Pereiti į pagrindinį turinį

Kirgizijos parlamentas paaukojo avinų, kad įsivyrautų taika

2011-04-22 19:12
Kirgizijos parlamentas paaukojo avinų, kad įsivyrautų taika
Kirgizijos parlamentas paaukojo avinų, kad įsivyrautų taika / Scanpix nuotr.

Kirgizijos parlamentas prieš posėdį ketvirtadienio rytą paaukojo septynis avinus pievutėje prie Vyriausybės rūmų Biškeko centre, tikėdamasis nuvaryti šalin piktąsias dvasias, sėjančias nesantaiką ir kraujo liejimą.

Visą praėjusį mėnesį parlamentą drebino vaidai, kivirčai ir santykių aiškinimasis, dėl kurių grėsė koalicijos ir vyriausybės žlugimas. Deputatai mėnesiui nušalino nuo darbo pirmąjį vicepremjerą Omurbeką Babanovą, kaltinamą sąsajomis su korupcija.

Penkis milijonus gyventojų turinti Kirgizija, viena neturtingiausių NVS šalių, 2010 metų balandžio 7 dieną patyrė naują smurtinį valdžios pasikeitimą, kuris nusinešė 76 žmonių gyvybes per Vyriausybės rūmų puolimą, taip pat vyko kruvini susirėmimai birželį pietuose, per kuriuos žuvo daugiau nei 400 žmonių.

"Mes nusprendėme sugrįžti prie liaudies papročių, kad aplink šiuos rūmus nebebūtų daugiau kraujo liejimo", - paaiškino apeigas deputatas Myktybekas Abdyldajevas.

"Panašiai taip, kaip kai kas žvakeles namuose uždega, aprūko patalpas, išvarydami piktąją dvasią iš sąmonės", - sakė jis agentūrai "Reuters".

Pernai spalį Kirgizija išrinko naują parlamentą ir tapo pirmąja Centrinėje Azijoje parlamentine respublika. Deputatams iš antro karto pavyko sudaryti daugumos koaliciją ir suformuoti vyriausybę.

Aukojimas paplitęs Kirgizijoje, kur dauguma gyventojų musulmonai, ir praktikuojamas per atminas bei susitaikymo ceremonijas.

"Tai senos liaudies apeigos, kad praėjusių metų tragiški įvykiai nepasikartotų, kad įsivyrautų taika ir santarvė", - sakė deputatas Kurmanbekas Osmonovas.

Tačiau judėjimo "Balandžio 7-oji" lyderis Ondorušas Toktonasyrovas, surengęs piketą prie Vyriausybės rūmų, vertina apeigas kaip atsilikimo požymį.

"Deputatai nesupranta, kas yra parlamentinė kultūra. Tai valstybinis pastatas, kur būna prezidentas, o parlamentas avinus pjauna!", - pasipiktino jis.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų