Pereiti į pagrindinį turinį

Nusipelnė „Varpų“ almanacho dovanų

2010-04-29 01:58
Nusipelnė „Varpų“ almanacho dovanų
Nusipelnė „Varpų“ almanacho dovanų / Darijos Vasiliauskienės nuotr

Ketvirtadienį Lietuvos rašytojų klube bus pagerbti ir apdovanoti literatūrinės „Varpų“ premijos prizininkai bei laureatas.

Jau susiklostė graži tradicija, kad kiekvienas naujas Šiauliuose leidžiamų „Varpų“ numeris pristatomas Lietuvos rašytojų klube Vilniuje. Kartu pagerbiami ir geriausių to numerio tekstų autoriai.

Šiemet toks vakaras įvyks balandžio 29-ąją 15 val.

Susiburti literatūros gerbėjams progų net kelios: naujo „Varpų“ almanacho numerio sutiktuvės,  2010 metų literatūrinės „Varpų“ premijos laureato ir prizininkų pagerbimas bei Leono Peleckio-Kaktavičiaus knygos „Vytautas Alantas: gyvenimas ir kūryba“ pristatymas.

Renginyje dalyvaus rašytojai Albinas Bernotas, Alfredas Gusčius, Jonas Liniauskas, Vytautas Martinkus, Daiva Molytė-Lukauskienė, L.Peleckis Kaktavičius, Silvija Peleckienė, dr. Antanas Andrijauskas, kompozitorius Jurgis Juozapaitis ir dar daug garbių žmonių, vienaip ar kitaip susijusių su literatūra ir šiauliečių „Varpais“.

Redakcijos tarybos sprendimu jau 16-ąjį kartą išrinkti ir rytoj bus apdovanoti 2010 m. „Varpų“ almanacho trys prizininkai bei laureatas. Šiemet „Varpų“ laurus už eseistiką susižėrė Albinas Bernotas. Jam bus įteiktas svarbiausias „Varpų“ prizas - naujas televizorius.

Poetė D.Molytė-Lukauskienė iš sostinės į pajūrį irgi grįš netuščiomis ir nebasa. Ji tapo „Varpų“ almanacho prizininke ir bus apdovanota naujais „Sabalin“ batais bei „Rūtos“ saldainiais.

Be klaipėdietės, kuri dovanų nusipelnė už eilėraščių ciklą, tarp prizininkų - kultūros istorijos straipsnį „Litvakų dailininkų ekspansija į Paryžių“ „Varpams“ parašęs filosofas A.Andrijauskas ir už poezijos debiutą almanache įvertintas Gediminas Pulokas.

Visų prizininkų tradiciškai laukia originalios rėmėjų dovanos - batai, kuriuos iš natūralios odos gamina plačiai pasaulyje savo produkcija žinoma „Sabalin“ firma, ir „Rūtos“ fabriko saldainių rinkiniai.

Kaip prisiminė „Varpų“ redaktorius ir sudarytojas Leonas Peleckis-Kaktavičius, „Varpų“ almanacho dovanų ir anksčiau yra gavę klaipėdiečiai rašytojai: laureato vardą pelnęs Rimantas Černiauskas, prizininko - Gintaras Grajauskas.

„Tai iš tiesų gražus ir garbingas apdovanojimas. „Varpų“ prizininkais yra tapę žymiausi Lietuvos poetai. Šviesaus atminimo Sigitas Geda vis užsimindavo apie šį leidinį ir jame dirbančius žmones“, - dalijosi mintimis šiemetė prizininkė D.Molytė-Lukauskienė.

Literatūros almanachas „Varpai“ - unikalus lietuvių kultūros reiškinys. Pirmieji solidūs „Varpų“ tomai pasirodė 1943 ir 1944 metais, juose išspausdinta žymiausių to meto Lietuvos rašytojų kūryba. Idėja išleisti tokį leidinį priklauso Algirdui Juliui Greimui, vėliau tapusiam Sorbonos universiteto profesorium, pirmasis redaktorius buvo prozininkas Kazys Jankauskas. Į lietuvių literatūros istoriją įėjusius „Varpus“ po 45 metų pertraukos atnaujino ir jau du dešimtmečius leidžia šiaulietis L.Peleckis-Kaktavičius.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų