėlį kitoks pastatymas. Pačią operą puikiai žinau, bet rečitatyvai man pačiai buvo naujiena. Tikiuosi viskas bus gerai“, - susikaupusi, ramiu tonu sakė K.Zadovska.

Po pasirodymo publika dar ilgai nepaleido dainininkės nuo scenos nuoširdžiai dėkodami garsiais aplodismentais. O uždangai nusileidus K.Zadovskai šiltų sveikinimų negailėjo ne tik visas solistų bei choristų būrys, bet ir pats LNOBT generalinis direktorius Gintautas Kėvišas.

„Buvo nuostabu“, „Ačiū“, „Jūs buvote žavinga“, - tokie šūksniai buvo girdėti užkulisiuose po premjeros.

„Jaučiuosi labai gerai, man buvo didžiulis malonumas sudainuoti šią partiją Lietuvoje. Kaip matome gyvenimas pasiūlo įvairiausių iššūkių“, - po pasirodymo kalbėjo solistė.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų