Pereiti į pagrindinį turinį

Kauno ir Nacionalinis dramos teatrai mainysis spektakliais (papildyta)

2011-05-04 12:31
Kauno ir Nacionalinis dramos teatrai mainysis spektakliais (papildyta)
Kauno ir Nacionalinis dramos teatrai mainysis spektakliais (papildyta)

Kauno valstybinis dramos (KVDT) ir Lietuvos nacionalinis dramos (LNDT) teatrai atnaujino gastrolių tradiciją. Kiekvienas jų svetimuose miestuose gegužę parodys po šešis spektaklius.

"Bandžiau suskaičiuoti, kiek laiko praėjo po paskutinio didesnio šių teatrų apsikeitimo spektakliais. Tai įvyko bemaž prieš 15 metų, – prisiminė LNDT generalinis direktorius Martynas Budraitis. "O aš sakiau, kad prieš septynerius metus", – su kolega juokais ginčijosi KVDT vadovas Egidijus Stancikas ir pajuokavo, kad jo gyvenimas, pasirodo, lekia itin greitai.

Pastaruoju metu tiek vilniečiai į Kauną, tiek kauniečiai į sostinę per metus atveždavo po vieną spektaklį. Šie atgaivinti spektaklių mainai – ne tik nostalgiją aktoriams kelianti tradicija, bet ir galimybė teatro mylėtojams praplėsti akiratį: pamatyti seniai arba galbūt niekuomet nematytus aktorius, kitokią vaidybą.

"Per tuos metus jautėme izoliaciją. Mes, aktoriai, vaidinantys skirtinguose teatruose, nesidalijome informacija, tapome tarsi indai, kuriuose verda tik savos sultys. Tik keičiantis spektakliais gali plėtotis mūsų patirtis ir kultūra", – gastrolių tradicijos atgaivinimo naudą įžvelgė režisieriaus Arūno Areimos spektaklyje "Laimingi" vaidinanti Daiva Stubraitė.

Vilniečiai Kaune gegužės 4–6 d. ketina rodyti tokius spektaklius: režisierių Vytauto V.Landsbergio "Bunkerį", Birutės Mar "Unę" ir "Šilką", Ramunės Kudzmanaitės "Saulėtas dienas", Sigito Račkio "Duburį" bei Valentino Masalskio "Kontrabosą".

Po savaitės kauniečiai į sostinę išgabens "Laimingus", "Moderatorius", "Akmenų pelenus", "Kiškį pabėgėlį", "Tegyvuoja Bušonas!", "Skėrius".

"Gegužę teatras vis tiek yra mažiau lankomas, o kai atvežami nematyti spektakliai, publikos visada būna daugiau", – pasirinkimą atgaivinti tradiciją būtent gegužę pagrindė M.Budraitis.

Paklausus, kodėl Kauno artistai sostinėje viešės dviem dienomis ilgiau, E.Stancikas juokavo: "Mūsų repertuaras toks, kad visą mėnesį galėtume Vilniuje rodyti spektaklius." Ir pridūrė: "Šiemet abu teatrai minėjo jubiliejus. KVDT šventė 90 metų, LNDT – 70 metų jubiliejų. Jie yra jaunesni, mes – senesni. Kauniečiai vilniečiams nuveš geros sėklos, vilniečiai mums atveš jaunystę."

Savo ankstesnį skepsį dėl didelių gastrolių E.Stancikas aiškino pragmatiškai – iš gastrolių gautos pajamos neatperka išlaidų: "Kaunas yra per daug arti Vilniaus, kad teatro mylėtojai negalėtų atvykti pažiūrėti naujų spektaklių." Vis dėlto bičiuliško M. Budraičio pasiūlymo keistis spektakliais, kad suartėtų ne tik aktoriai bet ir publika, KVDT vadovas negalėjo atmesti. Ir tikisi, kad ši tradicija išliks.

E.Stancikas pridūrė, kad labai malonu justi, jog vilniečiai pasiilgo Kaune statomų spektaklių. Artėjant gastrolėms jį ypač pamalonina iš vilniečių sulaukiami skambučiai, kurie skatina greičiau atvykti į sostinę.

"Mums šios gastrolės suteikia unikalią galimybę pabūti didžiojoje erdvėje, nes mes kol kas neturime Didžiosios scenos. Padarėme vieną išlygą – į Vilnių kol kas nevežame režisierių grandų Jono Jurašo, Gyčio Padegimo ar Gintaro Varno spektaklių, nes kilo problemų dėl erdvių ir dekoracijų gastrolėms."

Šiuo metu Vilniuje labiausiai perkami bilietai į spektaklį "Laimingi", Kaune populiariausi – Birutės Mar spektakliai ir Valentino Masalskio "Kontrabosas".

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų