Trečiadienį, lapkričio 18 d. vyno mėgėjai kviečiami į didžiuosius šalies miestus laukti jauno prancūziško vyno "atvykimo" 24 val. Būtent tuomet bus galima atkimšti šių metų božolė (pranc. Beaujolais nouveau) butelius.
„Šių metų božolė yra gerokai kitoks - tą neabejotinai pastebės paragavusieji įvairių gamintojų vynų. Dėl karštos ir sausos vasaros šiemet derlius yra geriau prisirpęs, kaip buvo ir 2005-аisiais, o iš to išlošia aromatų įvairovė bei ryškesnis skonis. Taigi galima tikėtis, jog šių metų božolė įsiteiks visiems ponams - ir tipiško božolė, ir solidesnio vyno gerbėjams“, - sako „Mineralinių vandenų“ vyno ekspertas Gintautas Jašinskas. Pasak jo, šių metų božolė ypatybės kelia klausimą - ar šį vyną pateikti atvėsintą kaip baltą ar, įvertinus jo solidesnį stotą, šiltesnės temperatūros.
Jau 12 metų šio vyno sutiktuves rengiantys „Mineraliniai vandenys“ božolė gerbėjus trečiadienį kviečia į didžiausią vyninę Vilniuje „La Boheme“, restoraną „Daugirdas“ Kaune ir kavinę „Retro“ Šiauliuose, kur „Mineralinių vandenų“ vyno ekspertai Mindaugas Paliukas, Gintautas Jašinskas ir Darius Voisiat pristatys naująjį vyną. Ketvirtadienį naujojo božolė ragavimas tęsis restoranuose „Saint Germain“ Vilniuje ir „Portofino“ Kaune.
Pasak G.Jašinsko, božolė sutikimo renginiai visada pasižymi puikia atmosfera ir netikėtai šmaikščiomis improvizacijomis. Šiais božolė renginiais „Mineraliniai vandenys“ pradės teminį renginių ciklą „Vyno naktys“, kurio metu įvairių Lietuvos miestų kavinėse bei restoranuose bus sukurta speciali atmosfera, rodomos vaizdo projekcijos, o svečiai galės ne tik paragauti įvairių tam tikro tipo ar šalies vynų, bet ir sužinos apie juos intriguojančių faktų.
"Beaujolais Nouveau" - tai kontroliuojamos kilmės prancūziškas vynas, gaminamas Božolė srityje Burgundijoje iš raudonųjų gamay rūšies vynuogių. Baltas vynas sudaro tik 1 proc. božolė produkcijos.
Gamay vynuogės turi ploną odelę ir mažai taninų, o pats vynas pasižymi lengvu kūnu, gana aukštu rūgštingumu ir kasmet skirtingu gėlių, uogų ar vaisių aromatu ir poskoniu.
Kadangi božolė gaminamas supaprastintos fermentacijos būdu, jį galima ragauti praėjus jau šešioms savaitėms po vynuogių derliaus surinkimo. Rekomenduojama šį vyną išgerti per 3 metus nuo pagaminimo.
Kasmet pagaminama 45 mln. litrų „Beaujolais nouveau“. Didžiausias šio vyno gamintojas - „Les Vins Georges Duboeuf”, per metus parduodantis apie 2,5 mln. butelių savo produkcijos. Ši 1964 m. įsteigta kompanija laikoma pagrindine kasmetinės božolė sutikimo šventės populiarintoja. Lietuvoje „Les Vins Georges Duboeuf” atstovauja „Mineraliniai vandenys“.
Naujausi komentarai