Paskutinę metų dieną žaidimo „Susitikime virtuvėje“ laurus nuskynė 42-ejų vilnietė Rita Lokutijevskaja. Kelią į pergalę jai nutiesė pyragas „Vyšnios pusnyje“.
Sėkmingai įveikusiai visus žaidimo etapus Ritai atiteko pagrindinis „Iki“ įsteigtas prizas - gurmaniška kelionė dviem asmenims į Paryžių. Keliauti ir pažinti pasaulį mėgstanti moteris labai džiaugiasi šiuo prizu. „Paryžiaus neįmanoma nepamilti, o dar labiau intriguoja tai, kad kelionė bus gurmaniška“, - savo įspūdžiais po finalinės kovos dalijosi Rita.
Moteris turės progą apsilankyti prancūziškos virtuvės šedevrais garsiame Paryžiaus Lotynų kvartale ir degustuoti mažose krautuvėlėse sūrius, vynus ir kitus prancūziškus gardėsius. Rita tiki, kad tai bus dar vienõs jos svajonės išsipildymo pradžia.
Vyriausia finansininke verslo valdymo sistemų įmonėje dirbanti vilnietė labiau nei bet ką kita mėgsta gaminti desertus ir kepti pyragus. Taip, pasak jos pačios, ji geriausiai gali įgyvendinti svajones, kurti tai, kas gražu ir gera. Žaidime „Susitikime virtuvėje“ pyragą „Vyšnios pusnyje“ jai kepti teko ne kartą. Moteris dirbo labai susikaupusi ir į kiekvieną etapą ėjo kaip į naujo žaidimo pradžią. Ir kiekvieną kartą ji būdavo nusiteikusi laimėti. Dabar Rita mano, kad kaip tik tvirtas nusiteikimas jai ir atnešė sėkmę. Sužinoję apie pergalę Ritos namiškiai, artimieji, draugai ir bendradarbiai šokinėjo iš džiaugsmo. Rita neliko skolinga už palaikymą. Ji net pati nežino, kiek kartų visiems jiems kepė pyragą - nugalėtoją.
Pyrago „Vyšnios pusnyje“ atsiradimo istoriją Rita pasakojo taip: panašų pyragą jai tekę ragauti viešint Lenkijoje; pyragas buvęs su obuoliais, juos dengusi rožinė „pusnis“; receptą ji parsivežusi ir sugalvojusi savo variantą - su vyšniomis, apklotomis balta „sniego pusnimi“.
Naujas, dar gardesnis „Susitikime virtuvėje“ sezonas - nuo sausio 4 dienos pirmadieniais-penktadieniais 18.25 val. per TV3.
RECEPTAS
„Vyšnios pusnyje“
Tešla:
· Kiaušinių tryniai 5 vnt.
· Kvietiniai miltai 350 g
· Kepimo milteliai 1 arbatinis šaukštelis
· Sviestas 250 g
· Cukraus pudra 125 g
· Vanilinis cukrus 1 arbatinis šaukštelis
· Sviestas (skardai tepti) 10 g
Vyšnios:
· Vyšnios (šaldytos, be kauliukų) 900 g
· Vanilinis cukrus 1 arbatinis šaukštelis
· Krakmolas 30 g
„Pusnis“ (morengas):
· Kiaušinių baltymai 5 vnt.
· Cukrus 125 g
· Vanilinis pudingas (milteliai) 40 g
· Citrinų rūgštis žiupsnelis
· Migdolų drožlės 30 g
1. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais, cukraus pudra ir vaniliniu cukrumi. Tada sudėkite kiaušinių trynius ir įtarkuokite sviestą. Minkykite, kol tešla taps vientisa.
2. Suformuokite tešlos rutulį, įvyniokite jį į maistinę plėvelę ir dėkite 1 valandai į šaldytuvą.
3. Apvalią kepimo skardą ištepkite sviestu, tolygiai klokite į ją tešlą ir kepkite orkaitėje, įkaitintoje iki 180 laipsnių, 30-40 minučių, kol pyrago pagrindas apskrus.
4. Šaldytas vyšnias atšildykite ir gerai nuvarvinkite, kad neliktų skysčio. Tada vyšnias sumaišykite su krakmolu ir vaniliniu cukrumi.
5. Kiaušinių baltymus išplakite iki standžių putų. Į baltymus po truputėlį berkite cukrų ir nenustodami plakite, kol neliks cukraus kruopelių.
6. Pabaigoje į baltymų masę įplakite truputį citrinų rūgties ir suberkite vanilės skonio pudingo miltelius. Paplakite, kad viskas gerai pasiskirstytų.
7. Migdolų drožles paskrudinkite sausoje keptuvėje arba orkaitėje.
8. Kai tešlos pagrindas iškeps, tolygiai paskirstykite ant jo vyšnias ir grąžinkite pyragą į orkaitę 10 minučių.
9. Po to ant vyšnių sluoksnio šaukštu tolygiai sudėkite baltymų masę ir užbarstykite skrudintas migdolų drožles.
10. Sumažinkite orkaitės temperatūrą iki 150 laipsnių ir šaukite pyragą kepti dar 3-5 minutėms.
Atvėsinkite ir ragaukite. Skanaus.
Naujausi komentarai