- Pranešimas spaudai
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Tirpstant prieššventiniam laikui, darbai gena darbus. Kiekviena šeimininkė jau numačiusi, ką paruoš šventiniam stalui, kaip margins margučius. Tačiau yra keli darbai, kuriuos jau dabar galima atlikti. Imkimės – ir vėlesnė ruoša palengvės, ir šventinė nuotaika anksčiau ateis.
Sudaiginti Velykų žolę
Tai gražiausia stalo puošmena, o sudaiginti želmenys, kurie turi labai daug naudingų medžiagų, vėliau pravers ir salotoms. Velykų žolės kilimėliui tiks daiginti kviečiai, miežiai, avižos ar kiti grūdai. Paprastai šių sėklų daigams virsti sodriais želmenimis pakanka septynių dienų. Svarbu joms daiginti nusipirkti būtent šiam tikslui tinkamų sėklų, nes maistiniai grūdai gali ir netikti.
Norėdami užsiauginti Velykų žolę, pirmiausia visas sėklas 12 valandų pamerkite į vandenį, o vėliau gana storu sluoksniu paberkite ant grunto. Tai gali būti specialus substratas daiginti, durpės, tiesiog vata ar medžiagos, kuri sulaikytų drėgmę, gabalėlis. Daiginamų grūdų užpilti žemėmis nereikia. Daiginimo indu gali tapti beveik bet kas – tiek tradicinis vazonas, maisto dėžutė ar kitas indas, bent kiek sulaikysiantis vandenį, kad nenubėgtų.
Daiginti reikia šviesioje šiltoje vietoje. Pirmąją daiginimo parą daigus galima pridengti skaidria plėvele, svarbu užtikrinti, kad juos pasiektų oras. Vėliau plėvelę nuimkite ir rūpinkitės, kad daigams visad pakaktų drėgmės – sėklos turi būti drėgnos, bet neturi skęsti vandenyje.
Iškepti Velykų bobą
Senovėje buvo tikima, kad kuo aukštesnis pyragas, tuo geresnis bus kviečių derlius, todėl tradiciškai boba buvo kepama aukštoje formoje. Kepimui moterys naudodavo molinius puodus, kuriuos vėliau sudaužydavo ir išimdavo išsipūtusią Velykų bobą.
Šiandien kepamos žemesnės bobos – dažniausiai mielinės arba varškinės, o jų tešla pildoma įvairių pagardų: riešutų, džiovintų vaisių, uogų, riešutų, šokolado gabaliukų ar cukatų. Iškepęs ir pravėsęs pyragas apipilamas specialiu glajumi. Tradiciškiausias Velykų bobos glajus yra cukraus pudra, sumaišyta su citrinų sultimis.
Šventinė Velykų boba
RIMI nuotr.
70 g šviežių mielių,
400 ml pieno,
200 g cukraus,
1,1 kg miltų,
8 kiaušiniai,
4 kiaušinių tryniai,
500 g sviesto,
1 šaukštas vanilinio cukraus,
1 žiupsnelis druskos,
1 šaukštas aliejaus.
Razinoms paruošti:
3 apelsinų žievelės,
200 g razinų,
30 g romo, konjako arba brendžio.
Glaistui:
200 g cukraus pudros,
2 šaukštai pieno,
1 skiltelė citrinos.
Ištirpinkite mieles šiltame piene, maišydami įberkite šaukštą cukraus. Nenustodami maišyti suberkite pusę miltų, įmuškite keturis kiaušinius, suberkite vanilinį cukrų, druską. Gerai išmaišykite. Tada suberkite likusius miltus ir įmuškite likusius kiaušinius. Gerai išmaišykite. Kitame dubenyje išplakite iki purios masės keturis trynius su cukrumi. Į mielinę tešlą po šaukštą dėkite išplaktų trynių ir minkšto sviesto, išmaišykite ir vėl kartokite, kol sudėsite visus plaktus trynius ir sviestą. Išmaišykite tešlą iki vientisos masės. Patepkite tešlos paviršių aliejumi ir kildinkite apie 1,5 val. šiltoje vietoje. Razinas nuplaukite ir užpilkite romu. Tai geriausia padaryti iš vakaro. Razinas apibarstykite trupučiu miltų ir permaišykite. Suberkite jas į tešlą ir išmaišykite. Imkite aukštą formą su skyle ir supilkite tešlą. Svarbu, kad indas nebūtų pripildytas iki viršaus, nes tešla pakils. Palikite tešlą pakilti apie 1 valandą šiltoje vietoje. Velykų bobą kepkite orkaitėje 175 °C temperatūroje apie 40–50 min. Iškepusį pyragą atvėsinkite kepimo formoje ir išimkite. Pasigaminkite glaistą. Į dubenį suberkite cukraus pudrą ir maišydami supilkite pieną ir citrinos sultis. Labai gerai išmaišykite. Jeigu glaistas per tirštas, įpilkite dar šlakelį pieno. Glaistą užpilkite ant Velykų bobos.
Pasiruošti šventinių puošmenų
Pixabay nuotr.
Neabejojame, kad esate iš tų, kurie per šventes atsisako vienkartinių plastikinių dekoracijų ir atsigręžia į gamtą ir natūralios spalvos puošmenas. Juk Velykos – tai pavasario šventė, kai itin džiugina natūrali žaluma ir žiedai. Kol jų laukiame už lango, gaivumo nuotaiką susikurkime namuose.
Dabar daug kur genimi medžiai ir krūmai, tad vertėtų pasivaikščioti ir parsinešti namo šakelių, kurios vėliau sulapos. Sumerkite jas į vazas savaitę prieš Velykas ir per šventę galėsite džiaugtis nemokama puokšte. Jau dabar ant šakelių galima sukabinti turimų dekoratyvinių kiaušinių arba su vaikais iš spalvoto popieriaus, plunksnelių ir servetėlių pasigaminti paukštelių ir jais papuošti Velykų medį.
Savaitgalį prieš Velykas su vaikais pasivaikščiokite miške, pasirinkite visžalių augalų, šakelių. Iš jų galima pasidaryti puikių stalo puošmenų, pavyzdžiui, lizdelių imitacijų kiaušiniams sudėti. Juos susukite iš šakelių, o vidų papuoškite žalumynais. Tokie lizdeliai su kiaušiniais gali būti patiekti tiek kiekvienam svečiui, tiek tapti stalo puošmena visiems margučiams susidėti.
Puiki šventinė dekoracija – velykinis krepšys. Į pintą krepšį įdėkite žalumynų, papuoškite lauko gėlėmis, medžių ar krūmų šakelėmis ir sudėkite margučius, vaisius ar saldainius.
Dar viena idėja – į perpus perskeltų kiaušinių lukštų puseles priberti žemės ir pasodinti želmenų arba žibuoklių. Ir, žinoma, – Velykų vainikas, kurį galima puošti tuščiaviduriais dažytais įvairaus dydžio kiaušiniais, gėlių žiedais, iš spalvoto popieriaus pagamintais zuikučiais ar namuose jau turimomis dekoracijomis.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Kepsninių sezonas: lavinkime grilinimo įgūdžius (receptai)1
Kepimas ant žarijų – ne tik maisto ruošimo būdas, bet ir kulinarijos menas. Be to, tai dar viena galimybė pabūti gamtoje, praleisti laiką su artimais žmonėmis. Norint juos nustebinti puikiais skoniais reikia žinoti keletą taisyklių ir g...
-
Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? (receptai)1
Pavasaris ištraukė mus iš namų į sužaliavusią gamtą, tad ne vienas jau atidarė ir grilinimo sezoną – juk lauke gaminti ir valgyti visada skaniausia. Tiesa, norit šeimą nustebinti įspūdingesniu kepsniu, reikia iš ank...
-
Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti9
Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...
-
Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų1
Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...
-
Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?11
Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...
-
Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)
Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...
-
Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)16
Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...
-
Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...
-
Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...
-
Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai2
Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...