Pereiti į pagrindinį turinį

Klaipėdos muzikos pavasaris: garsų fantazijos

2011-04-22 02:32
Klaipėdos muzikos pavasaris: garsų fantazijos
Klaipėdos muzikos pavasaris: garsų fantazijos

Antradienį festivalis „Klaipėdos muzikos pavasaris“ kviečia pasinerti į garsų fantazijas ir pasigrožėti jų spalvomis.

Klaipėdoje ir Vilniuje

Klaipėdos kamerinis orkestras (meno vadovas Mindaugas Bačkus) atliks programą „Garsų fantazijos“. Ji kitądien bus pakartota sostinėje, Lietuvos nacionalinės filharmonijos salėje. Su klaipėdiečių orkestru pasirodys Šveicarijoje gyvenantis lietuvių pianistų duetas Vilija Poškutė ir Tomas Daukantas.

Studijas Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje baigę Vilija ir Tomas išvyko jų tęsti Ciuriche, Winterthuro aukštojoje muzikos mokykloje (Šveicarija) bei Rostoko aukštojoje muzikos mokykloje (Vokietija). 2000-asiais pianistai nusprendė groti kartu ir sukūrė fortepijoninį duetą. Pasak Vilijos ir Tomo, „fortepijoninis duetas – viena sunkiausių kamerinės muzikos formų. Užtrunka daug metų, kol ansamblis tampa harmoningu deriniu“.

V.Poškutės ir T.Daukanto duetas pelnė ne vieną apdovanojimą tarptautiniuose fortepijoninių duetų konkursuose. Didžiausias jų pasiekimas - laimėtas prizas tarptautiniame Vokietijos viešųjų transliuotojų asociacijos organizuojamame ARD muzikos konkurse Miunchene.

Su pora iš Šveicarijos

Pianistų šeima koncertavo daugelyje Europos šalių taip pat Rusijoje, Bahamuose ir JAV. Garso įrašų kompanijoje „Ars“ duetas išleido jau ketvirtąją kompaktinę plokštelę – C.Francko fortepijoninius duetus.                                           

Koncerte „Garsų fantazijos“ skambės du F.Schuberto kūriniai. Pianistų duetas pagros ilgesingą Fantaziją f-moll, kuri apibūdinama kaip vienas ryškiausių ir originaliausių kompozitoriaus kūrinių. Fantaziją jis parašė paskutiniais gyvenimo metais (1828) ir dedikavo savo mokinei K.Esterházy, kurią buvo beviltiškai įsimylėjęs.

Klaipėdos kamerinis orkestras pagrieš F.Schuberto kvarteto „Mirtis ir mergelė“ versiją styginių orkestrui. Kūrinys iš esmės yra instrumentinės variacijos pagal to paties pavadinimo autoriaus dainą. Tai tarsi F.Schuberto testamentas, kuriame atsiskleidžia prieštaringi kompozitoriaus išgyvenimai, mirties šešėlio agonija, o finalinė tarantela įsuka į makabrišką beprotybės šokį.

Lietuvoje skambės pirmąsyk

Su orkestru pianistų duetas koncerte dar „nutapys“ vengrų kompozitoriaus S.Veresso sukurtą šveicarų siurrealisto P.Klee muzikinį portretą „Hommage à Paul Klee“.

Šioji XX a. viduryje parašyta septynių dalių Fantazija išsiskiria charakteringa ir spalvinga muzika, lengvai suvokiama klausytojui. Kiekviena iš dalių atspindi konkretų tapytojo paveikslą ir turi atitinkamą pavadinimą: „Ženklai geltonoje spalvoje“, „Ugninis vėjas“, „Mėlynas velniūkštis“ ir t.t. Beje, kūrinys Lietuvoje skambės pirmą kartą.

Prieš dešimtmetį Klaipėdos E.Balsio menų gimnaziją baigusiam T.Daukantui galimybė koncertuoti gimtajame mieste kelia tikras emocijų audras: „Tikrai labai džiaugiuosi galėdamas grįžti namo, čia, kur viskas prasidėjo, ir būti tuo, kuo visą gyvenimą norėjau būti“.

Koncertas „Garsų fantazijos“ – balandžio 26 d. 18 val. Klaipėdos koncertų salėje (Šaulių g. 36). Bilietai – po 15, 20, 30 litų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų