Pereiti į pagrindinį turinį

Klaipėdoje – Lietuvos dailininkų sąjungos kolekcija

2010-06-22 15:55
Klaipėdoje – Lietuvos dailininkų sąjungos kolekcija
Klaipėdoje – Lietuvos dailininkų sąjungos kolekcija

Uostamiesčio Dailės parodų rūmuose birželio 23 – liepos 12 dienomis bus eksponuojama Lietuvos dailininkų sąjungos (LDS) paruošta dailės kolekcija.

Joje – iškiliausių, valstybės apdovanotų menininkų tapybos, grafikos, skulptūros, tekstilės ir keramikos kūriniai.

Tai trečioji LDS paruošta dailės kolekcija iš ciklo „Lietuvos profesionaliosios dailės sklaida“. Naujoji kolekcija parengta atsižvelgiant į aktualią valstybės ir meno kūrėjo santykio problematiką bei pačios LDS, įkurtos 1935-aisiais, jubiliejinės datos reikšmingumą visai profesionaliajai meno kūrėjų bendruomenei. Kolekciją sudaro kūriniai menininkų, kurie atkūrus Lietuvos nepriklausomybę buvo pripažinti ir įvertinti ypatingomis premijomis – Lietuvos nacionaline kultūros ir meno premija, Vyriausybės kultūros ir meno premija, Didžiojo Lietuvos kunigaikščio Gedimino ordinais ir Gedimino ordino medaliais, kitais valstybės apdovanojimais, taip pat 2001 m. įsteigtais Lietuvos dailininkų sąjungos auksiniais ženkliukais, kurie kasmet įteikiami už išskirtinę kūrybinę veiklą.

Visą tapybos, grafikos, skulptūros, tekstilės ir keramikos kolekciją reprezentuoja 57 dailininkai, t.y. didžioji dalis Lietuvos dailininkų sąjungos narių, gavusių minėtus apdovanojimus.

Tapybos ekspoziciją sudaro lietuvių tapybos klasikų, viduriniosios ir jaunesniosios kartos atstovų darbai. Tai lietuviškosios gesto tapybos variacijos, atstovaujančios  ekspresionistinėms dailės tendencijoms, bei abstrakčiosios dailės pavyzdžiai, mišrios tapybos technikos – asambliažai, koliažai, savitos tapybos ir grafikos dermės. Grafikos kolekcija pasižymi dar didesne technikų, plastikos, stiliaus įvairove. Autorių kūriniuose atpažįstamos ne tik populiariausias grafikos technikos – ofortas, akvatinta, medžio ir lino raižiniai. Parodoje bus ir originalių technologinių eksperimentų, išraiškingų šilkografijos atspaudų. Skulptūros kūriniuose iškyla egzistenciniai apmąstymai, Lietuvos istorijos motyvai, o jaunesniosios kartos darbuose atsispindi žaisminga, ironiška tradicinių technikų traktuotė, žmogaus figūros variacijos, netikėti plastiniai sprendimai. Tekstilės meną, šiuo metu Lietuvoje išgyvenantį tikrą išraiškos, tematikos, technikų ir meninių idėjų renesansą, parodoje pristatantys kūriniai atspindi technologinius eksperimentus, klasikinių tekstilės technikas, abstrakčios išraiškos galimybes ir interpretacijas. Keramikos kolekcija įvairuoja nuo tradicinių formų ir technikų iki konceptualių eksperimentų.

Nors LDS dailės kolekcijų parodos jau tapo gražia Lietuvos meninio gyvenimo tradicija, iki šiol nebuvo įprasta rengti iškiliausių, valstybės apdovanotų menininkų ekspozicijas. Organizatorių žodžiais, kartų, meninės išraiškos, stilistikos įvairovė parodoje leis žiūrovams suvokti ne tik kelių pastarųjų dešimtmečių lietuvių dailės tendencijas, bet ir sužinoti, kokie buvo vertinimo kriterijai, įteikiant garbingus valstybės apdovanojimus profesionaliems meno kūrėjams.

Parodos atidarymas – trečiadienį 18 val. Klaipėdos dailės parodų rūmuose (Aukštoji g. 1).

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų